GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τακτικές των ΗΠΑ κατά του ISIS θα εφαρμόσει το Ισραήλ για να εξοντώσει τη Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες στη Γάζα

Η εκαθάρριση των υπογείων σηράγγων της Χαμάς στην περιοχή βορείως του wadi ποταμού, συμπεριλαμβανομένων της πόλης της Γάζας έως και τα Βόρει...

Η εκαθάρριση των υπογείων σηράγγων της Χαμάς στην περιοχή βορείως του wadi ποταμού, συμπεριλαμβανομένων της πόλης της Γάζας έως και τα Βόρεια σύνορα με το Ισραήλ, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει άνω των τριών μηνών, με τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή της Χαμάς, ενώ οι απώλειες θα είναι σημαντικές και για το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν είναι μόνο του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής Χαμάς, αλλά έχει την έμπρακτη υποστήριξη των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, με Στρατηγό τους ο οποίος έχει πρόσφατα πολεμήσει τον ISIS στο Ιράκ και κατά συνέπεια γνωρίζει τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, να ενεργεί ως  στρατιωτικός σύμβουλος του IDF για την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει τον  Στρατηγό James Glynn, επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων των Πεζοναυτών στο Ιράκ και αρκετούς άλλους αξιωματικούς των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να συμβουλεύσουν τη στρατιωτική ηγεσία του , θεωρείται ως η βαθιά εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Γάζα.

Οι επιθετικές αναγνωρίσεις του   Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, ο Γκλιν και οι άλλοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ δεν διευθύνουν τις επιχειρήσεις, αλλά παρέχουν στρατιωτικές συμβουλές στον Ισραηλινό Στρατό σχετικά με τα σχέδιά του στη Γάζα. Αυτό έχει επικεντρωθεί κυρίως στην αναμενόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ. 

Οι μεγάλης κλίμακας και έντασης επιθετικές αναγνωρίσεις του Ισραήλ στη Γάζα δημιουργούν  ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την  μελλοντική χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας  της οποίας  ο μοναδικός στόχος θα είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Προς το σκοπό αυτό, άρματα μάχης και μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων μηχανικών του Ισραήλ Merkava Mark IV διέρρηξαν το συνοριακό τείχος και εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας πλήττοντας στόχους της Χαμάς, αποφεύγοντας να μπουν σε πυκνό αστικό ιστό .

Στην ολονύκτια επιδρομή μετείχαν κύρια άρματα μάχης Merkava Mark lV, θωρακισμένες μπουλντόζες Caterpillar D9 και τεθωρακισμένα οχήματα μηχανικής Puma.

Παράλληλα  η ισραηλινή αεροπορία βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναφορικά με την πλήρους  κλιμακα  χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, πολλοί αναλυτές έχουν αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά της, επικαλούμενοι παράλληλα  το εκτιμώμενο υψηλό κόστος σε ζωές Ισραηλινών στρατιωτών.

«Σε προετοιμασία για τα επόμενα στάδια μάχης, οι IDF επιχείρησαν και στη βόρεια Γάζα. Τα άρματα μάχης και το πεζικό των IDF έπληξαν πολυάριθμους πυρήνες τρομοκρατών, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων. », ανέφερε ο  IDF 

Η ιδιομορφία του υπόγειου-αστικού πολέμου

Το δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χαμάς και ο αστικός πόλεμος σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές θεωρούνται το σημαντικότερο εμπόδιο για τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις.

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο υπερβολικός χρόνος που χρειάζεται το Ισραήλ για να ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις θα δώσει στη Χαμάς περισσότερο χρόνο για προετοιμασία.

Ο απόστρατος Ινδός αξιωματικός Υποστράτηγος Mandip Singh είπε: «Η μάχη του «Μετρό της Γάζας» σε χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων θα είναι μακρά, αργή και αιματηρή  τόσο για τον Ισραηλινό Στρατό όσο και για τη Χαμάς. Στο τέλος, η Χαμάς θα αποδεκατιστεί και ο Ισραηλινός Στρατός θα έχει απώλειες».

Η υπόγεια Γάζα δεν είναι προσβάσιμη από τις βόμβες, τα drones και τους δορυφόρους του Ισραήλ, ενώ  οι σήραγγές της  χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση επιθέσεων και την απόκρυψη ομήρων.

Τρόποι επίθεσης στις υπόγειες σήραγγες

«Γίνεται λόγος για τη χρήση «βομβών σφουγγαριών» που είναι ένας συνδυασμός δύο χημικών ουσιών που όταν έρχονται σε επαφή, διαστέλλονται γρήγορα για να σφραγίσουν τις σήραγγες.

