GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το ελληνικό “Ιντσιρλίκ - Οι αεροπορικές βάσεις της Ανδραβίδας και Αράξου αλλάζουν μορφή και γίνονται στηρίγματα του ΝΑΤΟ

Η άφιξη το 2028 των πρώτων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 δεν έχει βαρύνουσα σημασία μόνο για την ελληνική αεροπορική ισχύ αλλά και για...

Η άφιξη το 2028 των πρώτων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 δεν έχει βαρύνουσα σημασία μόνο για την ελληνική αεροπορική ισχύ αλλά και για τα σχέδια των ΗΠΑ σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα κατά της Ρωσίας

Η ολοκληρωτική αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης Ανδραβίδας, μελλοντικής έδρας των ελληνικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35, είναι γεγονός, με τα σχέδια να είναι μεγάλα και για τον Άραξο, κυρίως λόγω της στρατηγικής τους θέσης στην ηπειρωτική Ελλάδα, μακριά από το Αιγαίο.

Ο ελληνικός τύπος αναφέρει ότι την 21 Μαρτίου 2024 υπογράφηκε σύμβαση κόστους 1,5 εκατ. ευρώ για το έργο Εγκατάσταση Συστήματος ILS στην 117ΠΜ» ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το έργο κατασκευής νέας εξωτερικής και εσωτερικής περίφραξης και περιμετρικού φωτισμού, προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την εγκατάσταση των νέων αεροσκαφών F-35  στην 117 Π.Μ  «έρχεται» μέσα στο 2024 για την Ανδραβίδα αλλά και τον γειτονικό Άραξο, ένα έργο σπουδαίας σημασίας το οποίο αφορά την εγκατάσταση συστήματος αεροναυτιλίας ILS συνολικού προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε και η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο και ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «SSA AE – DIALETI ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ», (μοναδικός συμμετέχων στον διαγωνισμό), που υπέβαλε την από 10 Οκτωβρίου 2023 αίτηση.

Αντίστοιχο σύστημα αεροναυτιλίας, σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται να εγκατασταθεί και στην 116 Π.Μ. ιδίου προϋπολογισμού, καθώς αποτελεί το πιο κοντινό αεροδρόμιο μετά από την 117 Π.Μ. της Ανδραβίδας.

Η στρατηγική σημασία των δύο ελληνικών αεροπορικών βάσεων για Ελλάδα και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ

Η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας επιλέχθηκε από την  Πολεμική μας Αεροπορία για να γίνει η «φωλιά» των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, μακριά από την εμβέλεια πολλών τουρκικών όπλων και αεροσκαφών θα λέγαμε.

Αναμένουμε ότι το 2028 θα προσγειωθούν τα πρώτα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη  F-35, τα οποία θα έχουν βαρύνουσα σημασία στην ελληνική αεροπορική ισχύ αλλά και μεγάλη σημασία για τα σχέδια των ΗΠΑ στο Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα κατά της Ρωσίας.

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια,αφού διαδραματίζεται ένα τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ στο ουκρανικό έδαφος, και τώρα επεκτείνεται σε Ρουμανία και Μολδαβία, καθιστώντας τα Βαλκάνια σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης.

Όσο για τον Άραξο, είναι γνωστές οι αναφορές για την μεταφορά πυρηνικών βομβών από την Τουρκία, από Αμερικανούς Γερουσιαστές και ειδικούς, όντας σε αναμονή κρίσιμων αποφάσεων

Οι βάσεις μας σε Ανδραβίδα και Άραξο, κακά τα ψέμματα, θα αποτελέσουν κύρια  στηρίγματα σε κάθε πολεμικό σενάριο σε Αιγαίο, Στενά του Βοσπόρου και Μαύρη Θάλασσα.

Οι Τούρκοι θεωρούν ως πολύ πιθανή την μεταφορά πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ στον Άραξο

Πριν από μεγάλο διάστημα , ο Τούρκος Πτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς, και πλήθος Τούρκων ειδικών,  είχε χαρακτηρίσει ακόμα και ως ειλημμένη, την απόφαση για την μεταφορά των πυρηνικών βομβών B61 από την Τουρκία στον Άραξο.  

Υπενθυμίζοντας την «αντιπαράθεση των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο ίδιος Τούρκος πρώην Πτέραρχος ανέφερε  ότι  " η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να στηριχθεί πλέον στην Τουρκία σε αυτήν την αντιπαράθεση.

Γιατί όμως ρωτάμε εμείς ;

Μήπως επειδή ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ.Ερντογάν διάλεξε τελεσίδικα Μόσχα;

Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη στήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επιδιώκουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος από αυτή την κατάσταση”, ανέφερε ο ίδιος για σχέδιο που πιθανόν δεν έχει αλλάξει, και θα το δούμε πιθανότατα πολύ σύντομα, ειδικά σε περίπτωση πολεμικής έντασης στα Βαλκάνια.

πηγη