GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ρωσικές προεδρικές εκλογές: Ουρές έξω από τα δύο εκλογικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα: «Ομαλά η διαδικασία – Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα από τις ελληνικές αρχές» Ουρές έχουν σχηματιστεί από Ρώσου...

Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα: «Ομαλά η διαδικασία – Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα από τις ελληνικές αρχές»

Ουρές έχουν σχηματιστεί από Ρώσους πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στις ρωσικές προεδρ5ικές εκλογές, στα δύο εκλογικά κέντρα που υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του εκλογικού κέντρου 8077, και πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, σε συνομιλία που είχε με Ρώσους δημοσιογράφους, σημείωσε το υψηλό ενδιαφέρον των πολιτών για εκλογές.

Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 8.00 τοπική ώρα (9.00 ώρα Μόσχας) και θα διαρκέσουν έως τις 20.00 (21.00 ώρα Μόσχας). Στην Αθήνα, η ψηφοφορία διεξάγεται στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ πριν  από το άνοιγμα του εκλογικού κέντρου, τηρήθηκαν όλες οι διατυπώσεις και προβλεπόμενες διαδικασίες: Άνοιξε ένα σφραγισμένο χρηματοκιβώτιο με ψηφοδέλτια, στα μέλη της εκλογικής επιτροπής παρουσιάστηκαν κενές κάλπες και σφραγίστηκαν και εκδόθηκαν ψηφοδέλτια.

Στην Αθήνα παρελήφθησαν συνολικά 11.300 ψηφοδέλτια.

Υπήρχε μια μικρή ουρά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, σταδιακά μεγάλωσε, και τώρα υπάρχουν περίπου από 50 έως και 100  άτομα σε αυτή.

Η διαδικασία είναι οργανωμένη και γρήγορη.

Σε όσους ψηφίσουν για πρώτη φορά ή έχουν γενέθλια δίνεται ένα αναμνηστικό – μια κούπα με εκλογικά σύμβολα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα  και Πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την προετοιμασία των εκλογών.

 «Οι προετοιμασίες πήγαν καλά, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, σε σχέση με τις οδηγίες της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και τις συστάσεις της εκλογικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για τη διεξαγωγή ειδικής ψηφοφορίας στην Αθήνα, στον χώρο μας στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού, και στη Θεσσαλονίκη, με βάση το Γενικό Προξενείο μας», είπε ο Μάσλοφ σε Ρώσους δημοσιογράφους.

«Δεν υπήρξαν εμπόδια από τις τοπικές αρχές. Αντίθετα, ως απάντηση στο σημείωμά μας, λάβαμε επίσημη γραπτή απάντηση με συναίνεση να διεξαχθούν ψηφοφορίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», είπε ο πρέσβης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε και τις απαραίτητες εργασίες με τις ειδικές υπηρεσίες και την αστυνομία, που διασφαλίζουν και την ασφάλεια της ψηφοφορίας.

«Δεν έχουμε παράπονα από τις τοπικές αρχές σχετικά με την οργάνωση της ψηφοφορίας», πρόσθεσε  ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα.

Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2018, η συμμετοχή των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, έχει φθάσει ήδη το 69,74% και ανεβαίνει.



Το 2018 η συμμετοχή έφθασε το 67,5%.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει σημειωθεί ποτέ σε προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στη σύγχρονη εποχή ήταν τον Ιούνιο του 1991, όταν έφθασε το 74,7%.

Αύριο το πρωί τα αποτελέσματα

Οι εκλογές διεξάγονται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας στη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις περιοχές της Τσουκότκα και της Χερσονήσου της Καμτσάτκα, στην άπω ανατολή, αργά χθες βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Τα τελευταία εκλογικά τμήματα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική αναμένεται να κλείσουν απόψε, στις 20.00 (ώρα Ελλάδας).

Οι Ρώσοι μπορούν επίσης να ψηφίσουν διαδικτυακά, για πρώτη φορά που η επιλογή αυτή χρησιμοποιείται σε προεδρική εκλογική αναμέτρηση- περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στη Μόσχα ψήφισαν διαδικτυακά αμέσως μετά το άνοιγμα της κάλπης, δήλωσαν οι αρχές.

Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα από το κρατικό ινστιτούτο Vtsiom. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, μια ψηφοφόρος συμπύκνωσε τη στάση πολλών Ρώσων ενόψει των εκλογών. «Υποστηρίζω τον Πούτιν και, φυσικά, θα τον ψηφίσω… σήκωσε τη Ρωσία από τα γόνατά της. Και η Ρωσία θα νικήσει τη Δύση και την Ουκρανία. Δεν μπορείτε να νικήσετε τη Ρωσία – ποτέ. Έχετε τρελαθεί τελείως στη Δύση; Τι σχέση έχει η Ουκρανία μαζί σας;», δήλωσε.

Το ποσοστό αποδοχής του Πούτιν είναι σήμερα 86%, από 71% λίγο πριν από την επέμβαση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κέντρο Levada, μια αξιοσέβαστη ρωσική δημοσκόπηση.

Το ρωσικό κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» πάντως δήλωσε ότι σήμερα ότι είναι αντιμέτωπο με εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση υπό τη μορφή DDos (κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσιών) κατά της διαδικτυακής του παρουσίας και ότι ανέστειλε μη απαραίτητες υπηρεσίες του για να την αντιμετωπίσει.

Διαμαρτυρία για την Δύση

Βλέποντας ότι για ακόμα 6 χρόνια θα είναι ο Β.Πούτιν (κατά πάσα πιθανότητα) στο Reuters δήλωσε αντιπολιτευόμενος Ρώσος αξιωματούχος ότι φταίει η Δύση η οποία έπρεπε να είχε παρέμβει στα εσωτερικά της Ρωσίας νωρίτερα!

«Η Δύση έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος βοηθώντας να ενοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής ελίτ και του ρωσικού πληθυσμού γύρω από τον Πούτιν με τις κυρώσεις της και τη δυσφήμιση της Ρωσίας», επισήμανε.


πηγη