Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση, μετά από προτροπή των ΗΠΑ, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μαξίμου και στη...
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση, μετά από προτροπή των ΗΠΑ, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μαξίμου και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας και είπε ότι «τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο έδαφος της Ουκρανίας πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
«Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας πως ως χώρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο.
«Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών, γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα», όπως σημείωσε, και τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί εκεί, αλλά και την Οδησσό.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην κρίση πληθωρισμού και υποστήριξε ότι η «Ρωσία χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο», αλλά και στη συμφωνία για τα σιτηρά, υποστηρίζοντας ότι «περισσότερο από το 50% ουκρανικών των σιτηρών εξάγονται από πλοία ελληνικών συμφερόντων». Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πλοία ελληνικών συμφερόντων μεταφέρουν και το περισσότερο πετρέλαιο της Ρωσίας.
Ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Αθήνα στήριξε όλες τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Τέλος, στάθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο χαρακτήρισε ως «κόμβο για την αποστολή βοήθειας από τους Συμμάχους στην Ουκρανία».
Καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κυρίως στην Οδησσό, και έκλεισε τις δηλώσεις του, επικαλούμενος τον Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα».
«Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία με την Ελλάδα» απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16», καθώς επίσης ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια, για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά».
Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε και στην υπόσχεση Μητσοτάκη για την ανοικοδόμηση της Οδησσού.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Ευχαριστώ την Ελλάδα, ζήτω η Ουκρανία».
πηγη