GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ανοικτός στο ενδεχόμενο εκεχειρίας ο Πούτιν... υπό έναν όρο - Ποιος είναι;

Τι δήλωσαν δύο Ρώσοι αξιωματούχοι Με μόνιμη επωδό την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και την κόπωση της Δύσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολου...

Τι δήλωσαν δύο Ρώσοι αξιωματούχοι

Με μόνιμη επωδό την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και την κόπωση της Δύσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να διαλαλεί πως οι πολεμικοί στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι. 

Το ίδιο διεμήνυσε και την περασμένη Τρίτη, ενώπιον των στρατηγών του, καυχώμενος πως η Ουκρανία είναι σε τόσο δεινή θέση που τα ρωσικά στρατεύματα «κάνουν ό,τι θέλουν». 

Παρά τους δημόσιους «λεονταρισμούς», ωστόσο, το Κρεμλίνο διαμηνύει μέσω παρασκηνιακής διπλωματίας το ενδιαφέρον του για μια σύναψη συμφωνίας που θα βάζει τέλος στον πόλεμο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να εμφανίζεται, μέσω μεσαζόντων, ανοιχτός σε μια εκεχειρία που θα «παγώνει» τις μάχες κατά μήκος της γραμμής πυρός, υποστηρίζουν δύο Ρώσοι πρώην αξιωματούχοι προσκείμενοι στο Κρεμλίνο, καθώς και ξένοι αξιωματούχοι που έχουν γίνει παραλήπτες του «μηνύματος» Πούτιν. 

Μάλιστα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Ρώσος ηγέτης είχε κάνει και πριν από έναν χρόνο, το φθινόπωρο του 2022, ένα ανάλογο «άνοιγμα» για ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, το μήνυμα αυτό είχε σταλεί παρασκηνιακά και «αθόρυβα», μετά από μία κομβική νίκη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας που είχε προκαλέσει τη δυσφορία του Πούτιν. 


Ουκρανία: Ανοικτός στο ενδεχόμενο εκεχειρίας ο Πούτιν… εάν κρατήσει όσα κατέκτησε


«Το επανειλημμένο ενδιαφέρον του Βλαντίμιρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός είναι ένα παράδειγμα τού πώς ο καιροσκοπισμός και ο αυτοσχεδιασμός έχουν καθορίσει την προσέγγισή του στον πόλεμο πίσω από κλειστές πόρτες. Δεκάδες συνεντεύξεις με Ρώσους που τον γνωρίζουν καλά και με ξένους αξιωματούχους που έχουν εικόνα των ενδότερων διεργασιών στο Κρεμλίνο, παρουσιάζουν έναν ηγέτη που ελίσσεται για να μειώσει τους κινδύνους και να διατηρήσει περισσότερες ανοιχτές επιλογές σε έναν πόλεμο που έχει διαρκέσει περισσότερο από το προσδοκώμενο. Παρά την δημόσια πύρινη ρητορική του, ιδιωτικά ο Πούτιν μεταφέρει την επιθυμία του να κηρύξει τη νίκη και να προχωρήσει», σημειώνει το δημοσίευμα. 

Η κρίσιμη προϋπόθεση και ένα «αγκάθι»

Παρότι δημοσίως ο Πούτιν εμμένει στην επιθετική ρητορική, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπιστώνουν μια μετατόπιση στην προσέγγισή του, σημειώνοντας ότι δεν αξιώνει πλέον την αποχώρηση της κυβέρνησης Ζελένσκι. Σύμφωνα με τους ίδιες πηγές, η εκεχειρία που προωθεί ο Πούτιν θα προέβλεπε μια κυρίαρχη Ουκρανία με πρωτεύουσα το Κίεβο, αλλά θα διατηρούσε τα σήμερα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη – που αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των ουκρανικών εδαφών – υπό ρωσικό έλεγχο. Ο Πούτιν, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, δηλώνει ανοιχτός σε μία τέτοια συμφωνία, αν και περιμένει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση. 

«Λένε (σ.σ οι Ρώσοι): “Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός”. Θέλουν να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης», δήλωσε υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος που είχε συνάντηση με στελέχη του Κρεμλίνου το φθινόπωρο. 

