GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μετά τη Γάζα παίρνει φωτιά η Συρία! Μετακινήθηκε τεράστια δύναμη των ΗΠΑ - Στόχος το Ιράν

Οι ΗΠΑ μετέφεραν σημαντικότατες δυνάμεις τους στον ασφαλή για αυτές κουρδικό θύλακα του SDF στην ΒΑ Συρία, μετά τα απανωτά πλήγματα που δέχθ...

Οι ΗΠΑ μετέφεραν σημαντικότατες δυνάμεις τους στον ασφαλή για αυτές κουρδικό θύλακα του SDF στην ΒΑ Συρία, μετά τα απανωτά πλήγματα που δέχθηκαν σε βάσεις τους σε Ιράκ και ΝΑ Συρία από φιλοϊρανικές δυνάμεις

Οι εξελίξεις σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο τρέχουν με επίκεντρο τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας, με τις ΗΠΑ να ενισχύουν σημαντικότατα τις αεροναυτικές και χερσαίες δυνάμεις τους  στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μ.Ανατολής, κινούμενες αρχικά αποτρεπτικά σε πιθανή εξάπλωσή του από Χεζμπολάχ και Ιράν.  

Αστακό κάνουν την Βόρεια Συρία οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έστειλαν 90 φορτηγά γεμάτα με τεθωρακισμένα οχήματα και βαρέα όπλα στη Συρία μέσα σε μια μέρα. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η δεύτερη αμερικανική στρατιωτική συνοδεία έφτασε στη βορειοανατολική Συρία από το Ιράκ.
Αποτελείται από 50 φορτηγά φορτωμένα με βαρέα όπλα, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σήμερα το πρωί, αναφέραμε ότι μια συνοδεία 40 φορτηγών που μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό είχε ξεκινήσει προς τις βάσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Κυβερνείο Χασάκα.


Επιθέσεις κατά βάσεων των ΗΠΑ στη Συρία

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, ο στρατός των ΗΠΑ απέτρεψε μια επίθεση στη βάση του στη νοτιοανατολική Συρία και κατέρριψε τρία φορτωμένα με εκρηκτικά drones ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UVA) προτού προλάβουν να φτάσουν στους στόχους τους.

Η αμερικανική στρατιωτική βάση Al-Tnaf στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, ήταν ο στόχος των ένοπλων drones, ανέφεραν τοπικές πηγές.

Μέχρι στιγμής, καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απόπειρα επίθεσης στην αμερικανική στρατιωτική βάση, ενώ οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν εκδώσει δήλωση για το περιστατικό.

Τις τελευταίες ημέρες, στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία έχουν γίνει στόχος drones που μετέφεραν εκρηκτικά και πυραύλους εδάφους-εδάφους, οι δράστες των οποίων παραμένουν άγνωστοι.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις στη Γάζα μετά τον αποκλεισμό της, αποτρέποντας οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αποθήκη drone στο Idleb της Συρίας

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη drone στην επαρχία Idleb της Συρίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον Υποναύαρχο Vadim Kulit, αναπληρωτή επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης για τη Συρία.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών ή τα πιθανά θύματα.

Ο στρατός του συριακού καθεστώτος κατηγόρησε τους αντάρτες, τους οποίους λέει ότι είναι τζιχαντιστές, για επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι και αρνείται τον αδιάκριτο βομβαρδισμό περιοχών αμάχων σε εδάφη υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης λένε ότι τόσο η Ρωσία όσο και το καθεστώς εκμεταλλεύονται την ενασχόληση του κόσμου με τον πόλεμο της Γάζας για να κλιμακώσουν το σφυροκόπημα σε μια περιοχή όπου πάνω από τρία εκατομμύρια κάτοικοι αρνούνται να ζήσουν υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Έχει ρόλο η Συρία στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς;

Το Αραβικό Κέντρο στην Ουάσιγκτον δημοσίευσε μια έκθεση που εμβαθύνει στον περίπλοκο ιστό των συμμαχιών και της περιφερειακής δυναμικής γύρω από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Συρίας στη συνεχιζόμενη κρίση.

Η Συρία, ένα κράτος που επηρεάζεται από ισχυρούς παράγοντες όπως η Ρωσία και το Ιράν, βρίσκεται σε μια περίπλοκη θέση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία της να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις μέσα σε αυτές τις συμμαχίες.Η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή είναι βασικό σημείο ενδιαφέροντος.

Μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι ρουκέτες από διάφορες φατρίες στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν προκάλεσαν γρήγορες ισραηλινές αντιδράσεις, πυροδοτώντας ανησυχίες για περιφερειακή κλιμάκωση.

Παλαιστινιακές φατρίες και πιστοί της Χεζμπολάχ στη νότια Συρία εντάχθηκαν σε αυτό το ασταθές μείγμα, με αποτέλεσμα αυξημένα τιμωρητικά χτυπήματα σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέσεις.

Το Ιράν, ένας εξέχων υποστηρικτής της Χαμάς και βασικός παράγοντας στον αποκαλούμενο «άξονα αντίστασης» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, προειδοποίησε γρήγορα για προληπτική δράση από αυτή τη συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία και στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Η ευθυγράμμιση αυτών των ομάδων ενάντια στα αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα έχει δημιουργήσει υψηλό βαθμό διασυνοριακού συγχρονισμού, επιτρέποντας στο Ιράν να ασκήσει επιρροή στις περιφερειακές εντάσεις.

Υπάρχει πλέον  ενδεχόμενο η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τη Συρία να κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας εάν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Βάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ -Συρία δέχθηκαν επίθεση τουλάχιστον 10 φορές σε 5 ημέρες

Βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία με αμερικανικό προσωπικό έχουν δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 10 φορές από την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απόπειρων επιθέσεων σε στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή από τις 17 Οκτωβρίου σε 38, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις έγιναν μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ρουκετών και δεν υπήρξαν νέα θύματα ή ζημιές στις υποδομές των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες από τις νεότερες επιθέσεις σημειώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 19 από τις 38 επιθέσεις εναντίον στόχων των ΗΠΑ έγιναν από τότε που οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αντίποινα σε δύο στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία στις 26 Οκτωβρίου

Προτού απαντήσουν, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού είχαν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους της άμυνας.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον κουρδικό θύλακα της Συρίας με τα μάτια στραμμένα σε Ιράν-Συρία-Τουρκία

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν σημαντικότατες δυνάμεις τους στον ασφαλή για αυτές κουρδικό θύλακα του SDF στην ΒΑ Συρία, μετά τα απανωτά πλήγματα που δέχθηκαν σε βάσεις τους σε Ιράκ και ΝΑ Συρία από φιλοϊρανικές δυνάμεις.

Σκοπός είναι η δυνατότητα επέμβασής τους σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου σε Λίβανο και Συρία, με την συμμετοχή της τελευταίας παρά το δίδυμο Χεζμπολάχ-Χαμάς, στην αύξηση της αποτροπής για τυχόν αποκοτιά του Ερντογάν να βρεί την ευκαιρία για επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων και τέλος στην αύξηση της αποτροπής για εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο.



πηγη