GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Απειλές λαθροδιακινητών σε συνοριοφύλακες καταγγέλλει ο Γ.Γ. της Ε.ΣΥ.Φ.Ν.Ε.- Ζητούν όπλα για να κάνουν τη δουλειά τους (Ηχητικό)

Δημήτρης Δερβεντλής: “6 στους 10 νέους συνοριοφύλακες κάνουν σκοπιά έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης” Εκτός ελέγχου τα περισ...

Δημήτρης Δερβεντλής: “6 στους 10 νέους συνοριοφύλακες κάνουν σκοπιά έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης”

Εκτός ελέγχου τα περιστατικά καταδίωξης λαθροδιακινητών στον Έβρο που καταλήγουν σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, επιβεβαιώνοντας πως το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Απειλές των διακινητών παράνομων μεταναστών προς τους συνοριοφύλακες καταγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου, Δημήτρης Δερβεντλής, σε όσα αναφέρει στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και τον Δ. Κολιό.

Όπως τονίζει ο ίδιος στην εκπομπή, «οι διακινητές έχουν σχέδιο, έχουν μνημόνιο ενεργειών». Καταγγέλλει πως όταν οι συνοριοφύλακες σταματάνε για έλεγχο τους διακινητές, οι ίδιοι απαντούν πως έχουν εντολή να τους εμβολίσουν για να μην καταστεί δυνατή η σύλληψή τους.


«Από την πλευρά μας γίνεται κάτι πολύ λάθος από τη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει σχέδιο, μνημόνιο ενεργειών", τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Δερβεντλής.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «6 στους 10 νέους συνοριοφύλακες κάνουν σκοπιά έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται πως σε μάστιγα έχει μετατραπεί η επικίνδυνη οδήγηση λαθροδιακινητών στην Εγνατία οδό, που οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να αποφύγουν τα μπλόκα της αστυνομίας.

«Τους τελευταίους μήνες δυο αθώοι πολίτες έχασαν την ζωή τους, όταν αυτοκίνητα με μετανάστες που οδηγούσαν μέλη κυκλωμάτων, έχασαν τον έλεγχο του οχήματος τους και προκάλεσαν θανατηφόρα δυστυχήματα. Χρειαζόμαστε τεχνητά μέσα όπως, ειδικούς τύπους καρφιών, αλυσίδων και δίχτυα», δηλώνει ο πρόεδρος των συνοριακών φυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς.

Η κατάσταση με την οδήγηση σε αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι συνοριοφύλακες ζητούν να μπορούν να κάνουν χρήση τεχνητών μέσων. Μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης (3/8) έγινε σύσκεψη στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του σώματος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, που συμμετείχε στην σύσκεψη, «θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να σταματήσει αυτό το φαινόμενο της οδήγησης στο αντίθετο ρεύμα. Είναι τεχνητά μέσα που χρησιμοποιούν οι ευρωπαίοι αστυνομικοί. Τα χρησιμοποιούν προκειμένου να ακινητοποιούν με ασφάλεια το όχημα».

Σύστημα ακινητοποίησης οχημάτων χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια αστυνομικοί στην Αμερική αλλά και σε χώρες της Ευρώπης για να ακινητοποιούν επικίνδυνους κακοποιούς χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο αθώους πολίτες.

Προ ημερών, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου, με αφορμή την πληθώρα περιστατικών όπου διακινητές με κλεμμένα αυτοκίνητα εισβάλουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, προκαλώντας τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Ο κύριος Γιαλαμάς μίλησε αγανακτισμένος στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, τονίζοντας πως χρειάζεται πολιτική βούληση για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι ίδιοι χρειάζονται όπλα στα χέρια τους ώστε να κάνουν την δουλειά τους.

Οι αδίστακτοι διακινητές δεν υπολογίζουν την ζωή τους αλλά και των άλλων. «Από τύχη δεν χάθηκαν κι άλλοι άνθρωποι ακόμη και συνάδελφοι μας. Θα θρηνήσουμε κι άλλους».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πίεση αυτό το διάστημα υπάρχει στην περιοχή Σουφλίου όπου τώρα τα κυκλώματα των διακινητών επιλέγουν το κομμάτι αυτό, εκεί που ήδη ξεκίνησε η επέκταση του φράχτη και ότι το φαινόμενο είναι καθημερινό, επισημαίνοντας ότι σε εβδομαδιαία βάση 10 -15 περιστατικά διακινήσεων εντοπίζουν οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης στην συγκεκριμένη περιοχή.

«Είμαι ένας από αυτούς που συμβουλεύω όποιον ταξιδεύει να έχει τα ματιά του 14. Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε την Εγνατία οδό ασφαλή. Τώρα έχει γίνει μια μεγάλη καρμανιόλα. Το ίδιο συμβαίνει και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και στον κάθετο άξονα. Στον Προβατώνα περνούν με κόκκινο και με ιλιγγιώδη ταχύτητα».

Η πληθώρα όπως αναφέρει των τροχαίων δεν έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ανίδεους οδηγούς, πολλές φορές ανήλικα παιδιά τα οποία δεν υπολογίζουν ούτε την δική τους ζωή, οι εντολές που έχουν είναι να μην σταματούν πουθενά και ο λόγος που βάζουν μικρά παιδιά είναι για να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης από την δικαιοσύνη.

Σχολιάζοντας την συλλογή υπογραφών από τους πολίτες του Έβρου οι οποίοι ζητούν την τοποθέτηση καρφιών στο οδόστρωμα, θεωρεί πως για να φτάσουμε στο σημείο αυτό για πράγματα αυτονόητα, έχουμε αποτύχει τελείως.

«Έχουμε ένα πόλεμο με τα κυκλώματα των διακινητών. Έχουμε έναν πόλεμο με το μεταναστευτικό δηλώνει με έμφαση. Εμείς θέλουμε όπλα στη φαρέτρα μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Μηχανισμούς καρφιών ή διχτυών θέλουμε. Προς το παρόν συμβουλεύω όλους να προσέχουν», κατέληξε χαρακτηριστικά.