«Είναι πραγματικά πρόθυμος να σταματήσει στις θέσεις όπου βρίσκεται σήμερα ο ρωσικός στρατός. Δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει ούτε ένα μέτρο», επιβεβαιώνει ένας από τους Ρώσους πρώην ανώτερους αξιωματούχους στους New York Times, μεταφέροντας ένα μήνυμα που, όπως είπε, το Κρεμλίνο στέλνει αθόρυβα.

Ουκρανία: Ανοικτός στο ενδεχόμενο εκεχειρίας ο Πούτιν… εάν κρατήσει όσα κατέκτησε-2
Ελικόπτερο Ka-52 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εκτοξεύει ρουκέτες κατά στόχου σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία. – Φωτ.: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ενα πιθανό σημείο εμπλοκής σε μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προκύψει από την απαίτηση του Πούτιν να παραμείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ. Όπως, πάντως, υποστηρίζει ένας από τους Ρώσους πρώην αξιωματούχους, μια διαφωνία επί του θέματος δεν θα ήταν καταλυτική για τις όποιες διαπραγματεύσεις, καθώς η βορειοατλαντική συμμαχία δεν αναμένεται να δεχτεί άμεσα στους κόλπους της την Ουκρανία. 

Οι παράγοντες της συγκυρίας 

«Τους τελευταίους 16 μήνες, προτού φτάσει στη σημερινή κατάσταση χαλαρής αυτοπεποίθησης, ο Πούτιν χρειάστηκε να υπομείνει πολλαπλές ταπεινώσεις – ντροπιαστικές υποχωρήσεις και μία ανταρσία ενός άλλοτε φιλικού πολέμαρχου. Όλο αυτό το διάστημα, διεξήγαγε έναν πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς ή ακρωτηριασμένους, ενώ οι αντιφάσεις έχουν αναδειχτεί σε σήμα κατατεθέν της διακυβέρνησής του», σχολιάζει το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης. 

Οι αξιωματούχοι – νυν και πρώην, Ρώσοι και ξένοι – που μίλησαν στους ΝΥΤ, αποδίδουν τη συγκυρία για μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε μια σειρά παραγόντων.


Αφενός, η κατάσταση στο πεδίο μάχης που φαίνεται να έχει προ πολλού περιέλθει σε τέλμα 

Αφετέρου, τα πενιχρά στρατιωτικά αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης 

Έπειτα, η κόπωση που εμφανίζει η Δύση απέναντι στην «πολυκαιρισμένη» σύρραξη, με κάθε περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική στήριξη να γίνεται αιτία περισσότερων ρήξεων και διχασμού 

Και τέλος, ο «αντιπερισπασμός» της Γάζας, του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που πολλοί εκτιμούν πως έχει εκτρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από την κρίση της Ουκρανίας  

Τις εξελίξεις θεωρείται πως ευνόησε, στο τέλος του καλοκαιριού, ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα. 

Ορόσημο οι ρωσικές εκλογές


Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, το μήνυμα Πούτιν μεταφέρεται μέσω πολλαπλών διπλωματικών διαύλων – μέσω ξένων κυβερνήσεων με δεσμούς τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, Ρώσοι απεσταλμένοι έχουν μιλήσει ανεπισήμως με ξένους συνομιλητές για το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας που θα αποδεχόταν ο Πούτιν. 

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Πούτιν επωφελείται από έναν μακράς διάρκειας πόλεμο, επιδιώκοντας καθυστέρηση των όποιων διαπραγματεύσεων μέχρι την ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ – του επικρατέστερου υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – στις προεδρικές εκλογές του 2024. Ωστόσο, Ρώσοι πρώην αξιωματούχοι σημειώνουν πως ο Πούτιν θα προτιμούσε μια συμφωνία νωρίτερα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η προπαγάνδα του Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να εμφανίσει τη συμφωνία αυτή ως νίκη, με τη Ρωσία να πανηγυρίζει τον κεκτημένο χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία. 

Σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλούνται οι ΝΥΤ, ο ιδανικός χρόνος για τη σύναψη μιας συμφωνίας θα ήταν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία. 


πηγη