Εναντίον της Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός Στρατός είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα σκυρόδεμα για να σφραγίσει σήραγγες.

Άλλα μέσα περιλαμβάνουν την πλημμύρα με νερό, το άναμμα φωτιάς και την ρίψη καπνογόνων ουσιών», είπε ο Σινγκ.

Και πρόσθεσε: «Η πρόκληση είναι οι όμηροι. Είναι πιθανό να διασκορπιστούν και να διατηρηθούν ως ασπίδες σε αυτές τις σήραγγες. Αυτό θα είναι ένας σημαντικός περιοριστικός παράγοντας για τη σφράγιση ή την πλημμύρα των σηράγγων».

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε ο IDF μετά την Επιχείρηση Guardian of the Wall το 2021, κατά την οποία το Ισραήλ φέρεται να κατέστρεψε εξήντα μίλια τούνελ στη Γάζα, δείχνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες σήραγγες στη Γάζα.

Υπάρχει μια ολόκληρη πόλη κάτω από το έδαφος.

Ο τρόπος χρήσης των σηράγγων και του αστικού ιστού  από την Χαμάς

Η Χαμάς πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τις σήραγγες,κρατώντας τους  μαχητές της κρυμμένους και προστατευμένους, για να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επιθέσεις, όπως έκανε το 2014.

Η ομάδα θα τις χρησιμοποιήσει επίσης αμυντικά για να μετακινηθεί μεταξύ θέσεων μάχης για να αποφύγει τη δύναμη πυρός των IDF και τις δυνάμεις εδάφους.

Εκτός από τις σήραγγες, ο βετεράνος του ινδικού στρατού είπε ότι η άλλη πρόκληση στον αστικό πόλεμο είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές, η χρήση αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων ,η Χαμάς έχει ένα σημαντικό οπλοστάσιο Konkurs/RPG 7V) ενάντια σε άρματα μάχης σε κοντινή απόσταση, Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (IEDs).  μολότοφ, εκρηκτικά, νάρκες και παγίδες.

«Ο χρόνος δεν θα είναι περιορισμός σε αυτήν την επιχείρηση. Θα του έδινα τουλάχιστον 3-6 μήνες. Και μετά  θα ακολουθούσε η επίπονη διαδικασία παράδοσης της Γάζας στους Παλαιστίνιους υπό διεθνή επίβλεψη», πρόσθεσε ο Σινγκ.

Η δύναμη πυρός της Χαμάς

Τα όπλα και τα πυρομαχικά που κατέσχεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις από τους εισβολείς της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αποκάλυψαν τη δύναμη πυρός που έχει η παλαιστινιακή ομάδα.

Ο Διοικητής του Ινστιτούτου Έρευνας Άμυνας του Ισραήλ αποκάλυψε: «Μας εξέπληξε η ικανότητά τους να φέρουν τόσο τεράστια ποσότητα πυρομαχικών στο ισραηλινό έδαφος. Σχεδίασαν μια μακρά διαμονή.»

Δεκάδες εκτοξευτές RPG, IED διαφόρων τύπων και για πολλαπλούς σκοπούς, νάρκες, χειροβομβίδες, ακόμη και ρουκέτες κατά ελικοπτέρων ανακτήθηκαν από τους στελέχη της Χαμάς.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1987 στη Γάζα ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας εξέχουσας σουνιτικής ομάδας με έδρα την Αίγυπτο.

Αντίθετα στην ειρηνευτική διαδικασία, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες al-Qassam, καθιερώθηκε ως η κύρια δύναμη ένοπλης αντίστασης κατά του Ισραήλ.

Ξεκίνησε μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που συνεχίστηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της δεύτερης ιντιφάντα (2000-2005) προτού μεταπηδήσει στους πυραύλους ως κύρια τακτική.

Το 2021, αποκαλύφθηκε ότι το πιο κρίσιμο όπλο στο οπλοστάσιο της Χαμάς είναι η μεγάλη γκάμα πυραύλων εδάφους-εδάφους

Ενώ τα ονόματα και οι ονομασίες συγκεκριμένων πυραύλων μπορεί να προκαλούν σύγχυση, η Χαμάς διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα συστημάτων μικρότερου βεληνεκούς.

Τα πυραυλικά συστήματα  εδάφους-εδάφους της Χαμάς

Αυτά είναι το Qassam (έως 10 χλμ. ή 6 μίλια) και το Quds 101 (έως περίπου 16 χλμ.), ενισχυμένο από το σύστημα Grad (έως 55 χλμ.) και το Sejil 55 (έως 55 χλμ.). Αυτά πιθανότατα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματός του και, για τη μικρότερη εμβέλεια, μπορούν να ενισχυθούν με πυρά όλμων.

