GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αγριεύει η κατάσταση: Τρεις Σέρβοι νεκροί στο Κόσοβο, η "αστυνομία" έβαζε ύμνους του UCK - Αυστριακός λομπίστας ζητάει βομβαρδισμό της Σερβίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι οι δύο σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερου σκοπευτή από μεγάλη απόσταση, ενώ δεν ήταν ...

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι οι δύο σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερου σκοπευτή από μεγάλη απόσταση, ενώ δεν ήταν απαραίτητο να εκτελεστούν-Διεθνείς δυνάμεις της KFOR έχουν επίσης ενεργοποιηθεί και κατέχουν πλέον θέσεις στο βόρειο τμήμα της περιοχής

Στη σύγκρουση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κλιμακώθηκε χθες, τρεις Σέρβοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, αφού σκοτώθηκε ένας αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου. Υπάρχει φόβος ότι σκοτώθηκε και τέταρτο άτομο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθυνόμενος στους πολίτες, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι δύο σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερου σκοπευτή από μεγάλη απόσταση, ενώ δεν ήταν απαραίτητο να εκτελεστούν.

"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτές οι λίγες δεκάδες Σέρβων περικυκλώθηκαν πλήρως σε μία ώρα και 20 λεπτά. Προφανώς, αυτό έγινε σε συνεργασία με τις διεθνείς δυνάμεις και τους επιτέθηκαν βάναυσα. Αναρωτηθήκαμε γιατί η KFOR δεν παρενέβη, θα υπήρχαν πολύ λιγότερα θύματα, αλλά έδωσαν "λευκή κάρτα" στον Κούρτι για να ασχοληθεί, όπως λένε, με τους τρομοκράτες και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους", δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, μίλησε για άλλη μια φορά για τα γεγονότα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δηλώνοντας ότι "αυτή η τρομερή επίθεση υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη προληπτικής διπλωματίας και διαλόγου".
Ο Λάιτσακ επεσήμανε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθεί πλήρως στην εξεύρεση ενός δρόμου προς τα εμπρός.


Το σερβικό Novosti αναφέρει ότι τα μέλη της λεγόμενης ειδικής μονάδας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, άκουγαν τραγούδια αφιερωμένα στον UCK.
Όπως αναφέρει η Gazeta Blic, στο βίντεο που εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ακούγεται ότι οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου μπήκαν στη δράση με τραγούδια προς τιμήν του UCK, τα οποία ακούγονταν στα θωρακισμένα οχήματα της ειδικής αστυνομικής μονάδας.

Η λεγόμενη ειδική εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι έξι άτομα συνελήφθησαν για την επίθεση εναντίον της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και είναι ύποπτοι για διάφορα εγκλήματα μετά την επίθεση στο χωριό Μπάνισκα, και ένα από αυτά για τρομοκρατία.
"Πρόκειται για επίθεση κατά της συνταγματικής τάξης του Κοσσυφοπεδίου, για προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων ή εγκληματικών ενεργειών κατά της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου, για κατοχή, έλεγχο ή μη εξουσιοδοτημένη κατοχή και χρήση όπλων", ανέφερε η εισαγγελία.
Επίσης, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι κατά την επιχείρηση της Κυριακής κατασχέθηκαν οχήματα με σημαντική ποσότητα όπλων.
Οι συλληφθέντες θα παραμείνουν υπό κράτηση έως και 48 ώρες, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Το περιστατικό φέρεται να ξεκίνησε με μια προσπάθεια της "αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου" να σταματήσει δύο σερβικά φορτηγά που ήταν ύποπτα για λαθρεμπόριο.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, ξέσπασε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των μερών. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν ακόμη και το πρωί.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, σε δήλωσή του, υποστηρίζει ότι "άνδρες με στολή και τεθωρακισμένα οχήματα" εθεάθησαν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία εξωτερικών στρατιωτικών σχηματισμών, υπονοώντας την PMC Wagner ή άγνωστους μαχητές.

Οι διεθνείς δυνάμεις της KFOR έχουν επίσης ενεργοποιηθεί και κατέχουν πλέον θέσεις στο βόρειο τμήμα της περιοχής.
Τα σημεία ελέγχου Jarinje και Brnjak είναι προσωρινά κλειστά για την κυκλοφορία.
Στο δρόμο που συνδέει τη Μιτρόβιτσα με το Λεποσάβιτς, ένας μεγάλος αριθμός ενόπλων και ειρηνευτικών δυνάμεων εθεάθη να ελέγχει τα οχήματα που κινούνται κατά μήκος αυτής της διαδρομής.

Αυστριακός λομπίστας καλεί το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τη Σερβία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, Günther Fehlinger, απηύθυνε έκκληση για επείγουσα δράση κατά της Σερβίας στο κοινωνικό δίκτυο Χ. Το μήνυμά του αφορά την ανάγκη κινητοποίησης του ΝΑΤΟ για επέμβαση, προωθώντας ακόμη και βομβαρδισμό του Βελιγραδίου. 

Ο Fehlinger δικαιολόγησε την έκκλησή του αναφερόμενος στον πόλεμο της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και παρακάλεσε το ΝΑΤΟ να παρέμβει άμεσα. Ανέφερε επίσης την εμπλοκή της Ρωσίας στην κλιμάκωση της κατάστασης. 

Πρόσφατες αναφορές επαλήθευσαν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες για μια πιθανή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό έγινε μετά από ένα περιστατικό που ανέφερε ο Albin Kurti, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με μια επίθεση κοντά στο χωριό Banska.

Σε σχετικές ειδήσεις, τα γραφεία τριών εκπροσώπων του κόμματος "Σερβική Λίστα" στο Κοσσυφοπέδιο έγιναν στόχος επιθέσεων με χειροβομβίδες, λειτουργώντας ως πιθανή τακτική εκφοβισμού. 
Επιπλέον, διατυπώθηκαν απειλές κατά του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπονοώντας την πιθανή σύλληψή του εντός του Κοσσυφοπεδίου.

Ο λομπίστας θέλει την ένταξη της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ

Ο Fellinger, γνωστός λομπίστας, έχει συχνά ταχθεί υπέρ της προσχώρησης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας τον ισχυρισμό: "Προστατέψτε τους ήρωές μας από την κρατική τρομοκρατία της Σερβίας". Το άρθρο 5 αποτελεί πρωταρχικό σημείο εστίασης τώρα. 

Όταν ο Φέλινγκερ αναφέρεται στους "ήρωές μας", υποδηλώνει ρητά τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί από χώρες του ΝΑΤΟ.
Έχει επίσης αναφερθεί σε πιθανές απειλές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Υποδεικνύοντας αναφορές σχετικά με την ομάδα Wagner της Ρωσίας - που υποτίθεται ότι είναι προετοιμασμένη να διεισδύσει στο Κοσσυφοπέδιο - είπε: "Απλά φέρτε τους εδώ - οι ήρωές μας θα τους εξολοθρεύσουν ώστε να μην είναι σε θέση να προκαλέσουν ξανά κακό". 

Η πολυπλοκότητα της κατάστασης θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επέμβει λόγω των απωλειών σε στρατιώτες και των δεσμεύσεων της συμμαχίας.
Αυτή η δυσχερής θέση παραπέμπει στην επιχείρηση Allied Force - μια περίοδο που διήρκεσε από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 1999.
Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ανέλαβαν περίπου 2.500 αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικές θέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, κατά την οποία εκτοξεύθηκαν περισσότερες από 50.000 βόμβες και πύραυλοι.


https://www.pentapostagma.gr/