GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

« ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ »

Εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών συγκεντρώνονται στις πόλεις για να μεταφερθούν και εναποτεθούν στη συνέχεια σε χώρους υγειονομικής ταφής τους, ...

Εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών συγκεντρώνονται στις πόλεις για να μεταφερθούν και εναποτεθούν στη συνέχεια σε χώρους υγειονομικής ταφής τους, όπου χωρίς την έγκαιρη επεξεργασία τους μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης και ρύπανσης του περιβάλλοντος.

      Καθώς αποσυντίθενται σταδιακά πολλά αντικείμενα γίνονται ουσιαστικά δηλητήρια, επικίνδυνα για το έδαφος και τη φύση.
Ταυτόχρονα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα από δυσάρεστες οσμές που παράγονται από την εναπόθεσή τους στους χώρους αυτούς αλλά και πολλές φορές από την καύση αυτών.

      Κι όμως τα κάθε λογής επικίνδυνα απόβλητα για την υγεία του ανθρώπου που χρησιμοποιήθηκαν από αυτόν σε προγενέστερο χρόνο θα μπορούσαν να επαναδιατεθούν στον κύκλο ζωής ως χρήσιμα και υγιεινά. Κατά τη διάρκεια όμως της χρήσης τους φθάρθηκαν, αχρηστεύτηκαν και έτσι αποβλήθηκαν.

      Με τη διαδικασία της ανακύκλωσης μπορούν να μετατρέψουν όλα αυτά τα άχρηστα υλικά σε χρήσιμα και οπωσδήποτε ακίνδυνα, αρκεί ο καθένας από εμάς να τα εναποθέσει αντίστοιχα στους ειδικούς μπλε κάδους που έχουμε στις γειτονιές μας.

      Τα χαρτιά που πετάμε στα σκουπίδια μπορούν κάλλιστα να ξαναγίνουν χαρτοπολτός και να ξαναπάρουν την πρότερη μορφή τους το γυαλί είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα μέταλλα, μπαταριές, πλαστικά κ.α. που απορρίπτονται στα σκουπίδια ως άχρηστα, αν χωριστούν κατά κατηγορίες και αξιοποιηθούν κατάλληλα.

      Πολλά αντικείμενα λοιπόν αντί για να γίνονται εστίες μόλυνσης η ακόμα περιττός όγκος στις είδη περιορισμένους χώρους υγειονομικής ταφής που διαθέτουμε  μπορεί να αξιοποιηθούν και να γίνουν υλικά που καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες μας και πρέπει να έχουμε  στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τα τεράστια ποσά ενέργειας που  μπορούν να εξοικονομούμε για τον πλανήτη μας με την ανακύκλωση, για παράδειγμα στην περίπτωση του αλουμινίου μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέσα από την διαδικασία της ανακύκλωσης του περίπου το 90% της ενέργειας που θα χρειαζόταν η παρασκευή ενός νέου από την αρχή.

      Αν αναλογιστούμε ότι για την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού απαιτείται 60% μικρότερη ποσότητα από τη χρησιμοποίηση του ξύλου 17 δέντρων και 40% λιγότερη ενέργεια τότε θα συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανακύκλωσης στη ζωή μας. 

      Το όφελος κατ΄ ουσίαν είναι διπλό από τη μια εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και από την άλλη λιγότερη ρύπανση από εκπομπές αερίων στο περιβάλλον. 

      Πέρα από την αξιοποίηση των ξεχωριστών υλικών που πηγαίνουν ως απορρίμματα στα σκουπίδια, πάλι παραμένει μεγάλος όγκος σκουπιδιών που δεν έχουν τη δυνατότητα αναγωγής τους στην παλιά τους κατάσταση, γεγονός που οφείλεται σε έλλειψη γνώση ή ημιμάθειας.

      Αυτά τα υλικά, για παράδειγμα, μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας και τα κατάλοιπά τους να συμπιεστούν και να γίνουν οικοδομικά υλικά αντικαθιστώντας την πέτρα και τα παράγωγα του τσιμέντου.

     Οι πολίτες συνειδητοποιούν όλο και πιο έντονα ότι η υιοθέτηση της ανακύκλωσης αποτελεί πια επιτακτική ανάγκη στη ζωή τους και παρακινούν ακόμα και οικειοθελώς όλο και πιο πολλούς προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνοντάς τους τον κατάλληλο διαχωρισμό και την αντίστοιχη εναπόθεση όσων υλικών μπορούν να ανακυκλωθούν στους μπλε κάδους, τα τελευταία χρόνια γίνονται  θετικά βήματα και μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, βιομηχανίες και εργοστάσια υιοθετούν τακτικές ακόμα και ενοικιάσεις κάδων για να συσσωρεύουν και να απομακρύνουν και εν τέλει την αποστολή για ανακύκλωση πολλών υλικών τους.

     Με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται ουσιαστικά από τη μια πλευρά να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η ρύπανση και από την άλλη να εξοικονομηθούν υλικά και ενέργεια.

     Οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά προσφέρουν σε όλους μας την ευκαιρία να αποτρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος και να μεριμνήσουμε για τη σωτηρία του πλανήτη, προσφέροντάς μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πληροφορημένος πολίτης


.