GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια! Κατευθύνεται μανιωδώς προς Οινόη - Βίλια - Εκκενώνονται αρκετοί οικισμοί

Το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια , το οποίο εξακολουθεί να μαίνεται  ανεξέλεγκτο και να κινείται προς την περιοχή της Μαγούλας  είναι το  π...

Το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια, το οποίο εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτο και να κινείται προς την περιοχή της Μαγούλας είναι το πιο δύσκολο για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τη στιγμή που συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ανατολική Αττική, Λουτράκι και Βοιωτία.

Πιο αναλυτικά, τις τελευταίες ώρες το πύρινο μέτωπο στα 
Δερβενοχώρια αναζωπυρώθηκε με τη φωτιά να κινείται πλέον προς τη Μάνδρα.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε 
εντολή για εκκένωση των οικισμών Πουρνάρι, Αγία Σωτηρία, Παλαιοχώρα και Πανόραμα, αλλά του οικισμού Νέα Ζωή στη Μάνδρα προς Ελευσίνα.
Επίσης, λίγο πριν τις 12:00, έκλεισε ξανά η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ λίγο μετά τις 13:30 έκλεισαν οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής Οδού για Μάνδρα και Μαγούλα.
Τις τελευταίες ώρες με την ενίσχυση της έντασης των ανέμων φαίνεται πως και η φωτιά στο Λουτράκι λαμβάνει νέες διαστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές αποφάσισαν την εκκένωση των οικισμών Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος για προληπτικούς λόγους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους αρμόδιους να ανησυχούν κυρίως για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, η οποία απλώνεται σε μια τεράστια έκταση άνω των 10 χιλιομέτρων, καίει παρθένο δάσος και εξελίσσεται σε μια δύσβατη περιοχή τη στιγμή που και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δεν βοηθούν έτσι ώστε να περιοριστεί και να ελεγχθεί.
Από νωρίς το πρωί επιχειρούν και τα εναέρια μέσα σε όλα τα πύρινα μέτωπα, αλλά οι πολύ δυνατοί άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση δημιουργώντας νέες εστίες.

spiti2_1.webp
Η Κομισιόν στέλνει βοήθεια

Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ στέλνει τέσσερα Canadair Ιταλία και Γαλλία.
EU.JPG
Διακοπές ρεύματος

Διακοπές ρεύματος παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές κυρίως στην Ανατολική Αττική εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7/2023).
Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή τους.
Ειδικότερα, οι διακοπές ρεύματος παρατηρούνται στις εξής περιοχές:

  • Σαρωνίδα
  • Όλυμπος (Λαγονήσι)
  • Ολυμπιακό χωριό Καλυβίων
  • Χωριό Τιτάν (Μάνδρα)
  • Καλλιθέα
  • Ειρήνη Πευκιάς

Η φωτιά στο Λουτράκι Κορινθίας

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας στο Λουτράκι από το πρωί της Τρίτης (18/7).
Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί να επιχειρούν αλλά οι πολύ δυνατοί άνεμοι που αλλάζουν κατεύθυνση δημιουργούν νέες εστίες.
Οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν το μέτωπο ώστε να μην φτάσει και στην χωματερή του Λουτρακίου.
Το μέγεθος της καταστγροφής στο δάσος του Πευκιά είναι μεγάλο, ενώ το μέτωπο που ξεκίνησε χθες από την περιοχή της Καλλιθέας εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.
Παλιά και Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, παραμένουν ανοιχτές.
Οι πολίτες καλούνται να συμμορφώνονται στις οδηγίες της Τροχαίας, που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς του δρόμους ώστε να κινούνται τα πυροσβεστικά οχήματα.

