GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Politico: «Ο γαλλικός Στρατός ξεκίνησε ασκήσεις που προσομοιάζουν πολεμική σύγκρουση με τους Ρώσους στην Ουκρανία»

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε στην Ουκρανία μία μεραρχία σε 30 ημέρες» λένε οι Γάλλοι Ο γαλλικός Στρατός διεξάγει ασκήσεις στα α...

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε στην Ουκρανία μία μεραρχία σε 30 ημέρες» λένε οι Γάλλοι

Ο γαλλικός Στρατός διεξάγει ασκήσεις στα ανατολικά της γαλλικής ενδοχώρας εφαρμόζοντας σενάρια προσομοίωσης σε σύγκρουση υψηλής έντασης με εχθρό μεγάλης στρατιωτικής ισχύος, όπως η Ρωσία!

Αυτό επιβεβαίωσαν στο Poltiico αξιωματικοί των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων από το γαλλικό Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης.

Σύμφωνα με αυτούς, η περιοχή της ζώνης επιχειρήσεων είναι 120 τετραγωνικά χλμ, η οποία είναι μεγαλύτερη από την περιοχή του Παρισιού.

Κάτι τέτοιο συνιστά μοναδική περίπτωση για τη Γαλλία και τον Στρατό της, αφού σε αυτή την περίσταση επιχειρούν μαζί πεζικό, τεθωρακισμένα, πυροβολικό και άλλα σώματα, που συνήθως εκπαιδεύονται χωριστά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τις περασμένες δεκαετίες οι Γάλλοι πολεμούσαν σε περιορισμένες συγκρούσεις όπως στο Αφγανιστάν και στο Μάλι, όπου δεν απαιτούνταν στρατιωτική δύναμη που να ήταν σε θέση να πολεμήσει σε μαζική κλίμακα.

Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν όρισε ως «κόκκινη γραμμή» για αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία την προσπάθεια κατάληψης από τους Ρώσους του Κιέβου ή της Οδησσού!

Μάλιστα, o επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Fabien Roussel είπε ευθέως ότι και ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός του «το έχουν χάσει», δηλαδή διανοητικά δεν «πάνε καλά».

Η γαλλική στρατιωτική διοίκηση δεν κατονομάζει τον πιθανό εχθρό αλλά όλοι ξέρουν ότι είναι η Ρωσία.

«Οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, στον τρίτο χρόνο τους, έχουν επαναφέρει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας στην ήπειρο», δήλωσε ο συνταγματάρχης Axel Denis, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης (CENTAC) στο πεδίο του Mailly στην ανατολική Γαλλία.

«Ο κόσμος αποκάλυψε την αληθινή του φύση: ασταθής, επικίνδυνος και δεν είναι όλοι φίλοι. Ετοιμαζόμαστε για μια κουλτούρα εγρήγορσης, να είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε στο Politico.

«Το CENTAC είναι το μόνο μέρος [στη Γαλλία] όπου μπορείς να δεις πώς είναι ο πόλεμος».

Οι συνθήκες για την εκπαίδευση των στρατευμάτων στο CENTAC είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης.

Ο ήχος, η θερμότητα και το φως των πυρών του Πυροβολικού αναπαράγονται, ενώ ψεύτικες νάρκες είναι διάσπαρτες παντού και οι ραδιοεπικοινωνίες μπορούν να διακοπούν χωρίς προειδοποίηση.

Είναι το μόνο μέρος όπου δύο δωδεκάδες τανκς Leclerc βρίσκονται σε δράση όλο το χρόνο.

Η εκπαίδευση στοχεύει στην προετοιμασία στρατευμάτων για να πολεμήσουν έναν εχθρό μεγάλης μαχητικής ισχύος, όπως η Ρωσία.

Όπως σημειώνουν αξιωματικοί, η εμπειρία της ως τώρα εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία χρησιμοποιείται ενεργά στην εκπαίδευση.

Κατά τη γνώμη τους, η πρόοδός του επιβεβαιώνει τη σημασία του συντονισμού μεταξύ των μονάδων και των κοινών ενεργειών όλων των τύπων και κλάδων του στρατού. 

Μετά από δεκαετίες στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρική, η Γαλλία εστιάζει όλο και περισσότερο στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης και οι ένοπλες δυνάμεις της πρέπει να είναι αξιόπιστες, δήλωσε τον Ιανουάριο ο αρχηγός του Στρατού, στρατηγός Πιερ Σιλ.

Μέχρι το 2027 ο γαλλικός Στρατός στοχεύει να είναι σε θέση να αναπτύξει μια μεραρχία περίπου 25.000 στρατιωτών σε 30 ημέρες.

«Δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με την Ουκρανία, αλλά είμαστε μέρος ενός συνασπισμού και αυτό συνοδεύεται από δεσμεύσεις», είπε.

«Η έννοια της αξιοπιστίας στη συλλογική άμυνα, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έγειρε το θέμα της πιθανής αποστολής δυτικών στρατευμάτων  στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι εταίροι του δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση για το θέμα αυτό, αλλά ένα τέτοιο σενάριο «δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ δήλωσε στις 8 Μαρτίου ότι «δεν γίνεται λόγος για αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες».

Tουναντίον, εκτίμησε ότι η στρατιωτική παρουσία δυτικών χωρών στην Ουκρανία θα μπορούσε να περιοριστεί στο να «εκπαιδεύσει τον ουκρανικό Στρατό και να καθαρίσει τις νάρκες».

pronews