GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο πληθωρισμός και η αισχροκέρδεια σαρωνούν τη χώρα

Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών, εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας. Τα καρπού...


Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών, εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας.

Τα καρπούζια πωλούνται προς 1 – 1,5 ευρώ το κιλό ενώ ανάλογη είναι η τιμή και στα πεπόνια.
Τα ροδάκινα πωλούνται από 1 έως 1,30 ευρώ το κιλό ενώ απλησίαστες είναι οι τιμές σε βερίκοκα και κεράσια που πωλούνται ακόμα και 6 ευρώ το κιλό.

Οι έμποροι και παραγωγοί αιτιολογούν τις ανατιμήσεις στις καιρικές συνθήκες, στα ακριβά εργατικά χέρια, το ψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας.

Ωστόσο, οι διαφορές από το χωράφι στο ράφι είναι τεράστιες.
Για παράδειγμα, το καρπούζι φεύγει από το χωράφι 0,30- 0,35 λεπτά το κιλό και φτάνει σε λαϊκές αγορές από 0,50 -1,50 ευρώ το κιλό.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους κατηγορούν τους μεσάζοντες για την αύξηση των τιμών, καθώς όπως λένε οι τιμές διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται σε σχέση με αυτές που υπάρχουν στο χωράφι.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το κόστος παραγωγής σε ένα χωράφι ήταν πέρυσι στα 600 ευρώ το ανά στρέμμα τώρα έχει εκτοξευτεί στα 900 ευρώ ανά στρέμμα.
Αποτέλεσμα: οι τιμές των φρούτων να έχουν αυξηθεί 28% μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή από τον Μάιο, στον Ιούνιο.

Ως αποτέλεσμα ο κόσμος ψωνίζει μόνο τα απολύτως απαραίτητα καθώς τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά συνεχίζουν να κρατούν τον πληθωρισμό των τροφίμων στο «κόκκινο».

Ζήτω η τρέλα! 150% πάνω και η φέτα 

Σε είδος «ντελικατέσεν» έχει εξελιχθεί η - αγαπημένη στους/στις περισσότερους/ες Έλληνες και Ελληνίδες - φέτα.
Η τιμή της έχει παρουσιάσει  αύξηση έως και 150% (!!) σε σχέση με το 2021, αγγίζοντας πλέον ακόμη και τα 20 ευρώ το κιλό.

Δικαίως, λοιπόν, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, με τη γνωστή φράση του Άδωνι Γεωργιάδη: «Τη λιγουρεύεστε»;

Αν και ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο του 2023, μετά το «ράλι» των προηγούμενων μηνών, έμεινε στο 1,8%, τα τρόφιμα συνεχίζουν να ακριβαίνουν μοιάζοντας πλέον απλησίαστα για πολλούς καταναλωτές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, οι ποσοστιαίες αυξήσεις στις τιμές, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έχουν ως εξής:

12,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη, σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

3,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

6,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

πηγη