GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών

Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μήνυμα στους κατοίκους τριών περιοχών να εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας της φωτιάς π...

Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μήνυμα στους κατοίκους τριών περιοχών να εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας της φωτιάς που «ξέσπασε» το πρωί (19/08).

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φέρεται πως έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε στην Αλεξανδρούπολη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ.

Λίγο πριν τις 17.00 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση τεσσάρων περιοχών και συγκεκριμένα για το Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρός Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εκκενώθηκε και η περιοχή Άνθεια.


Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς καίγονται τα πρώτα σπίτια. «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς νομίζω ότι αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο. Φαίνεται ότι θα είναι και μια πολύ δύσκολη νύχτα», δήλωσε στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Να θυμίσουμε ότι λίγο μετά τις 3, είχε σταλεί νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα για την εκκένωσή τους προς Αλεξανδρούπολη, ενώ οι φλόγες πέρασαν στην Εγνατία Οδό.

Παράλληλα, ο δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει λεωφορεία που θα βρίσκονται στις πλατείες των οικισμών, για να παραλάβουν πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στους οικισμούς Μελία, Νίψα, Πεύκα και Λουτρό, προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση είναι 71 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 6 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και ο στρατός. Παράλληλα, η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως οι άνεμοι δεν θα κοπάσουν μέχρι την Κυριακή.  

Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε και από την Ελληνική Αστυνομία για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ενημέρωση, διατέθηκαν, άμεσα, 21 αστυνομικοί με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επιπλέον,  έκλεισε η Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα έως τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης λόγω των πυκνών καπνών από την μεγάλη φωτιά που συνεχίζει να καίει στην περιοχή μεταξύ των χωριών Πυλαίας και Μελίας.

Η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση από και προς Αλεξανδρούπολη, διεξάγεται από την εθνική οδό Φερών-Αλεξανδρούπολης, μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα για τους οδηγούς.

Από το πρωί επιχειρούν και πυροσβεστικά αεροπλάνα, παράλληλα με την συνεχή ενίσχυση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων από όλο το νομό και την Ροδόπη.


Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, για την πυρκαγιά που «ξέσπασε» στην περιοχή της Πυλαίας Φερών Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διατέθηκαν αμέσως 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ, στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Αστυνομία διέκοψε –ακολουθώντας τις συστάσεις της Πυροσβεστικής, με την οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία– την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο της ΒΙΠΕ έως τον κόμβο Αρδανίου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Η ΕΛΑΣ μεριμνά αμέσως για την ασφάλεια των πολιτών με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία τους, υπό αντίξοες συνθήκες.


πηγη