Το μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια, οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς Μαγούλα, τη Μάνδρα και την Ελευσίνα στην Αττική.
Στο μεταξύ, μαίνεται η φωτιά στην Οινόη.
Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστικών Αρχών.
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης γύρω περιοχής καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καλύτερη η εικόνα στην Ανατολική Αττική

Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά, Κερατέα και Σαρωνίδα μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις.
Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου συνεχίζονται εναέριες ρίψεις.
Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια.
Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το πρωί της Τρίτης (18/7/2023) «σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας».
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ξεκαθάρισε ότι «πρώτη προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια η διασφάλιση των δημόσιων δομών και της ιδιωτικής περιουσίας».
Αναφορικά με το μέτωπο στη ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες, ενώ αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν 230 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο.
Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, ενώ στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.
Αυτήν τη στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και από αερός επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου και της Σαρωνίδας έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Αρτοποιός (Πυροσβεστική): Στα Δερβενοχώρια η πιο δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης

Στα Δερβενοχώρια διεξάγεται η πιο δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος ανέφερε ότι δεν απειλήθηκαν η Πάρνηθα και η Οινόη.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρτοποιός είπε πως το κομμάτι που αυτή τη στιγμή απασχολεί τις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στο εργοστάσιο «Τιτάν».
Ακολουθούν σε προτεραιότητα οι φωτιές της ανατολικής Αττικής και του Λουτρακίου ενώ έχει ελεγχθεί η φωτιά στο Καπαρέλλι.
Ο κ. Αρτοποιός απέρριψε τα όσα λέγονται περί μη παρουσίας επαρκών εναέριων μέσων επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή σήμερα, από τις 5.46 απογειώθηκαν 21 εναέρια μέσα.
Διευκρίνισε ότι από τα 89 εναέρια μέσα που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική φέτος τα 49 είναι μισθωμένα και τα 40 από τον εθνικό στόλο.
Επιπλέον, ο κ.Αρτοποιός κάλεσε τους κατοίκους να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της αστυνομίας, προκειμένου να ενημερώνονται για το ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί.
3_59.jpg
Οι καπνοί πνίγουν τη δυτική Αττική – Μήνυμα 112 στα Δερβενοχώρια: Μείνετε μέσα

Αποπνικτική είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της δυτικής Αττικής λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στα Δερβενοχώρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως μήνυμα μέσω του 112 καλεί τους κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.
«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων.
Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας.
Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα.
Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

kouvaras_mak3333_1.webp
Κίνδυνος και σήμερα Τρίτη 18/7

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη 18 Ιουλίου για 6 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Κρήτης.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέας

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέας, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Συγκεκριμένα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους, που κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς.

- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
- Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
- Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
- Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι-θέση Τογάνι).

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολίτες, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί, για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές, ζητώντας από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
"Το πρώτο μας μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, για αυτό είναι και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις που διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
"Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός, αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Νωρίτερα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.
lagonisi__1__1.webp
81 πυρκαγιές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλιας σε χθεσινές δηλώσεις του για τις τελευταίες εξελίξεις για τα πύρινα μέτωπα, ανέφερε πως «παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό, είχαμε 81 πυρκαγιές».
Ανέφερε ότι επιχείρησαν 544 πυροσβέστες με 198 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος έδωσαν τη μάχη 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.
Γνωστοποίησε δε ότι έγιναν δύο συλλήψεις ημεδαπών στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, οι οποίοι εκτελούσαν θερμές εργασίες.
"Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δυστυχώς έχουμε και θα έχουμε πυρκαγιές, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό", είπε ο κ. Κικίλιας ενώ έκανε έκκληση σε όλους για τεράστια προσοχή.
F1O2KhVXoAgEhmZ_1.jpg
Επιδείνωση λόγω εύφλεκτων υλικών

Για επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (18/7) κάνει λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στο Λουτράκι (Κορινθία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:
«Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Λουτράκι Κορινθίας αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σχετική ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 8%)».
Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (Βοιωτία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:
«Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, Βοιωτίας αναμένεται να παρουσιάσουν σχετική και πρόσκαιρη βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 12-13%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9%)».

www.bankingnews.gr