GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Βόμβα τοποθετημένη σε τελάρο με κρασιά; Ποιος είναι ο πρώτος ύποπτος στην υπόθεση θανάτου του Πριγκόζιν

Οι ερευνητές φέρεται να έχουν τον πρώτο τους ύποπτο για το αεροπορικό δυστύχημα Οι Ρώσοι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχε τοποθετηθ...

Οι ερευνητές φέρεται να έχουν τον πρώτο τους ύποπτο για το αεροπορικό δυστύχημα

Οι Ρώσοι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχε τοποθετηθεί βόμβα στο σύστημα προσγείωσης του αεροπλάνου που συνετρίβη έξω από τη Μόσχα την Τετάρτη, σκοτώνοντας τον ηγέτη των μισθοφόρων της Βάνγκερ και εννέα άλλους.

Σύμφωνα με το κανάλι Telegram Shot, το οποίο επικαλείται πηγές από την έρευνα, τα προκαταρκτικά στοιχεία όπου δείχνουν ότι η έκρηξη που κατέρριψε το αεροπλάνο του Πριγκόζιν σημειώθηκε κοντά στο σύστημα προσγείωσης, όπως γράφει το Meduza.io.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη έσπασε το φτερό, το οποίο στη συνέχεια χτύπησε τον σταθεροποιητή του αεροπλάνου, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να σκαρφαλώσει απότομα πριν χάσει ύψος.

Όσον αφορά την εκτέλεση της δολοφονίας, κυκλοφορεί στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα το σενάριο μιας βόμβας που τοποθετήθηκε στο αεροπλάνο Embraer στο οποίο ταξίδευε ο Πριγκόζιν μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, με τον εκρηκτικό μηχανισμό να είναι κρυμμένος σε ένα τελάρο με μπουκάλια κρασιού πριν την απογείωση.

Οι ερευνητές φέρεται να έχουν και τον πρώτο τους ύποπτο για το αεροπορικό δυστύχημα: τον Άρτεμ Στεπάνοφ, προσωπικό πιλότο του Πριγκόζιν και πρώην ιδρυτικό μέτοχο της MNT-Aero, της εταιρείας που κατέχει το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε.

Το VChK OGPU, ένα κανάλι Telegram που συχνά δημοσιεύει πληροφορίες από πηγές κοντά στις στρατιωτικές υπηρεσίες της Ρωσίας, αναφέρει ότι ο Στεπάνοφ απέκτησε πρόσβαση στο αεροπλάνο και τώρα αναζητείται από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το VChK OGPU, ο Στεπάνοφ πήγε στην Καμτσάτκα στη ρωσική Άπω Ανατολή πριν από τη συντριβή.
Ο αδερφός του είπε στο κανάλι Telegram ότι ήταν εκτός σύνδεσης τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Εν τω μεταξύ, η ιδιοκτήτρια της MNT-Aero Olga Gubareva και ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Stepanov, Kirill Shcherbakov, δεν βρίσκονται πουθενά.


Και οι δύο αναφορές από το Shot και το VChK OGPU δεν έχουν ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.
Ο ειδησεογραφικός σταθμός Fontanka της Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος έχει καλύψει εκτενώς το έργο του Πριγκόζιν όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρει ότι τα πτώματα που ανασύρθηκαν από το σημείο της συντριβής κάηκαν πολύ άσχημα για να επιτρέψουν την οπτική αναγνώριση, αλλά πηγές είπαν στο δημοσίευμα ότι «έμμεσα σημάδια» δείχνουν ότι ο Πριγκόζιν είναι μεταξύ οι νεκροί.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές υποθέσεις σχετικά με την αιτία της συντριβής του αεροπλάνου Embraer 600 στο οποίο βρισκόταν ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής του Ομίλου Wagner, γράφει το ουκρανικό κανάλι Nexta σε υλικό που τους απαριθμεί.
Ανάμεσά τους και η εκδοχή της κατάρριψης του αεροπλάνου από την αντιαεροπορική άμυνα, αλλά και την υπόθεση ότι όλα ήταν σκηνοθετημένα.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ηγέτης των Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, έστελνε ένα τελευταίο μήνυμα βίντεο, που υποτίθεται ότι είχε γυριστεί στην Αφρική.  Πιθανότατα ταξίδεψε από και προς την Αφρική λόγω των προσπαθειών του ρωσικού στρατού να υπονομεύσει τις δραστηριότητες του Βάγκνερ στην περιοχή, έγραψε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην έκθεση της 23ης Αυγούστου.

Πηγές από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίστηκαν ότι έγινε «προσπάθεια να αποκλειστεί πλήρως ο ηγέτης της Wagner από το να δραστηριοποιηθεί στην Αφρική», ανέφερε η ISW.
Μετά τη σύντομη εξέγερση του Πριγκόζιν κατά της ρωσικής κυβέρνησης τον Ιούνιο, ο όμιλος Wagner άλλαξε το ενδιαφέρον του από την Ουκρανία στις δραστηριότητές του σε αφρικανικά έθνη.
Η εταιρεία μισθοφόρων έχει συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μάλι.

Στις 21 Αυγούστου, ο Πριγκόζιν δημοσίευσε το τελευταίο του μήνυμα βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι βρισκόταν σε μια αφρικανική χώρα. «Στο καθήκον. Η θερμοκρασία είναι πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου. Όπως ακριβώς μας αρέσει.

Ο Όμιλος Wagner κάνει αποστολές έρευνας και αναζήτησης, κάνει τη Ρωσία ακόμα μεγαλύτερη, σε όλες τις ηπείρους και κάνει την Αφρική πιο ελεύθερη. Φέρνουμε δικαιοσύνη και ευτυχία στους αφρικανικούς λαούς, κάνουμε τη ζωή εφιάλτη για την Αλ Κάιντα και άλλους εγκληματίες.

Επιστρατεύουμε μόνο αληθινούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκτελούμε τις αποστολές που μας έχουν δοθεί και μας υποσχεθήκαμε να φέρουμε εις πέρας», λέει ο αρχηγός Wanger στο τελευταίο του μήνυμα. «Είναι πιθανό ο Πριγκόζιν να ταξίδεψε στην Αφρική με την ελπίδα να εξασφαλίσει νέες αποστολές για το επιτελείο Wagner ανεξάρτητα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο», ισχυρίζεται η ISW.

πηγη