GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Α.Ντούντα: «Η Πολωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα»

Πρόσθεσε πως το ζήτημα μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία αποτελεί «εδώ και κάποιο καιρό» αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσ...

Πρόσθεσε πως το ζήτημα μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία αποτελεί «εδώ και κάποιο καιρό» αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στην Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Πολωνός πρόεδρος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα δήλωσε ότι «η Πολωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα, αν το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αποφασίσει να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη νέων όπλων από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία».

«Αν οι σύμμαχοί μας αποφάσιζαν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», εξήγησε ο Αντρέι Ντούντα μιλώντας στην εφημερίδα Fakty.

Ο αρχηγός του πολωνικού κράτους, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Καναδά έπειτα από μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνάντησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και μετέβη στον ΟΗΕ, πρόσθεσε πως το ζήτημα μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία αποτελεί «εδώ και κάποιο καιρό» αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στην Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχω ήδη θίξει επανειλημμένα αυτό το θέμα», δήλωσε. Ο Ντούντα είχε συναντηθεί το Μάρτιο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Ντούντα, «η Ρωσία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο το θύλακα του Καλίνινγκραντ. Μεταφέρει πυρηνικά όπλα της στη Λευκορωσία». Πρόκειται για δύο εδάφη που συνορεύουν με την Πολωνία.

Τον Ιούνιο του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως μετέφερε στη Λευκορωσία τα πρώτα πυρηνικά όπλα.

Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε το 2023 στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι είχαν επαναβεβαιώσει ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την εξασφάλιση της αποστολής του για πυρηνική αποτροπή, μεταξύ άλλων και συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές δυνατότητές του και να επικαιροποιεί τη διαδικασία σχεδιασμού».

πηγη