GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τεράστια σύγκρουση μεταξύ Τέξας και κυβέρνησης Μπάιντεν για τα νότια σύνορα: "Ποτέ δεν φτάσαμε στο σημείο που είμαστε"

Από το 2021 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Τζο Μπάιντεν, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει παρανόμως περίπου 3,8 εκατομμύρια ά...

Από το 2021 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Τζο Μπάιντεν, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει παρανόμως περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι

Μια άνευ προηγουμένου διαμάχη για την εξουσία ελέγχου των νότιων συνόρων εντείνεται στις ΗΠΑ μεταξύ της πολιτείας του Τέξας, η οποία με απόφαση του Ρεπουμπλικανού Κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ τοποθέτησε συρματοπλέγματα στα σύνορα για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών, και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει για να αφαιρέσει αυτούς τους φράχτες.

«Δεν φτάσαμε ποτέ στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα», δήλωσε στο CBS ο δικηγόρος μετανάστευσης Haim Vasquez. «Ποτέ στο σημείο να έχουμε πράκτορες της Εθνικής Φρουράς του Τέξας, του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας να εμποδίζουν την είσοδο και να αναλαμβάνουν την εξουσία ή τον έλεγχο στα σύνορα», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «έσπασε τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Πολιτειών» με τις μεταναστευτικές της πολιτικές.Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δημοσίευσε μια επιστολή υποστηρίζοντας ότι το Τέξας έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορα και ότι αντικαθιστά τον έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η κατηγορία του Άμποτ ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραβίασε το Σύνταγμα «έσπασε τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Πολιτειών» είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη διακήρυξη απόσχισης της Νότιας Καρολίνας το 1860.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει την εξουσία να αφαιρέσει συρματοπλέγματα κατά μήκος των νότιων συνόρων. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έδωσε στη συνέχεια προθεσμία στην πολιτεία του Τέξας μέχρι την Παρασκευή για να επιτρέψει στις ομοσπονδιακές αρχές την πρόσβαση στη συνοριακή πόλη Eagle Pass. Αλλά ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton, απέρριψε το αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για πρόσβαση στα σύνορα.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, υποσχέθηκε να αυξήσει τις συνοριακές περιπολίες και να εγκαταστήσει νέα φράγματα και συρματοπλέγματα εκεί. Έκτοτε έχει λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον 25 Ρεπουμπλικανών κυβερνητών, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι η πολιτεία του Τέξας έχει συνταγματικό δικαίωμα αυτοάμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο περισσότεροι από 300.000 -αριθμός ρεκόρ- ήταν οι παράνομοι μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, ενώ από το 2021, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Τζο Μπάιντεν, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει παρανόμως κοντά… 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι!

Ο Γκρεγκ Άμποτ διαβεβαίωσε ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ με επικεφαλής τους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες συμφωνούν να στείλουν στρατεύματα στα σύνορα Τέξας-Μεξικού εάν χρειαστεί. Μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τον Άμποτ είναι και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς στο Τέξας για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των συνόρων. «Εάν πρέπει να κινητοποιηθούμε και να εγγυηθούμε την κυριαρχία της χώρας, τότε πρέπει να το κάνουμε, οπότε μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα ότι θα βοηθήσω από την πολιτεία της Φλόριντα», είπε ο DeSantis.

Ο Ντε Σάντις αποχώρησε από τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών και τώρα υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος επαίνεσε τον κυβερνήτη του Τέξας που δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν να αφαιρέσει τους συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν κατά μήκος του διαδρόμου που χρησιμοποιούν οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ. «Αντί να πολεμώ τα συνοριακά κράτη, θα χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία και την εξουσία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπερασπιστώ τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε αυτή τη φρικτή εισβολή που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ποιες πολιτείες υποστηρίζουν το Τέξας;

Κυβερνήτες από τις ακόλουθες πολιτείες υπέγραψαν τη δήλωση υποστήριξης του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ:

Αλαμπάμα
Αλάσκα
Αρκάνσας
Φλόριντα
Γεωργία
Αϊντάχο
Ιντιάνα
Αϊόβα
Λουιζιάνα
Μισισιπής
Μισούρι
Μοντάνα
Νεμπράσκα
Νεβάδα
Νιου Χάμσαϊρ
βόρεια Ντακότα
Οχάιο
Οκλαχόμα
Νότια Καρολίνα
Νότια Ντακότα
Τενεσί
Γιούτα
Βιργινία
Δυτική Βιρτζίνια
Γουαϊόμινγκ


πηγη