GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Απόστρατοι αξιωματικοί: Το Απολεσθέν Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε είναι με έκπληξη και αρκετό προβληματισμό που παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα της πολιτικής μετά την ανάληψη της προεδρίας...

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε είναι με έκπληξη και αρκετό προβληματισμό που παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα της πολιτικής μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κ.Δ. από εσάς που σας στηρίζαμε στον προεκλογικό σας αγώνα σαν ανεξάρτητη υποψηφιότητα ως απόστρατοι Αξκοί, για το Κυπριακό, το ΔΕΑΧ και την αύξηση των δαπανών για την άμυνα.

Σας στηρίξαμε και η επιλογή μας δεν ήταν τυχαία, διότι δηλώνατε ξεκάθαρα, πριν τις εκλογές, ότι είχατε επαφές με την Ελλάδα (πολιτικές δυνάμεις) για το ΔΕΑΧ και η οποία έβλεπε θετικά την ενεργοποίηση του. Αντί αυτού, με την εκλογή σας και με την πρώτη μετάβαση σας στην Αθήνα, στις δηλώσεις σας με τον κ. Πρωθυπουργό και ενώ αναμέναμε, ως Κυπριακός Ελληνισμός, την ενεργοποίηση του ΔΕΑΧ, εσείς αναφερθήκατε στην ενεργοποίηση Ανωτάτων Συμβουλίων Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Πριν λίγο καιρό μεταβήκατε στην Αθήνα όπου, για πρώτη φορά, έλαβαν χώρα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας και μετά την ολοκλήρωση των επαφών σας, μεταξύ άλλων στις δηλώσεις που δημοσιοποιήθηκαν, αναφέρθηκε ότι συζητήθηκε και η κοινή άμυνα της Ευρώπης. Πάλι για δεύτερη φορά, δεν αναφέρθηκε καθόλου το σοβαρό θέμα που άπτεται της Άμυνας του Κυπριακού Ελληνισμού για την επαναφορά του ΔΕΑΧ, ως η προεκλογική σας εξαγγελία.

Ως Αξκοί που συμμετείχαμε στην εφαρμογή του ΔΕΑΧ, είναι ξεκάθαρο ότι η άμυνα μας όταν είναι απομονωμένη από την Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί η απειλή της Τουρκίας. Γι’ αυτό χρειάζεται το ΔΕΑΧ από τον καιρό της ειρήνης, ώστε με την εμπλοκή δυνάμεων για σκοπούς συντονισμού, συνεκπαίδευσης, εφαρμογής σχεδίων κ.λπ., να ανταποκριθούμε στο επιχειρησιακό μέτωπο, το οποίο εκτείνεται από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο σε μήκος 1.300 χλμ. με ενιαία άμυνα.   Από το παραπάνω συνεπάγεται ότι η Ελλάδα, χωρίς την εξασφάλιση της άμυνας της Κύπρου από τον καιρό της ειρήνης, είναι αβέβαιο πως θα την στηρίξει και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιχειρήσεων, λόγω του μεγάλου εύρους του μετώπου (1.300 χλμ.) που έχει να αντιμετωπίσει.

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδος κ. Δένδια κατά την παρουσία του στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, ότι έχουμε μαχητικά Rafale και φρεγάτες Bellhara και ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν, είναι δηλώσεις άνευ περιεχομένου και πολύ περισσότερο δεν ανταποκρίνονται στην επιχειρησιακή πραγματικότητα και τα δεδομένα της απειλής της Τουρκίας. Δηλαδή κάποιοι πύραυλοι από τις φρεγάτες, ή κάποιες αναχαιτίσεις, ακόμα και καταρρίψεις μαχητικών τουρκικών αεροσκαφών από τα ελληνικά μαχητικά, θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου στην Κύπρο;

Κύριε Πρόεδρε, εάν η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ενεργοποίηση του ΔΕΑΧ, υπάρχουν άλλες λύσεις, π.χ. συμμαχίες με την Γαλλία, όπως έπραξε και η Ελλάδα ή Ισραήλ. Το καταλαβαίνετε ότι κινδυνεύουμε από τον Οθωμανικό αναθεωρητισμό ναι ή όχι; Δεν ξέρουμε φυσικά ποιοι είναι οι σύμβουλοι σας, ή τι σας υπόσχονται. Όταν αρχίσει μια πολεμική σύγκρουση, ο διεθνής παράγων είναι αδύνατο να την σταματήσει. Δέστε τα πρόσφατα παραδείγματα πολέμου (Ουκρανίας-Ρωσίας και Ισραήλ-Χαμάς).

Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου μείωσαν την στρατιωτική θητεία, κατάργησαν το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, πρόσφατα δε, μειώσατε τον φόρο άμυνας από τους τόκους των ενοικίων από 30% σε 17%. Αυτά και μόνο φανερώνουν την αντίθετη θέση για την άμυνα, από ότι δηλώνατε στον προεκλογικό σας αγώνα.

Μετά τα παραπάνω εισηγούμαστε επιπλέον:

Άμεση αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2%του ΑΕΠ. Η πρόταση σας στον Προϋπολογισμό για το έτος 2024 για την άμυνα 1,8%, που περιλαμβάνει και άλλες πολλές δαπάνες εκτός τους εξοπλισμούς, παραβιάζει κατάφορα το προεκλογικό σας πρόγραμμα, το οποίο δεσμευθήκατε στο λαό να το τηρήσετε. Γιατί προσπερνάτε 204.867 ψηφοφόρους που σας ψήφισαν; Νομοθετείστε το 2% για την άμυνα και ξεχωρίστε τις τρέχουσες δαπάνες για τους μισθούς/λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ..

Μερική ένταξη των γυναικών στον στρατό. Πρόγραμμα κατάταξης και εκπαίδευσης αποτελούν ένα αχρησιμοποίητο μεγάλο κεφάλαιο για την άμυνα της Κύπρου.

Σταδιακή επέκταση του χρόνου θητείας των ανδρών, όπως κάνει και η Ελλάδα, επειδή απειλείται από την Τουρκία.

Όσον αφορά για το Κυπριακό, φέρουμε στην γνώση σας, διότι δεν γνωρίζουμε αν οι σύμβουλοι σας, σας ενημέρωσαν ότι η Τουρκία στις 23/10/2023, μετά από επίσκεψη του Κολομβιανού Προέδρου σε αυτή, υπέγραψαν Στρατηγική Εταιρική Σχέση. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι αποδέχθηκαν την Κολομβιανή απεσταλμένη. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί αποδεχθήκαμε την προτεινόμενη απεσταλμένη του ΟΗΕ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, για το Κυπριακό.

Δεν μπορεί ένας πολιτικός μια φορά να πει όχι, η Κ.Δ. δεν την αποδέχεται για ευνόητους λόγους;  Οι Τ/κ για παράδειγμα, απέρριψαν την πρώτη προτεινόμενη απεσταλμένη από την Αυστραλία, διότι λέει η Κ.Δ. ήταν παλαιότερα μέλος της Κοινοπολιτείας. Γιατί την αποδεχθήκαμε κ. Πρόεδρε, επειδή ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα; Δηλαδή απεσταλμένος να είναι και όποιος να’ ναι;

Το γνωρίζουμε ότι δεν θα διαπραγματευτείτε το Κυπριακό, αλλά η απεσταλμένη θα ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών. Μα οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Εμείς οι Ελληνοκύπριοι, θέλουμε μια λύση που να προβλέπει ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος εντός της Ε.Ε., ενώ οι Τούρκοι επιδιώκουν μια λύση τουρκικών όρων, που θέτει όλη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Αυτές είναι οι πραγματικότητες στο νησί, το δήλωσε και ο κ. Ερντογάν στις 7/12/2023. Στο τέλος τι θα καταλήξει η απεσταλμένη, ότι διαφωνούμε;

Κύριε Πρόεδρε, ένας από τους τρεις θεωρητικούς του πολέμου, ο Θουκυδίδης, πριν από 2.500 χρόνια, μίλησε περί της αντίληψης της στρατηγικής ασφάλειας του κράτους, όσο μικρό ή μεγάλο και να είναι, διότι χωρίς την εξασφάλιση της η πολιτεία νοιώθει ανασφάλεια με ότι αυτό συνεπάγεται.  Σας προτρέπουμε να δείτε την εναρκτήρια δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου μετά τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στο Ισραήλ. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης του, ανέφερε ότι τρεις άξονες είναι η προτεραιότητα του: α) Ασφάλεια του Ισραήλ, β) η οικονομία και γ) η ανεργία.

Τελειώνοντας κ. Πρόεδρε προσωπικά προτιμούμε σαν Ελληνοκύπριοι να έχουμε μια πατρίδα ασφαλισμένη από οποιαδήποτε απειλή και λιγότερα χρήματα, παρά να έχουμε περισσότερα χρήματα και να κινδυνεύει η πατρίδα μας, διότι θα φανούμε ανάξιοι των προγόνων μας.

Αναμένουμε πράξεις και όχι πολιτικολογίες και αναλόγως θα επανέλθουμε.


Ομάδα Αποστράτων Αξιωματικών



ΠΗΓΗ: philenews.com
https://www.onisilos.gr/?p=40362