GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γάλλος Αρχηγός στρατού: Ο στρατός μας είναι έτοιμος για «σκληρότερες» εμπλοκές

Μέσα σε δύο μήνες ο Βρετανός Α/ΓΕΣ και ο Σουηδός ομόλογος του μίλησαν προετοιμάζοντας τους λαούς τους για επικείμενο μεγάλο πόλεμο ενώ και ο...

Μέσα σε δύο μήνες ο Βρετανός Α/ΓΕΣ και ο Σουηδός ομόλογος του μίλησαν προετοιμάζοντας τους λαούς τους για επικείμενο μεγάλο πόλεμο ενώ και οι Ρώσοι ετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο

Στην κόψη του ξυραφιού είναι οι σχέσεις του Παρισιού με την  Μόσχα, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την αποστολή δυνάμεων ( πιθανότατα μισθοφόροι) στην Ουκρανία.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Γαλλικού Στρατού, Στρατηγός Πιέρ Σίλ (Pierre Schill”, δήλωσε ότι ¨”οι γαλλικές δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο”
“Οι γαλλικές χερσαίες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή καθώς προετοιμάζονται ακόμη και για «τις πιο σκληρές εμπλοκές», δήλωσε ο Γάλλος Α/ΓΕΣ σε δηλώσεις του.

Η δήλωση του αρχηγού του επιτελείου του χερσαίου στρατού, στρατηγού Πιερ Σιλ, έρχεται αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν απέκλειε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία.

Ο γαλλικός στρατός «είναι έτοιμος», έγραψε ο Σιλ σε ένα άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Όπως και αν εξελιχθεί η διεθνής κατάσταση, οι Γάλλοι μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι στρατιώτες τους είναι έτοιμοι να απαντήσουν», είπε ο ίδιος.

Ο Σιλ είπε ότι η επίδειξη των γαλλικών στρατιωτικών δυνατοτήτων θα βοηθούσε «να αποτρέψει  οποιαδήποτε επίθεση στη Γαλλία. Για να προστατευτεί από οποιαδήποτε επίθεση και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, ο γαλλικός στρατός προετοιμάζεται ακόμη και για τις πιο σκληρές εμπλοκές», είπε.

Παρέθεσε επίσης την λατινική παροιμία "si vis pacem, para bellum" "αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο".

Ο Σιλ είπε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να συμμετάσχει με μια μεραρχία 20.000 στρατιωτών σε έναν συνασπισμό εντός 30 ημερών και θα μπορούσε η ίδια να διοικήσει έναν στρατό περίπου 60.000 στρατιωτών προσχωρώντας σε άλλα συμμαχικά έθνη".

Ο γαλλικός στρατός αριθμεί 121.000 στρατιώτες και μπορεί να καλέσει άμεσα 24.000 έφεδρους. Ο Σιλ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Είπε όμως ότι «οι πηγές της κρίσης πολλαπλασιάζονται και φέρουν μαζί τους κινδύνους σπειροειδούς επέκτασης».

Τα σχόλιά του είναι η τελευταία αυστηρή αξιολόγηση της κατάστασης από έναν ανώτατο Ευρωπαίο στρατιωτικό διοικητή.

Τύμπανα πολέμου από Βρετανία και Σουηδία

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Βρετανίας, Στρατηγός Πάτρικ Σάντερς, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν σε έναν πιθανό χερσαίο πόλεμο.

Ο αρχηγός του στρατού της Σουηδίας Στρατηγός Μίκαελ Μπάιντεν ανησύχησε επίσης πολλούς συμπατριώτες του όταν είπε ότι «οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν διανοητικά για έναν μεγάλο πόλεμο».

Η στάση του Μακρόν απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σκληρύνει, με τον Γάλλο ηγέτη να περιγράφει πρόσφατα τον Πούτιν ως απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων.

Η Γαλλία έχει επίσης κατηγορήσει τη Ρωσία για μια καταιγίδα κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», συγκλόνισε τους Ευρωπαίους συμμάχους τον Φεβρουάριο, αρνούμενος να αποκλείσει την αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων.

Ο ίδιος έχει επίσης περιγράψει τον πόλεμο της Ουκρανίας ως «υπαρξιακό» για την Ευρώπη.

Ωστόσο, Γάλλοι βουλευτές και εμπειρογνώμονες ανησυχούν δημόσια για την έλλειψη εξοπλισμού και πυρομαχικών που, όπως λένε, θα περιόριζε κάθε άμεση αντιπαράθεση με έναν ισχυρό εχθρό μετά από λίγους μόνο μήνες.

πηγη