GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ - Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της Άκαμπα, λιμάνι Εϊλάτ τ...

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της Άκαμπα, λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ με το επίσης Ισραηλινό λιμάνι του Ασκελόν στη Μεσόγειο θάλασσα, μέσω θαλάσσιας διώρυγας που θα κατασκευαστεί, παρακάμπτοντας την Διώρυγα του Σουέζ 

Στην πρόσφατη σύνοδο των G-20,  ΗΠΑ-ΕΕ-Ινδία στήριξαν την δημιουργία ενός project εναλλακτικού θαλάσσιου εμπορικού δρόμου, έναντι του "Κινεζικού δρόμου του μεταξιού", ο οποίος θα έχει ως αφετηρία την Ινδία και μέσω Ομάν- Σαουδικής Αραβίας- Ιορδανίας- Ισραήλ-ΝΑ Μεσογείου θα κατέληγε στην Ελλάδα και εκείθεν στην καρδιά της ΕΕ.

Η νέα αυτή θαλάσσια οδός σημειωτέον αφήνει εκτός την Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση Ερντογάν, ο οποίος κατόπιν αυτού "πλεύρισε" την Ελλάδα, προκειμένου αρχικά να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί μας σε θέματα κοινού συμφέροντος και χαμηλής πολιτικής, με απώτερο σκοπό  στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, διεκδικώντας έμμεσα ρόλο στο παραπάνω project.

Παράλληλα το εχθρικό προς τη Δύση Ιράν  συνδυαστικά με τα εξαπτέρυγά του, τους Χούτι της Υεμένης, απειλούν την ασφάλεια της  ναυσιπλοΐας των στενών Ορμούζ και  Μπαμπ ελ Μαντέμπ, με αποτέλεσμα οι Αραβικές χώρες του κόλπου να αναζητούν συντομότερες και σφαλέστερες χερσαίες οδούς για να φέρουν το πετρέλαιο και το φυσικό τους αέριθο στην ΕΕ.

Από την πλευρά τους Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  ως επί μέρους λύση στα παραπάνω την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της Άκαμπα, λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ με το επίσης Ισραηλινό λιμάνι του Ασκελόν στη Μεσόγειο θάλασσα, μέσω θαλάσσιας διώρυγας που θα κατασκευαστεί, παρακάμπτοντας την Διώρυγα του Σουέζ. 

Ιστορικό

Σύμφωνα με  Διεθνές ΜΜΕ, τον Ιούλιο του 1963, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore δημιούργησαν ένα διαβαθμισμένο έγγραφο που περιέγραφε ένα σχέδιο για τη χρήση 520 υπόγειων πυρηνικών εκρήξεων για να βοηθήσουν στη διαδικασία της ανασκαφής στους λόφους στην έρημο Negev. Το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε το 1993.

Το έργο θα συνδέει τον Κόλπο της Άκαμπα με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο David Ben Gurian από τον οποίο θα ονομαζόταν, θεωρείται ο ιδρυτής του Ισραήλ και ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Η διώρυγα θα συναγωνιζόταν τη Διώρυγα του Σουέζ που διασχίζει την Αίγυπτο, η οποία είχε πολλές αναταραχές στην ιστορία της, όπως το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ (1956-1957 και από το 1967-1975) και το μπλοκάρισμα λόγω της ανατροπής ενός μεγάλου μεγέθους πλοίουτο 2021.

Θα ήταν σχεδόν κατά ένα τρίτο μακρύτερο από τη Διώρυγα του Σουέζ (194 km) που σημαίνει σχεδόν 300 km. Το κόστος δημιουργίας του ισραηλινού καναλιού εκτιμάται ότι κυμαίνεται άνω των 16  δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανατροπή του φορτηγού πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ για περισσότερες από έξι ημέρες και η αποτυχία να επιπλεύσει το πλοίο δεν ήταν η είδηση ή οι λόγοι πίσω από το ατύχημα. Αλλά η πραγματική είδηση πίσω από αυτό ήταν η ανάγκη να αναβιώσει το έργο «Ben-Gurion Canal».

Το προτεινόμενο κανάλι ξεκινά από το νότιο άκρο στον Κόλπο της Άκαμπα, από το λιμάνι της πόλης Eϊλάτ στο Ισραήλ στα σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας και καταλήγει στο Ισραηλινό λιμάνι του Ασκελόν στη Μεσόγειο θάλασσα, βορειότερα της  Λωρίδας της Γάζας.

