GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τέμπη: Με εγγυήσεις 800 και 900 χιλιάδων ευρώ ελεύθεροι δύο ακόμη κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717

Eξηγήσεις στην ανακρίτρια έχουν δώσει πέντε εκ των κατηγορουμένων από την ΕΡΓΟΣΕ - Οι εγγυοδοσίες, συνολικά, αγγίζουν τα 3,5 εκατ. ευρώ Ελεύ...

Eξηγήσεις στην ανακρίτρια έχουν δώσει πέντε εκ των κατηγορουμένων από την ΕΡΓΟΣΕ - Οι εγγυοδοσίες, συνολικά, αγγίζουν τα 3,5 εκατ. ευρώ

Ελεύθεροι με εγγυήσεις - μαμούθ αφέθηκαν σήμερα μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα δύο ακόμη κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717 η οποία αφορά στη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου και συνδέεται με την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο κατηγορούμενους από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίο αφού απολογήθηκαν με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγυοδοσίες 800 και 900 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, καθώς και με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πλέον μετά και τις σημερινές απολογίες, εξηγήσεις στην ανακρίτρια έχουν δώσει μέχρι σήμερα πέντε εκ των κατηγορουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί εγγυοδοσίες που αγγίζουν συνολικά το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη δικογραφία σε απολογία από την Ελληνίδα εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέα έχουν κληθεί περισσότερα από 20 μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία διώκονται για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Ειδικότερα ε απολογία έχουν κληθεί δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις.
Δύο εξ αυτών κατηγορούνται επιπλέον για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
Ακόμη, σε απολογία κλήθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
Η κλήση τους αφορά στα αδικήματα της απιστίας κονδυλίων.
Τέλος, εξηγήσεις ως κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν και νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας.
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ευρωπαϊκή εισαγγελία στο πλαίσιο της έρευνάς της, η σύμβαση «717» υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016.
Ακολούθησε το 2019 η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης σχετικά με το ίδιο έργο και με αυτή τροποποιήθηκε το αρχικό αντικείμενο της σύμβασης «717».
Πιο συγκεκριμένα με τη συμπληρωματική σύμβαση προβλέφθηκε η κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

Ωστόσο, από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψαν σοβαρές πλημμέλειες, καθώς όπως μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ.
Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της σύμβασης 717, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

πηγη