GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ευρωπαϊκή «δύναμη ταχείας αντίδρασης» θέλει να δημιουργήσει η Γαλλία

«Θα μπορούσε να είναι έτοιμη ήδη από το 2025» δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε χθες, Πέμπτη, σε...

«Θα μπορούσε να είναι έτοιμη ήδη από το 2025» δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Άμυνας

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε χθες, Πέμπτη, σε μια ευρωπαϊκή «δύναμη ταχείας αντίδρασης» που θα αναλάβει επιχειρήσεις όπως η απομάκρυνση υπηκόων από χώρες που βιώνουν κρίσεις. Σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η δημιουργία της δύναμης αυτής είναι πιθανή ήδη από το επόμενο έτος.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα και ένα ζήτημα πάνω στο οποίο ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα ήδη από το ερχόμενο έτος, αν ανταποκριθούμε σε μεγάλο βαθμό και πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο Γάλλος υπουργός αιτιολόγησε το πρόγραμμα αυτό, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολλές κρίσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του NATO και στις οποίες η Γαλλία συχνά διεξάγει μόνη της επιχειρήσεις». Παρέθεσε το παράδειγμα της απομάκρυνσης πέρυσι υπηκόων από το Σουδάν.

«Διεξαγάγαμε επιχείρηση στο Χαρτούμ, απομακρύναμε 1.080 ανθρώπους με διάφορες υπηκοότητες, 1.000 ανθρώπους, 200 Γάλλους ή 250 αν θυμάμαι καλά, στην οποία δημιουργήσαμε μια μεγάλη αερογέφυρα με A400M, με πλοία. Αποδείχθηκε ότι η Γαλλία ήταν πρακτικά μόνη της», εξήγησε.

«Υπάρχουν αποστολές που είναι στρατιωτικοποιημένες, για τις οποίες ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να γνωρίζει για πολλούς λόγους, και για τις οποίες λέμε σήμερα ”ας το κάνουμε στην Ευρώπη”, και αυτό είναι για μας πραγματισμός», πρόσθεσε.

Τη δύναμη αυτή ταχείας αντίδρασης «για την ασφάλεια ευρωπαίων πολιτών, Πορτογάλων, Ιταλών, Γερμανών, Γάλλων πολιτών, πρέπει να μπορέσουμε να τη δημιουργήσουμε πολύ γρήγορα», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε χθες, Πέμπτη, λεπτομερώς στο όραμά του για την Ευρώπη, θίγοντας κυρίως τους τομείς της άμυνας και της οικονομικής και εμπορικής πολιτικής, αφού έκανε έναν απολογισμό της ΕΕ από το 2017.

πηγη