Κυριαρχία στο  Θαλάσσιο Εμπόριο

Το Ισραηλινό κανάλι Μπεν Γκουριόν θα αντιπροσώπευε κάτι περισσότερο από ένα τεχνητό θαύμα , σημαίνοντας  μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Σημαντικά ευρύτερο από τη Διώρυγα του Σουέζ, θα φιλοξενεί έναν αυξημένο αριθμό πλοίων, επειδή θα κατασκευαστεί σε πιο σκληρό έδαφος από την άμμο στο Σουέζ, το κανάλι θα επιτρέψει την αμφίδρομη κυκλοφορία , επιτρέποντας στα σκάφη να διέρχονται και προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Αυτό το έργο δεν είναι απλώς μια υλικοτεχνική βελτίωση, αφού  πρόκειται να είναι μια βαθιά επιβεβαίωση της πρόθεσης του Ισραήλ να γίνει το επίκεντρο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Το νέο Ισραηλινό  κανάλι θα πρόσφερε απαράμιλλα στρατιωτικά πλεονεκτήματα ενισχύοντας την άμυνα του Ισραήλ και παρέχοντας ένα φραγμό έναντι πιθανών απειλών από το νότο. Ένα τέτοιο στρατηγικό πλεονέκτημα σε μια ασταθή περιοχή θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων.

Προκλήσεις για την κατασκευή του Ισραηλνού καναλιού

Ως προκλήσεις για την κατασκευή του φααντάζουν οι ακόλουθες:

1.Η αντίθεση από τα αραβικά έθνη με επικεφαλής την Αίγυπτο καθώς τα έσοδά της από τη Διώρυγα του Σουέζ υπολογίζονται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια.  Μόλις ενεργοποιηθεί το Ben-Gurion θα πέσει στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

2. Η κατασκευή του καναλιού Ben-Gurion μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια με τη συμμετοχή περίπου και 300.000 μηχανικών και τεχνικών που θα προσληφθούν από όλο τον κόσμο

3.Το προβλεπόμενο κανάλι θα διασχίζει μια ποικίλη διαμόρφωση εδαφών όπως έρημο, ορεινό έδαφος και τη λεκάνη της Νεκρής θάλασσας που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

4.Οι υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις είναι πιθανό να δεχθούν αντιδράσεις.

5.Η Αίγυπτος μπορεί να αποφασίσει να διευρύνει τη διώρυγα του Σουέζ στο ένα τρίτο του κόστους που προτείνει το Ισραήλ.

Το Λιμάνι της Χάιφα

Παραδοσιακά, το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Διώρυγα του Σουέζ.

Μετά την εξαγορά του λιμανιού της Χάιφα, του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού του Ισραήλ, από κοινοπραξία με επικεφαλής τον ινδικό όμιλο Adani, μετατρέπεται σε εγκατάσταση παγκόσμιας κλάσης που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική διαδρομή, εκτός από την πρόκληση του αυξανόμενου αποτυπώματος της Κίνας στην περιοχή.

Ο Ρον Μάλκα, πρώην απεσταλμένος του Ισραήλ στην Ινδία, ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας λιμένων της Χάιφα λέει ότι στόχος είναι να αναπτυχθεί το λιμάνι της Χάιφα ως μια πραγματική πύλη που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση.

Το κανάλι Μπέν Γκουριόν θα φέρει μεγάλες αλλαγές σε Παγκόσμιο επίπεδο

Συμπρερασματικά θα λέγαμε ότι ένα από τα κύρια στρατιωτικά οφέλη για το Ισραήλ είναι ότι το κανάλι Μπέν Γκουριόν θα αφαιρέσει εντελώς τη σημασία του Σουέζ για τον αμερικανικό στρατό, εάν χρειαστεί  να σπεύσει σε  βοήθεια προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα ωθήσει την Αίγυπτο  στη γωνία ,εξαλείφοντας το Σουέζ από παγκόσμιο εμπορικό και ενεργειακό διάδρομο και θα γίνει  το ίδιο ένα παγκόσμιο εμπορικό και ενεργειακό κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση θα κλονίσει τη στρατηγική-ενεργειακή ισορροπία του έργου Belt and Road της Κίνας, ενώ  το κανάλι Μπεν Γκουριόν θα είχε τη σταθερή υποστήριξη της Δύσης.


πηγη