GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Προοίμιο σύγκρουσης με το Ισραήλ; Ο Ερντογάν θα στείλει 1000 σκάφη σε διεθνή ύδατα στην Γάζα αποκλείοντας το λιμάνι του Ασντότ

Όλως τυχαίως τουρκικός στολίσκος ευρίσκεται στην περιοχή για άσκηση με 24 μονάδες επιφανείας 4 υποβρύχια κά - «[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τ...

Όλως τυχαίως τουρκικός στολίσκος ευρίσκεται στην περιοχή για άσκηση με 24 μονάδες επιφανείας 4 υποβρύχια κά - «[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου» δήλωσε Τούρκος "ακτιβιστής"

Περίπου 1.000 σκάφη θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία την Τετάρτη πριν κατευθυνθούν προς τη Γάζα σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο στην πόλη Ασντότ.
Πρόκειται για ένα ακόμη σενάριο πιθανής σύγκρουσης Τουρκίας-Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Χαμάς.

Στην περιοχή όμως της Ανατολικής Μεσογείου δίπλα στην Βόρεια Κύπρο βρίσκονται τουρκικά πολεμικά πλοία 

Ο τουρκικός στόλος ευρίσκεται στην περιοχή πιθανόν για να επέμβει σε οποιαδήποτε προσπάθεια των Ισραηλινών

Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν βγάλει μεγάλο μέρος του στόλου τους οι Τούρκοι από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 25 του μήνα σε μια προσπάθεια να κάνουν επίδειξη ισχύος.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο τουρκικός στόλος κινητοποιεί για τις ανάγκες της άσκησης 24 μονάδες επιφανείας, 4 υποβρύχια, 10 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 20 μαχητικά αεροσκάφη και τρία ιπτάμενα ραντάρ συν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.
Η άσκηση αν και αποκαλείται «Ανατολική Μεσόγειος 2023», μέρος της θα διεξαχθεί και στο Αιγαίο, σε τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά και διεθνή, όπως αναφέρει η σχετική NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας και ο οποίος καλεί μάλιστα εμπορικά πλοία άνω των 300 τόνων να συνεργαστούν με τις τουρκικές Αρχές αν πρόκειται να πλεύσουν από περιοχές της άσκησης.

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι με το στόλο της ελευθερίας

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Βολκάν Οκτσού (Volkan Okçu), ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων».

Ανάμεσα στα 1.000 πλοία θα βρίσκονται 313 σκάφη γεμάτα με Ρώσους ακτιβιστές, και 104 γεμάτα με Ισπανούς ακτιβιστές, είπε ο ίδιος.

Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα ενταχθούν στον στολίσκο, είπε ο Τούρκος ακτιβιστής.

Ωστόσο, ο Οκτσού είπε ότι αναμένει ο αριθμός των τουρκικών πλοίων να είναι πολύ μεγαλύτερος, τουλάχιστον 1.000, και επέμεινε ότι η πρωτοβουλία δεν σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ δεν εξήγησε την απόκλιση στους αριθμούς των πλοίων.

Ο Τούρκος ακτιβιστής ανέφερε ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη.
Η αρμάδα ελευθερίας όπως την ονομάζει πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται να φέρουν επίσης τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

Ο Τούρκος ακτιβιστής είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης θα ήταν να προκαλέσει διακοπή του θαλάσσιου εμπορίου στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών  με κατεύθυνση το λιμάνι του Ασντότ, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.

Η δράση διαμαρτυρίας θυμίζει την απόπειρα του λεγόμενου «Στόλο της Ελευθερίας της Γάζας» τον Μάιο του 2010, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το Ισραηλινό Ναυτικό.

«Το Σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής.

«Τα πλοία θα φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών», ανέφερε ο ακτιβιστής  ο οποίος σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στον στολίσκο και ότι οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.

Ο Οκτσού υποσχέθηκε ότι οι διαδηλωτές θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα κουβαλούν κανένα όπλο, «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.

«Την στιγμή που μπαίνουμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνείς ύδατα, όπως έκαναν στο Mavi Marmara το 2010.

«[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου», δήλωσε ο Οκτσού.

Με την "φωτιά" παίζει ο Ερντογάν και αυτό που θα δούμε αν υλοποιηθεί φυσικά το εγχείρημα ίσως πυροδοτήσει ακόμα και περιφερειακή σύγκρουση.


πηγη