GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ισραήλ: Ελληνοκαθολική η εκκλησία που «επλήγη από τη Χεζμπολάχ»

Καθολική, και όχι ελληνορθόδοξη, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), είναι σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η εκκλησία τ...

Καθολική, και όχι ελληνορθόδοξη, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), είναι σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Ικρίτ που δέχθηκε επίθεση με πύραυλο από τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο δεν έχει εικόνα του περιστατικού.


Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατά το περιστατικό τραυματίστηκε ένας 80χρονος και εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά. 

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας και η επιστροφή στο Ικρίτ

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Ικρίτ ήταν η μόνη κατασκευή που έμεινε όρθια μετά τον βομβαρδισμό του 1951 του Ισραηλινού Στρατού που κατέστρεψε περίπου 100 σπίτια στο χριστιανικό χωριό.

Το Ικρίτ ήταν ένα παλαιστινιακό χριστιανικό χωριό, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άκρας. Οι κάτοικοι του Ικρίτ εκδιώχθηκαν από τη γη τους από τον ισραηλινό στρατό μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η εκκλησία και ένα κοιμητήριο είναι ό,τι απομένει από το χωριό το οποίο ισοπεδώθηκε τα Χριστούγεννα του 1951, ώστε να εμποδιστούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν σε αυτό, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Είναι το μοναδικό ανάμεσα στα παλαιστινιακά χωριά που εκκενώθηκαν μεταξύ 1947 και 1951 και όσοι έχουν ρίζες από εκεί διεκδικούν την επιστροφή τους  Όλοι οι χριστιανοί κάτοικοί του αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον Λίβανο ή στο ισραηλινό χωριό Rameh. Παρά την υπόσχεση ότι θα επέστρεφαν σε δύο εβδομάδες, δεν επετράπη στους χωρικούς να επιστρέψουν. 

Το ψήφισμα 1701, που υιοθετήθηκε για να βάλει τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, όπως έναν στρατώνα που χτυπήθηκε από πυραύλους «τύπου Μπουρκάν».

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, και άλλοι 13 στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι 9 ήταν στρατιώτες. Σήμερα τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι από ισραηλινά πυρά στην κοινότητα Τουλίν του Λιβάνου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο NNA.


πηγη