GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πισώπλατη μαχαιριά Πούτιν στην Κύπρο - Η Ρωσία θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο ψευδοκράτος - Το Ρωσικό σχέδιο και οι αποδέκτες του

Με την κίνηση αυτή ο Πούτιν επιθυμεί να στείλει μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, όπως σε Κύπρο-ΕΕ-Τουρκία - ΗΠΑ, ότι είναι σε θέση να δημιουρ...


Με την κίνηση αυτή ο Πούτιν επιθυμεί να στείλει μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, όπως σε Κύπρο-ΕΕ-Τουρκία - ΗΠΑ, ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη ΝΑ Μεσόγειο, με επίκεντρο το Κυπριακό

Σε προγενέστερα άρθρα μας, έχουμε επισημάνει την προσπάθεια της Κυπριακής κυβέρνησης για ενεργοποίηση της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά την σχετικά πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Χριστοδουλίδη στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς.

H αμετακίνητη στάση και το σχέδιο Ερντογάν για το Κυπριακό

Ωστόσο, τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησής του Φιντάν, σε πρόσφατες δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι για το Κυπριακό η μόνη αποδεκτή λύση από την Τουρκία είναι η πρόβλεψη δημιουργίας δύο(2) κρατών στο νησί, κάτι που φυσικά αντιδιαστέλλεται το σύνολο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες το νησί θα πρέπει να ενωθεί ξανά και να υπάρχει ένα κράτος στη βάση μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Επίσης είναι γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προωθεί με νύχια και με δόντια την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, το οποίο απέκτησε  σχετικά πρόσφατα θέση παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών κρατών, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Άγκυρας.

Το σχέδιο  του Ερντογάν είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους από κάποιες  αδελφές χώρες αρχικά, όπως το Αζεμπαϊτζάν και το Πακιστάν, προκειμένου να ακολουθήσουν στην συνέχεια και άλλες χώρες, δίνοντας έτσι υπόβαθρο στο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που επιθυμεί με την δημιουργία δύο (2) κρατών στο νησί της Κύπρου  διχοτομώντας την οριστικά. 

Παράλληλα είναι γνωστή η στάση της Κύπρου στον πόλεμο της Ουκρανίας, η οποία καίτοι δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, ως μέλος της ΕΕ συντάχθηκε με τις αποφάσεις περί επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας, σε αντίθεση με την Τουρκία , η οποία τηρεί διπρόσωπο ρόλο και δεν επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Ρωσία θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο ψευδοκράτος

Από την Ρωσία έρχεται και μια είδηση  που σχετίζεται με την Κύπρο και συγκεκριμένα από το πρακτορείο ειδήσεων TASS, την οποία μεταδίδει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ σύμφωνα με το οποίο "Η Ρωσία πρόκειται να «αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες» στο βορρά στο πολύ εγγύς μέλλον", αναφέροντας:

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο είπε ότι η χώρα πρόκειται να ανοίξει γραφείο στη βόρεια Λευκωσία, με προξενικές υπηρεσίες να προσφέρονται «σε τακτική βάση».

Ωστόσο, ο «υπουργός Εξωτερικών» του Βορρά Ταχσίν Ερτουγκρούλογλου επεσήμανε ότι η κίνηση δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση του Βορρά ούτε με το άνοιγμα ενός επίσημου προξενείου.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να ανοίξουν ένα γραφείο στην ΤΔΒΚ εδώ και πολύ καιρό. Γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν γραφείο, αλλά το άνοιγμα προξενείου είναι κάτι άλλο, δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν αιτήματα για άνοιγμα γραφείου, όπως αυτά που έχουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το προξενείο ή η αναγνώριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έκανε αργότερα μια δήλωση προς την ίδια κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι «δεν είναι άβολο για εμάς να έχουμε τη Ρωσία εδώ». Σχολιάζοντας αργότερα την ίδια ημέρα, το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι εξετάζουν τις εκθέσεις του ρωσικού προξενείου στο βορρά. Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι αρχές τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Μόσχα εξετάζουν το θέμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται αναφορές ότι η Ρωσία δυνητικά προσφέρει προξενικές υπηρεσίες στο βορρά. Τον Απρίλιο του 2022, η ρωσική κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες ότι επρόκειτο να ανοίξει προξενείο στο βορρά, λέγοντας ότι «δεν είχε καμία πρόθεση να αναγνωρίσει άλλες αρχές στην Κύπρο, εκτός από αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στην ίδια δήλωση, ωστόσο, είπαν ότι «διερευνούν τις δυνατότητες» παροχής βοήθειας σε Ρώσους υπηκόους που ζουν στο βορρά.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 Ρώσοι υπήκοοι διαμένουν αυτή τη στιγμή στο βορρά."

