GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι Τούρκοι βάζουν την "Γαλάζια Πατρίδα" στα σχολικά βιβλία προετοιμάζοντας τις επόμενες γενιές κατά της Ελλάδος

Καιρός να ξυπνήσουμε και να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια επέκτασης της Τουρκίας Την επόμενη σχολική χρονιά οι Τούρκοι μαθητές θα...

Καιρός να ξυπνήσουμε και να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια επέκτασης της Τουρκίας

Την επόμενη σχολική χρονιά οι Τούρκοι μαθητές θα εμπλουτίσουν την "εθνική τους συνείδηση" με μαθήματα για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα.

Στα σχολικά βιβλία θα περιλαμβάνονται επίσης η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο) και η Πατρίδα των Αιθέρων, αλλά και η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο. Η ενσωμάτωση υποδηλώνει μια αλλαγή προσέγγισης προς ένα πιο εθνικιστικό πλαίσιο.


 της MARIA ZAHARAKI 

Κι επισήμως θα διδάσκεται στα σχολεία της Τουρκίας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», σύμφωνα με τουρκική εθνικιστική εφημερίδα.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, από τη νέα χρονιά στα σχολικά βιβλία εντάσσεται όχι μόνο το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και η «Θάλασσα των Νήσων» – όπως αποκαλούν το Αιγαίο Πέλαγος – καθώς και η «Πατρίδα των Αιθέρων».

Ακόμη, στα σχολικά βιβλία αναδεικνύεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και γενικά για τον τουρκικό κόσμο.

Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάντ Γκιαϊτζί, ο οποίος είναι μέλος της ειδικής επιτροπής στο συμβούλιο εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανέφερε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι το «Εθνικό σύμφωνο της Τουρκίας στις θάλασσες».

Τρεις απόστρατοι ναύαρχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι τώρα μεγαλώνει μια γενιά που έχει συνείδηση για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Ανάλυση-επεξήγηση του τουρκικού δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Ήδη η  Τουρκία  έχει εκχωρήσει αυθαίρετα δικαίωμα έρευνα και διάσωσης στο Αιγαίο ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού,  στην Τουρκική Διοίκηση ακτών, σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικής δικαιοδοσίας, επιχειρώντας να υλοποιήσει την "Γαλάζια Πατρίδα"

Είναι γνωστό ότι στο διάβα της Ιστορίας  διάφορες γεωπολιτικές θεωρίες, χρησιμοποιήθηκαν από αυταρχικούς ηγέτες, ως επίφαση για να υλοποιήσουν τα επεκτατικά τους σχέδια.

Ο ζωτικός χώρος του  Ratzel

Μία από αυτές, είναι η θεωρία του "ζωτικού χώρου"  του Γερμανού γεωγράφου και γεωπολιτικού, Friedrich Ratzel, σύμφωνα με την οποία  «ένας λαός, μία εθνότητα, ένα είδος εξαπλώνεται μόνο μέσω εποικισμού» .

Ωστόσο ο Ratzel δεν εννοούσε απαραίτητα κατάκτηση, αλλά διεύρυνση-επέκταση περιοχών οικονομικής, εμπορικής και πολιτισμικής επιρροής.

Την παραπάνω θεωρία έκοψε και έραψε στα μέτρα των φιλοδοξιών του ο Χίτλερ προκειμένου να αποπειραθεί να πραγματοποιήσει υα κατακτητικά του σχέδια οδηγώντας την ανθρωπότητα στο αιματοκύλισμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι αν και "η Γαλάζια Πατρίδα" δεν έχει νομική βάση και υπόσταση Διεθνώς, εντούτοις η Τουρκική βουλή την ψήφισε υιοθετώντας την , οπότε ενέχει επίσημο χαρακτήρα για το τουρκικό κράτος.

Αυτό το τονίζουμε προκριμένου να αντιληφθούμε άπαντες, ότι ακόμη και αν ο Ερντογάν αποχωρήσει από την εξουσία, εκούσια ή ακούσια, η όποια διάδοχη πολιτική κατάσταση προκύψει  στην Τουρκία, θα κληροδοτήσει την "Γαλάζια Πατρίδα"

Ουσιαστικά είναι κάτι ανάλογο με το casus Belli, το οποίο έχει υιοθετήσει με απόφαση της η τουρκική βουλή σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την "Γαλάζια Πατρίδα", η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία και την  (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, διχοτομώντας το Αιγαίο στον 25ο μεσημβρινό,  τηρώντας το casus belli σε ισχύ σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, μολονότι η ίδια στην Μαύρη θάλασσα έχει εύρος  ΧΥ της 12 νμ.

Ήδη η  Τουρκία  έχει εκχωρήσει αυθαίρετα δικαίωμα έρευνα και διάσωσης στο Αιγαίο ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού,  στην Τουρκική Διοίκηση ακτών σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικής δικαιοδοσίας, επιχειρώντας να υλοποιήσει εν μέρη την "Γαλάζια Πατρίδα"

Επίσης  για να δικαιολογήσει τις αυθαιρεσίες της "Γαλάζιας Πατρίδας"  που έρχονται σε αντιδιαστολή με το "Δίκαιο της θάλασσας", η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα  Ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κλέβοντας και βαφτίζοντας ως δική της ΑΟΖ , το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται νότια της Κρήτης και μεταξύ αυτής της Κύπρου, του Συμπλέγματος Καστελορίζου,  της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου

Η "Γαλάζια Πατρίδα" των Τούρκων

Στην περίπτωση της  Τουρκίας θα έπρεπε  πρώτα να αναπτυχθεί μια θεωρία εκ του μηδενός, χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο,με πινελιές γεωπολιτικής a la turka , ένα γεωπολιτικό θεώρημα το οποίο  ακούει στο όνομα "Γαλάζια Πατρίδα", προκειμένου στη συνέχεια  να εμφανιστεί τάχα  ως επιτακτική υποχρέωση από το τουρκικό κράτος και τις Ένοπλες Δυνάμεις να το υπερασπιστούν.

Ωστόσο η "Γαλάζια Πατρίδα" αποτελεί την θαλάσσια εκδοχή των τουρκικών κατακτητικών βλέψεων σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου  με τον  "Μυστικός όρκο" να αποτρελεί την χερσαία εκδοχή αυτών , σύμφωνα με τον οποίο η Θράκη, η Ανατολική Μακεδονία η Χαλκιδική μέχρι και η Θεσσαλονίκη, μαζί με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και ολόκληρη η Κύπρος θα πρέπει να ανήκουν στην Τουρκική επικράτεια.

Στην πραγματικότητα  βέβαια εκείνο που έκανε ο  εμπνευστής της "Γαλάζιας Πατρίδας, νύν  Απόστρατος Ναύαρχος Cem Gürdeniz επικουρούμενος από τον επίσης Απόστρατο Ναύαρχο Cihat Yaycı , το 2006, ήταν να "ενσωματώσει" στο θεώρημά του, όλες τις διεκδικήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, θίγοντας  και επηρεάζοντας  συμφέροντα και άλλων κρατών με προεξέχοντα αυτά  του Ισραήλ και της Αιγύπτου.


https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7238154_oi-toyrkoi-bazoyn-tin-galazia-patrida-sta-sholika-biblia