GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

BRICS+: Συντρίμμια η παγκοσμιοποίηση;

Οι BRICS+, από την 1η Ιανουαρίου 2024:  M ε ροζ, τα μέλη, με πράσινο οι δηλωμένοι υποψήφιοι, με κίτρινο, χώρες που ενδιαφέρονται αλλά όχι υπ...

Οι BRICS+, από την 1η Ιανουαρίου 2024: Mε ροζ, τα μέλη, με πράσινο οι δηλωμένοι υποψήφιοι, με κίτρινο, χώρες που ενδιαφέρονται αλλά όχι υποψήφιες ακόμη.

τoυ Jim Rickards

Τι ακριβώς συνέβη στη σύνοδο κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου στη Νότια Αφρική; Η απάντηση είναι ότι έχουν συμβεί πολλά, με βαρυσήμαντες συνέπειες για το διεθνές νομισματικό σύστημα και τη γεωπολιτική γενικότερα. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές λεπτομέρειες της ιστορίας δεν αναφέρθηκαν ευρέως και θάφτηκαν κάτω από τους συνήθεις τίτλους ειδήσεων.

Εξέτασα το επίσημο ανακοινωθέν των 26 σελίδων από τη σύνοδο κορυφής των BRICS. Είναι ένα καλό έγγραφο αναφοράς, αλλά είναι κυρίως γεμάτο με διπλωματικές φράσεις και καλές προθέσεις. Επικαλείται «αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, κυριαρχική ισότητα, αλληλεγγύη, δημοκρατία, διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς, ενίσχυση της συνεργασίας και της συναίνεσης».

Πρόκειται απλώς για διπλωματικούς τύπους που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα ανακοινωθέντα πολυμερών συναντήσεων. Μερικές σημαντικές ανακοινώσεις είναι θαμμένες μέσα στις 26 σελίδες, αλλά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από τα μέσα ενημέρωσης και τις προσωπικές μου πηγές. Το επίσημο έγγραφο μπορεί να παραμεριστεί με ασφάλεια ενώ εργαζόμαστε στα παρασκήνια για να ανακαλύψουμε πραγματικές πληροφορίες.

Αναμένονται νέες εντάξεις

Συνοψίζοντας, οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) συμφώνησαν επίσημα να δεχθούν έξι νέα μέλη στην ομάδα. Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία, την Αργεντινή και την Αίγυπτο. Αυτές οι χώρες θα γίνουν μέλη των BRICS από την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτή είναι η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση του ομίλου από τότε που η Νότια Αφρική έγινε δεκτή στην αρχική ομάδα το 2010.

Τώρα που το εμπόδιο για την εισαγωγή νέων μελών έχει σπάσει, είναι λογικό να αναμένεται ότι περισσότερες χώρες στη λίστα αναμονής (περισσότερες από 20 χώρες επί του παρόντος) θα γίνουν δεκτές μέσα στα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικά ισχυρών παικτών, όπως η Τουρκία.

Αυτές οι αποδοχές αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών δισταγμών μεταξύ των μελών. Η Κίνα έχει πιέσει σθεναρά για την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, καθώς το βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας. Η Ρωσία υποστήριξε επίσης την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ινδία αρχικά αντιτάχθηκε, προτού συμφωνήσει, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Κίνας για την αποδοχή του Ιράν, που είναι στενός σύμμαχος της Ινδίας. Η Νότια Αφρική πίεσε την ομάδα να συμπεριλάβει ένα άλλο μέλος από την υποσαχάρια Αφρική, γεγονός που εξηγεί τη συμπερίληψη της Αιθιοπίας.

Η Βραζιλία ήθελε να διασφαλίσει ότι η Νότια Αμερική δεν θα παραμεληθεί, και έτσι διαπραγματεύτηκε για την αποδοχή της Αργεντινής, η οποία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας. Η Αίγυπτος φαινόταν μια προφανής πρόσθετη επιλογή, τόσο λόγω της εμπορικής και στρατηγικής σημασίας της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και λόγω των στενών ιστορικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950.

Τέλος, τα ΗΑΕ αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο (βασικό στοιχείο στην προσπάθεια αποδολαριοποίησης) και ταιριάζει απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Ρωσίας. Στο τέλος, όλοι κέρδισαν κάτι και επετεύχθη συναίνεση.

BRICS  = OPEC+

Με την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας στον όμιλο, οι BRICS έχουν τώρα υπό την ομπρέλα τους δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο(Ρωσία και Σαουδική Αραβία, με το τρίτο μέλος της τριάδας να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες). Η συμπερίληψη των ΗΑΕ και του Ιράν μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία καθιστά τους BRICS  de facto «OPEC+  », όταν πρόκειται για την υπαγόρευση της παραγωγής και των τιμών πετρελαίου.

Ο συνδυασμένος πληθυσμός BRICS+ ανέρχεται σε 3,6 δισεκατομμύρια, ή το 45% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Οι BRICS+ κυριαρχούν επίσης στην παραγωγή και το εμπόριο μιας μακράς λίστας φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, της σόγιας, των σπάνιων γαιών, του ουρανίου, του τιτανίου, του αλουμινίου και του χρυσού. Οι BRICS+ διαθέτουν δύο από τα τρία μεγαλύτερα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων στον κόσμο (Ρωσία και Κίνα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι το άλλο μέλος της τριάδας).

