GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"Θα γίνει της Κορέας "- Ο Πούτιν για πρώτη φορά έπληξε Ουκρανικούς στόχους με πυραύλους του φίλου του Κιμ-Γιόνκ-Ουν

Παράλληλα ο Πούτιν "χτυπάει την πόρτα" του Ιράν για βαλλιστικούς πυραύλους  Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με ιδιαίτερη σφοδρότη...

Παράλληλα ο Πούτιν "χτυπάει την πόρτα" του Ιράν για βαλλιστικούς πυραύλους 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, με τους εμπόλεμους τις τελευταίες ημέρες να επιχειρούν μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων  και επιθέσεων με drones μεταξύ τους.

H Ουκρανία ως γνωστόν εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ-χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία έχει λάβει διαπιστωμένα μέχρι στιγμής βοήθεια από το Ιράν ,με drone τα οποία επέδρασαν καταλυτικά στο να πληγούν σε πολύ μεγάλο βαθμός Ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις της αμυντικής βιομηχανίας της, την Κίνα μέσω εξαρτημάτων για κατασκευή drone ή μετατροπή πολιτικών drone σε στρατιωτικά και την Βόρεια Κορέα, η οποία υπήρχαν ενδείξεις ότι  απέστειλε στον Πούτιν  βλήματα πυροβολικού.



Για πρώτη φορά οι Ρώσοι εκτόξευσαν  Βορειοκορεατικούς πυραύλους κατά Ουκρανικών στόχων

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι πριν λίγο, αφού  όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ  για πρώτη φορά βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας   πλήττουν  ουκρανικούς στόχους, αναφέροντας:

"Επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών στις 4 Ιανουαρίου, ο Mykhailo Podolyak, στενός συνεργάτης του Ουκρανού Προέδρου, είπε ότι η Ρωσία όντως εκτόξευσε βορειοκορεάτες πυραύλους στην Ουκρανία για πρώτη φορά σε αυτόν τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Νωρίτερα, ο ανώτατος εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC)  John Kirby, σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση, είπε: «Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας  παρείχε πρόσφατα στη Ρωσία εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων και αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους».

Η ανακοίνωση προκάλεσε σάλο παγκοσμίως.

«Στις 30 Δεκεμβρίου 2023, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν από αυτούς τους βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία. Αυτός ο πύραυλος φαίνεται να προσγειώθηκε σε ανοιχτό πεδίο στην περιοχή Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική Ουκρανία», σύμφωνα με τον Kirby.

Πρόσθεσε περαιτέρω: «Στις 2 Ιανουαρίου, η Ρωσία εκτόξευσε πολλαπλούς βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ολονύκτιας αεροπορικής επίθεσης. Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τις επιπτώσεις αυτών των πρόσθετων πυραύλων».

Οι ειδικοί υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι η Μόσχα θα ζητούσε βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Siemon Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, δήλωσε: «Η Βόρεια Κορέα μπορεί να είχε μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία».

Η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Βόρεια Κορέα στην Ρωσία έγινε δια θαλάσσης
Οι αρχές στη Νότια Κορέα ισχυρίστηκαν τον Νοέμβριο ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να είχε δώσει στη Ρωσία SRBM στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πώλησης όπλων που περιλάμβανε επίσης τουφέκια, πυρομαχικά πυροβολικού και όλμους, αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους.

Εκείνη την εποχή, ο στρατός της Νότιας Κορέας ισχυρίστηκε ότι περίπου 2.000 εμπορευματοκιβώτια στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών μεταφέρθηκαν από το βορειοανατολικό λιμάνι Rajin της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Η αξιολόγηση προήλθε από δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από αυτήν.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συνέχισαν να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς. 

Καθ' όλη τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, αρκετές αναφορές ανέφεραν ότι η Ρωσία εξαντλούσε το απόθεμά της σε SRBM πιο γρήγορα από ότι μπορούσε να τα παράγει.

Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι θα επιχειρούσε να προμηθευτεί αυτούς τους πυραύλους από τους συμμάχους της, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Η Ρωσία "χτυπάει την πόρτα" του Ιράν για βαλλιστικούς πυραύλους
 
Ο Κίρμπι εξέφρασε επίσης τις συνεχιζόμενες ανησυχίες ότι η Ρωσία πιέζει το Ιράν να προμηθεύσει περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Οι ανησυχίες αυτές παρέμειναν για λίγο, ενώ εντάθηκαν σημαντικά από το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Επικαλούμενο ανώνυμους Ιρανούς αξιωματούχους, το Reuters ανέφερε τον Οκτώβριο του 2022 ότι η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για drones και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Αργότερα, μια έκθεση της Washington Post ανέφερε ότι μια αξιολόγηση πληροφοριών που κοινοποιήθηκε σε Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους προειδοποίησε ότι το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110 και Zolfaghar μικρού βεληνεκούς.

Οι δύο πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 300 και 700 χιλιομέτρων, αντίστοιχα.

Αυτές οι εικασίες άρχισαν να διαμορφώνονται περαιτέρω όταν το IRGC τοποθέτησε βαλλιστικούς πυραύλους και συστήματα υποστήριξης πυραύλων σε μια εκπαιδευτική εγκατάσταση εντός του Ιράν στα μέσα Δεκεμβρίου για να επιδειχθεί σε μια επισκεπτόμενη ρωσική αντιπροσωπεία.

Αυτό επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αγοράσει τα συστήματα από το Ιράν μετά από μια επιτυχημένη μάχη με τα drones καμικάζι κατηγορίας Shahed.

Το Ιράν έχει αναπτύξει ένα τεράστιο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων διαφόρων βεληνεκών, καθιστώντας το μια τρομερή περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις δυτικές εκτιμήσεις, υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικά σχέδια ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, δεν περιλαμβάνονται διαφορετικές υποπαραλλαγές, που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία πυραύλων στη Ρωσία για διάφορους σκοπούς.

Οι ειδικοί  εκτιμούν ότι η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να θυσιάσει φτηνούς ιρανικούς πυραύλους  αντί για τους δικούς της εξελιγμένους  πυραύλους ακριβείας , κάτι που μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας δυτικής προέλευσης της Ουκρανίας να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους."

Απολογισμός

Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ότι η Ρωσία επιχειρεί μέσω Βόρειας Κορέας και Ιράν να προμηθευθεί βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλους αριθμούς, προκειμένου αφενός να πλήξει μαζικά Ουκρανικούς στόχους, λυγίζοντας την αντίσταση των  Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου να εξανλήσει την Ουκρανική αεράμυνα από αντιαεροπορικούς πυραύλους. 

Παράλληλα  η Ρωσία "χτίζει stock" δικών της πυραύλων ακριβείας πριν την επικείμενη μεγάλη επίθεσή της, που αναμένουμε να εκτοξεύσει με στόχο την κατάληψη μεγάλων πόλεων, με το  Χάρκοβο ή το Κίεβο να φαντάζουν ως ποθανότεροι στόχοι του Πούτιν.


pentapostagma.gr