GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κόλαση στο Κόσοβο! Επέμβαση της KFOR με πυρά... υπάρχουν τραυματίες (βίντεο)

Ξέφυγε η κατάσταση στο Κόσοβο, με τους Σέρβους να αντεπιτίθενται στους σχεδιασμούς των Κοσοβάρων και να συγκρούονται με στρατεύματα της K...


Ξέφυγε η κατάσταση στο Κόσοβο, με τους Σέρβους να αντεπιτίθενται στους σχεδιασμούς των Κοσοβάρων και να συγκρούονται με στρατεύματα της KFOR, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν τα γραφεία ενός από τους δήμους όπου οι Αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν τις θέσεις τους την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια των αρχών του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία το πρωί στον δήμο Ζβετσάν, 45 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Πρίστινα.
Το απόγευμα, στρατιώτες της KFOR κάλεσαν τους Σέρβους να ανοίξουν το δρόμο για δύο οχήματα από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου.

Στη συνέχεια, οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να προστατεύσουν τους Κοσοβάρους αξιωματικούς στα οχήματα και να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συγκεντρωμένοι Σέρβοι απάντησαν πετώντας πέτρες και αντικείμενα, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Ένα όχημα κάηκε και υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες ΝΑΤΟϊκούς τραυματίες.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΝΑΤΟ οι τραυματίες στρατιώτες είναι 25, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 41, ανάμεσά τους και 11 Ιταλοί.

Οι Σέρβοι συγκρούστηκαν επίσης με την αστυνομία και έβαψαν με σπρέι στα οχήματα του ΝΑΤΟ το γράμμα «Z» – μια ευθεία αναφορά στο σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.



H αρχές του Κοσόβου στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «δεκάδες» ΝΑΤΟϊκούς τραυματίες και πέντε συλλήψεις και προσθέτουν ότι η ένταση παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) από την πλευρά της μετέδωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές.
Ο ΓΓ του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας Νέμανια Στάροβιτς δήλωσε στην RTS ότι δύο διαδηλωτές φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου.
Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ο Στάροβιτς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

Την ίδια ώρα τα τελευταία λεπτά υπάρχουν πληροφορίες ότι μεταφέρονται σερβικά στρατεύματα στο Κόσοβο, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Α.Βούτσιτς απεύθυνε διάγγελμα. 

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου άνοιξαν πυρ κατά των Σέρβων με τουφέκι Καλάσνικοφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε». 

«Η Σερβία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν θα επιτρέψει τη δολοφονία του λαού της», πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο κ. Βούτσιτς συγκαλεί το πρωί της Τρίτης συνάντηση με εκπροσώπους πέντε δυτικών χωρών λόγω του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.


πηγη