Η δύναμη των BRICS+ ξεπερνά πολύ τα απλά μέτρα παραγωγής ή πληθυσμού. Αν κοιτάξετε τον χάρτη, θα δείτε ότι οι BRICS ελέγχουν πλέον τον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ορμούζ (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιράν), τη Διώρυγα του Σουέζ(Αίγυπτος), το Στενό του Μαγγελάνου (Αργεντινή) και μεγάλο μέρος της χερσαίας μάζας της Ευρασίας (Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ιράν).

Αυτή η προσπάθεια απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί και το Ναυτικό των ΗΠΑ εξακολουθεί να κυριαρχεί στις θάλασσες. Οι συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ Σαγκάης και Ρότερνταμ βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη. Αλλά το όραμα των BRICS+ όσον αφορά τις στρατηγικές παγκόσμιας κυριαρχίας σε ξηρά και θάλασσα κόβει την ανάσα.

Εν ολίγοις, είτε όσον αφορά τον πληθυσμό, τα όπλα, την οικονομική παραγωγή, την ενέργεια, τους φυσικούς πόρους ή τη μάζα γης, οι BRICS+ είναι πλέον σε θέση να αμφισβητήσουν την G7 και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες για να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί  στη γεωπολιτική, την οικονομία και την παγκόσμια τάξη.

Αυτή η πρόκληση θα γίνει πιο απτή καθώς οι BRICS αποκτούν νέα μέλη στο μέλλον. Οι γραμμές μάχης μεταξύ της Δύσης και του «παγκόσμιου Νότου» έχουν πλέον σχεδιαστεί. Αυτός είναι ένας πολυπολικός κόσμος που δεν έχουμε δει από το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το παγκοσμιοποιητικό όνειρο πέθανε.

«Κλειδί» το νέο παγκόσμιο νόμισμα

Τι γίνεται με τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος BRICS, το οποίο θα χρησιμεύει πρώτα ως νόμισμα συναλλαγών μεταξύ των μελών και μετά ως αποθεματικό νόμισμα;

Η δήλωση της συνόδου κορυφής BRICS XV είναι σχεδόν εντελώς σιωπηλή ως προς αυτό το σημείο. Υπάρχουν ορισμένες θετικές αναφορές στους αντίστοιχους ρόλους της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) και του Contingent Reserve Arrangement (CRA), αλλά πρόκειται για υπάρχουσες οντότητες και δεν σηματοδοτούν νέες πρωτοβουλίες.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΌΣ ΌΤΙ ΈΝΑ ΝΈΟ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΝΌΜΙΣΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΈΡΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗ ΔΗΜΌΣΙΑ ΔΉΛΩΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΉΘΗΚΕ ΙΔΙΩΤΙΚΆ. ΑΥΤΌ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΑΠΛΏΣ ΌΤΙ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΊ ΣΥΝΑΊΝΕΣΗ.

Η Κίνα εξακολουθεί να ονειρεύεται να κάνει το γιουάν παγκόσμιο νόμισμα και να δημιουργήσει ένα είδος «πετρογιουάν». Η Ινδία εξακολουθεί να πιέζει ώστε η ρουπία της να γίνει ευρύτερα αποδεκτή στο διμερές εμπόριο. Η Νότια Αφρική δεν είναι σημαντικός παγκόσμιος παίκτης σε αυτήν τη συζήτηση.

ΜΌΝΟ Η ΡΩΣΊΑ ΚΑΙ Η ΒΡΑΖΙΛΊΑ ΦΑΊΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΕΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΉ ΛΎΣΗ ΣΤΟ ΔΟΛΆΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΕΜΠΌΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΈΜΑΤΑ.

Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέγεθος μιας νομισματικής ένωσης είναι το κλειδί για την επιτυχία της. Το ευρώ είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Είκοσι χώρες χρησιμοποιούν σήμερα το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα. Το ευρώ είναι επίσης παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (με μερίδιο περίπου 26% των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε ευρώ) επειδή είναι ελεύθερα μετατρέψιμο σε δολάρια ΗΠΑ και άλλα αποθεματικά νομίσματα, όπως το ελβετικό φράγκο, η στερλίνα και το γιεν Ιαπωνίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επέκταση των μελών των BRICS αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οράματος ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος. Ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος σημαίνει λίγα χωρίς μια μεγάλη ομάδα εμπορικών εταίρων που είναι πρόθυμοι να το υιοθετήσουν και να το χρησιμοποιήσουν στις καθημερινές συναλλαγές.

Η ένταξη νέων μελών των BRICS είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία αυτής της μεγάλης ομάδας, και επομένως ένα ουσιαστικό βήμα για την υιοθέτηση ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος που προορίζεται να ανταγωνιστεί το δολάριο ή ακόμη και να το υποκαταστήσει.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Πηγή: LA CHRONIQUE AGORA

https://www.onisilos.gr/?p=38315