GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

“Σφυροκόπημα” από ισραηλινά μαχητικά στις πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Συρία

Η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο θέσεις που ανήκουν σε μυστική ιρανική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή πυραύλων και άλλων όπλων - ...


Η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο θέσεις που ανήκουν σε μυστική ιρανική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή πυραύλων και άλλων όπλων - Η ιρανική μονάδα 18340 δρα στη Συρία κρυφά και διαθέτει εργοστάσια όπλων για την παραγωγή καθοδηγούμενων πυραύλων ακριβείας

Η ισραηλινή επίθεση στο βόρειο συριακό κυβερνείο του Χαλεπίου στις αρχές Μαΐου είχε στόχο θέσεις που ανήκουν σε μυστική ιρανική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή πυραύλων και άλλων όπλων, ανέφερε το Al-Arabiya στις 5 Ιουνίου.

Επικαλούμενo ενημερωμένες πηγές, το Al-Arabiya ανέφερε ότι η ιρανική μονάδα 18340 δρα στη Συρία κρυφά και διαθέτει εργοστάσια όπλων για την παραγωγή καθοδηγούμενων πυραύλων ακριβείας.

Στη Μονάδα 18340, Ιρανοί και Σύριοι αξιωματικοί συνεργάζονται υπό τη διοίκηση ενός Ιρανού αξιωματικού ονόματι Τζαουάντ Σουλεϊμανί.
Η μυστική μονάδα βοηθά επίσης το «Συριακό Σώμα» εντός της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν να παράγει, να προμηθεύει και να δοκιμάσει νέα όπλα.

«Οι πύραυλοι ακριβείας είναι μεταξύ αυτών που παράγονται και δοκιμάζονται [από τη μονάδα], καθώς το Ιράν βελτιώνει την ακρίβεια των πυραύλων που κατασκευάζονται από τους Σύριους σε αυτές τις θέσεις», αναφέρει η έκθεση του Al-Arabiya.

Η ισραηλινή επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Ραΐσι στη Συρία, η οποία σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη χώρα εδώ και 13 χρόνια.

Την ώρα της επίθεσης, συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα πλήγματα έπληξαν το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπίου καθώς και ένα συγκρότημα του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών της Συρίας που βρίσκεται κοντά στην πόλη αλ-Σαφίρα στη νότια ύπαιθρο του κυβερνείου.
Τα πλήγματα στοίχισαν τη ζωή τριών Σύριων στρατιωτικών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν χειριστές αεράμυνας.

Κατά τη διάρκεια περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα εναντίον της χώρας.
Τα περισσότερα από τα πλήγματα είχαν στόχο βάσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού καθώς και θέσεις της επαναστατικής φρουράς και των θυγατρικών της.

Την ισραηλινή επίθεση στο Χαλέπι ακολούθησε μια άλλη που είχε στόχο στρατιωτικές θέσεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Δαμασκού, στις 28 Μαΐου.
Οι στοχευμένες θέσεις φέρεται να ανήκα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Αρχηγός IDF: Οι εξελίξεις στο ιρανικό πυρηνικό μέτωπο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δράση

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλέβι, μίλησε την Τρίτη σε μια διάσκεψη σχετικά με την κλιμάκωση των ζητημάτων ασφάλειας στην περιοχή, ειδικότερα, την πυρηνική κατάσταση στο Ιράν καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ήρθαν αναφορές για μυστηριώδεις εκρήξεις στο Ιράν στις οποίες τραυματίστηκαν εννέα άνθρωποι, και ταυτόχρονα ότι ο Ισραηλινός Στρατός έριξε φυλλάδια με προειδοποίηση στον Λίβανο.

«Καθώς περνά ο καιρός από το λάθος που έκανε ο Χασάν Νασράλα το 2006, αρχίζει να αισθάνεται ότι μπορεί να χαράξει μια διαφορετική γραμμή στην εξίσωση έναντι του Ισραήλ», δήλωσε ο Αχαρόν Χαλίβα, επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών του IDF. «Ο Νασράλα είναι κοντά στο να κάνει ένα λάθος που θα μπορούσε να παρασύρει την περιοχή σε μεγάλο πόλεμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα του λιβανικού κινήματος.

«Ο Νασράλα πιστεύει ότι ξέρει πώς σκεφτόμαστε. Μας προκαλεί με τρόπους που πιστεύει ότι δεν θα οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», είπε ο Χαλέβι. «Ο Νασράλα αποτρέπεται από έναν μεγάλο πόλεμο, αλλά πιστεύει ότι ξέρει πώς σκεφτόμαστε και μας προκαλεί όπου πιστεύει ότι οι ενέργειές του δεν θα οδηγήσουν σε μεγάλη κλιμάκωση».

«Είμαστε έτοιμοι για έναν πόλεμο στο βορρά, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι θα είναι ένας δύσκολος πόλεμος για το εσωτερικό μέτωπο. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τη Χεζμπολάχ και ακόμη πιο δύσκολο για το κράτος του Λιβάνου».

«Έχουμε την ικανότητα να χτυπήσουμε το Ιράν. Δεν είμαστε αδιάφοροι για το τι προσπαθεί να χτίσει το Ιράν γύρω μας και είναι δύσκολο για το Ιράν να αδιαφορήσει για τη γραμμή που ακολουθούμε», συνέχισε ο Χαλεβί.

«Το Ιράν έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον εμπλουτισμό ουρανίου από ποτέ. Εξετάζουμε επίσης προσεκτικά τους άλλους τομείς στο δρόμο προς την πυρηνική ικανότητα.
Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, υπάρχουν πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δράση. Έχουμε τις ικανότητες», κατέληξε.


pentapostagma.gr