GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

H ιστορία των κρίσεων

Martin van Creveld Πίσω στο 1938-39, η Βρετανία —η καρδιά της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που υπήρξε ποτέ— βρέθηκε να δέχεται ταυτόχρονη επίθ...

Martin van Creveld

Πίσω στο 1938-39, η Βρετανία —η καρδιά της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που υπήρξε ποτέ— βρέθηκε να δέχεται ταυτόχρονη επίθεση σε τουλάχιστον τρία κύρια θέατρα επιχειρήσεων.

Το ένα, το πιο κοντινό, ήταν η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Θάλασσα, όπου ο Αδόλφος Χίτλερ προσπαθούσε πολύ για να χτίσει το Τρίτο Ράιχ σε σημείο που θα ήταν έτοιμο να αμφισβητήσει την αυτοκρατορία.
Το άλλο αποτελούνταν από τις επικοινωνίες της αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο, όπου ο Μπενίτο Μουσολίνι απειλούσε να καταλάβει τη Διώρυγα του Σουέζ, τη Μάλτα και το Γιβραλτάρ, «τα κάγκελα στη φυλακή της Ιταλίας», όπως τα αποκαλούσε.
Και το τελευταίο στην Άπω Ανατολή, όπου μια σειρά από μιλιταριστικές ιαπωνικές κυβερνήσεις ετοιμάζονταν να επιτεθούν στις αποικίες της Βρετανίας όπως το Χονγκ Κονγκ, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη.
Τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο τον Σεπτέμβριο του 1939 όταν η Γερμανία, εισβάλλοντας στην Πολωνία, πυροδότησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όταν ο πόλεμος τελείωσε έξι χρόνια αργότερα, η Βρετανία ήταν τυχερή που μπορούσε να συγκαταλέγεται στους νικητές.
Ωστόσο, η σχετική ισχύς της, στρατιωτική βιομηχανική και οικονομική, είχε καταρρεύσει και δεν θα ανέκαμπτε ποτέ.

Το ίδιο έτος, το 1945, σηματοδότησε επίσης την κορύφωση της αμερικανικής ισχύος. Μόνες μεταξύ των κύριων εμπόλεμων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο —Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Σοβιετική Ένωση, Ιαπωνία και Κίνα— οι ΗΠΑ δεν είδαν κανένα μέρος της επικράτειάς τους να κατακτηθεί ούτε είχαν υποστεί βομβαρδισμούς.
Οι απώλειές τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά, ήταν επίσης πολύ πιο ελαφριές. Υπολογισμένο σε όρους αξίας, το πενήντα τοις εκατό των πάντων κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ.
Στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το καλύτερο που μπορούσαν να πουν οι περισσότεροι για ο,τιδήποτε, ήταν ότι ήταν αμερικανικό.
Σαν επιστέγασμα όλων, μόνες από όλες τις χώρες του κόσμου οι ΗΠΑ όχι μόνο διέθεταν πυρηνικά όπλα, αλλά και —κάτι που ήταν σχεδόν εξίσου σημαντικό— την αποδεδειγμένη βούληση να τα χρησιμοποιήσουν όπως έκριναν οι ηγέτες τους.

Ολόκληρο το άρθρο στο https://www.geoeurope.org/2024/04/20/i-istoria-trion-kriseon/











.