Αλλά η Χαμάς λειτουργεί επίσης μια ποικιλία συστημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας όπως το M-75 (έως 75 χιλιόμετρα). το Fajr (έως 100 χλμ.), το R-160 (έως 120 χλμ.) και μερικά Μ-302 που έχουν εμβέλεια έως και 200 χλμ.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η Χαμάς διαθέτει όπλα που μπορούν να στοχεύουν τόσο την Ιερουσαλήμ όσο και το Τελ Αβίβ και να απειλήσουν ολόκληρη την παράκτια λωρίδα που περιέχει τη μεγάλη πυκνότητα του πληθυσμού του Ισραήλ και τις κρίσιμες υποδομές.

Και ενώ το Ισραήλ διαθέτει το τρομερό του σύστημα αεράμυνας Iron Dome, η Χαμάς κατάφερε να τουπερκορέσει  με τεράστιους αριθμούς ρουκετών όπως έκανε τις τελευταίες ημέρες.

Η στρατιωτική τακτική του Ισραήλ στη Γάζα

Με βάση την στρατιωτική  τακτική θα λέγαμε ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρείς νυχτερινές επιθετικές αναγνωρίσεις  στη Γάζα κατά της Χαμάς ,με την τελευταία από πλευράς δυνάμεων-μέσων-διάρκειας να είναι ευρύτερη των προηγουμένων, με τάσεις μετουσίωσης σε κυρία επίθεση.

Σκοπός των επιθέσεων αυτών  είναι:

1. Να αναγκάσουν μαχητές της Χαμάς να εκδηλώσουν πυρά εναντίον των Ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, αποκαλύπτοντας έτσι  θέση, δύναμη , διάταξη, οπλισμό και μέσα διεξαγωγής νυχτερινού αγώνα, τα οποία θα ωφελήσουν στην σωστή σχεδίαση της μεγάλης κλίμακας επίθεσης του IDF που επίκειταιη

2. Να εξοντώσουν μαχητές της Χαμάς, κάνοντας χρήση επιθετικών ελικοπτέρων-αεροπορίας και τεθωρακισμένων, τα οποία έχουν ευρύτατες δυνατότητες διεξαγωγής νυχτερινών επιχειρήσεων σε αντίθεση με την Χαμάς που έχει πολύ περιορισμένες.

3. Να δημιουργήσουν την αίσθηση στη Χαμάς ενός ακολουθούμενου μοτίβου διενέργειας επιχειρήσεων, που διεξάγονται νύχτα, είναι περιορισμένης κλίμακας και συνοδεύονται πάντα με αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από την Γάζα. Με τον τρόπο αυτό ο IDF επιδιώκει να "κοιμίσει " την Χαμάς, έτσι ώστε όταν θα διεξάγει την μεγάλης κλίμακας εισβολή του οι τρομοκράτες να μην αντιδράσουν άμεσα με ενεργοποίηση σημαντικών δυνάμεών τους.η

4. Να αποπροσανατολίσει την Χαμάς αναφορικά με τον κύριο άξονα επίθεσης του IDF, ωθώντας την προσοχή , διάταξη και συγκέντρωση των δυνάμεών της στις ανατολικές παρυφές της πόλης της Γάζας, ενώ στην πραγματικότητα η κύρια επίθεσή του δεν θα εκδηλωθεί εκεί.

5. Να σφυγμομετρήσει  τις αντιδράσεις σε στρατιωτικό επίπεδο της  Χεζμπολάχ και κυρίως  του Ιράν.

6.Να μετουσιώσει επιθετική αναγνώριση σε κύρια επίθεσή του εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και το επιτρέψουν.

Εκτίμησή μας είναι ότι σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο η εκαθάρριση των υπογείων σηράγγων της Χαμάς στην περιοχή βορείως του wadi ποταμού, συμπεριλαμβανομένων της πόλης της Γάζας έως τα Βόρεια σύνορα με το Ισραήλ , συμπεριλαμβανομένων των πόλεων  IZBAT BEIN HANOUN και BEIN HANOUN θα διαρκέσει άνω των τριών μηνών, με αποτέλεσμα την καταστροφή της Χαμάς, ενώ οι απώλειες θα είναι σημαντικές και για το Ισραήλ.

Τέλος αναμένουμε το Ισραήλ  εκτός των προαναφερθέντων τρόπων χρήσης  χημικών διαδικών ουσιών, τσιμέντου ταχείας πήξεως, πρόκλησης πλημμύρας, να κάνει εκτενή χρήση του drone kamikaze Lanius  στις υπόγειες στοές, για εξόντωση των τρομοκρατών της Χαμάς σε συγκερασμό με αναγνώριση και διαχωρισμό των ομήρων.


pentapostagma.gr