Η "χροιά" που δίνουν οι Τούρκοι

Την είδηση αναμεταδίδει τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο δίνει ωστόσο μια διαφορeτική χροιά στο θέμα, το οποίο αναφέρει ότι, "η Ρωσική Πρεσβεία που εξυπηρετεί την ελληνοκυπριακή πλευρά του νησιού πρόκειται να επεκτείνει τις υπηρεσίες προξενείου σε Ρώσους πολίτες στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην πρωτεύουσα Lefkoşa (Λευκωσία)," μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass την Τετάρτη, επισημαίνοντας:

«Θα αρχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες προξενείου στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας πολύ σύντομα. Οι διαδικασίες θα διεξάγονται τακτικά», ανέφερε το Tass επικαλούμενο αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στο νότο.

Η κίνηση αποσκοπεί στην εκπλήρωση των ευθυνών της Μόσχας έναντι των πολιτών της που ζουν στην ΤΔΒΚ, σημείωσε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία  παρέχουν υπηρεσίες προξενείου στην ΤΔΒΚ εδώ και χρόνια. Περίπου 50.000 Ρώσοι ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, ιστορικά αγαπημένο τουριστικό μέρος.

Ενώ τα προξενεία δραστηριοποιούνται στο βορρά, η ΤΔΒΚ ως χώρα αναγνωρίζεται μόνο από την εγγυήτρια Τουρκία.

Επί του παρόντος υπάρχει διεθνές εμπάργκο κατά της ΤΔΒΚ σε διάφορους τομείς που επιτρέπουν την πρόσβαση σε παγκόσμιες επικοινωνίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες και μεταφορές μόνο μέσω της Τουρκίας.

Υπήρξαν αρκετές διπλωματικές προσπάθειες για μια ειρηνική λύση όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας διευθέτησης με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο οι συνομιλίες επανένωσης που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την κατάρρευση του τελευταίου γύρου στο Crans-Montana της Ελβετίας τον Ιούλιο του 2017.

Η ΤΔΒΚ έχει δεσμευτεί να απαιτήσει μια λύση δύο κρατών για να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση και ίση κυριαρχία και καθεστώς. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στην ηγεμονία των Ελλήνων."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Ρωσία θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα, κάτι που οπωσδήποτε δεν είναι θετική εξέλιξη για την Κύπρο και την επίλυση του Κυπριακού, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που αφενός ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, αφετέρου αναμένεται να εκδηλωθούν ενέργειες διαμεσολάβησης για την επίλυση του ζητήματος από την ΕΕ.

Με την κίνηση αυτή ο Πούτιν επιθυμεί να στείλει μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, όπως σε Κύπρο-ΕΕ-Τουρκία-ΗΠΑ, ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη ΝΑ Μεσόγειο, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να τηρήσει στάση θετική απέναντι στη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Συρία, με αντάλλαγμα ενδεχόμενη στήριξη στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Με τον ίδιο τρόπο ο Πούτιν επιχειρεί να "παίζει" με τη στάση Κύπρου και Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δείχνει και στην Ουάσιγκτον ότι θα της δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη ΝΑ Μεσόγειο εφόσον αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.


πηγη