GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι ο Πρωθυπουργός της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης που θα αναλάβει μέχρι τις δεύτερες εκλογές. Η Κατε...


Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι ο Πρωθυπουργός της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης που θα αναλάβει μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στη 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.
Από τη στιγμή που μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προέκυψε κυβέρνηση, και δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σύνταγμα προβλέπει πως θα οριστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση μέχρι τις 25 Ιουνίου που όλα δείχνουν πως θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ,που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, και την οποια κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.
Και οι πέντε αρχηγοί εξήλθαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών όπου διαπιστώθηκε και τυπικά πως δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα «για τη διενέργεια εκλογών», οπότε η Πρόεδρος θα προχωρήσει στην επόμενη κίνηση.

Δηλαδή, στην ανάθεση στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές (άρθρο 37 Συντάγματος).
Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος εκ των τριών ανωτάτων δικαστικών.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Στις 10:52 έφτασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 10:56 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:59.


Ένα λεπτό αργότερα αφίχθη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


Μετά τη άφιξη όλων των πολιτκών αρχηγών στην αίθουσα της σύσκεψης προσήλθε η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Θα πάρει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στη μία το μεσημέρι
Επί 36 ολόκληρα χρόνια διακόνησε το θεσμό  της Δικαιοσύνης, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου  έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε βουλευτικές  εκλογές την  25η  Ιουνίου.

Ο Ιωάννης Σαρμάς από το έτος 2019 και μετά, δηλαδή εδώ και 4 χρόνια,  είναι πρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι  ένας μεταξύ των τριών πρόεδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που μπορεί να διοριστεί υπηρεσιακός Πρωθυπουργός σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Ο κ. Σαρμάς  είναι ο αρχαιότερος από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), αν και σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το τρίτο κατά σειρά δικαστήριο από το οποίο μπορεί να διοριστεί υπερεσιακός Πρωθυπουργός.
Ωστόσο, η σειρά αναφοράς των τριών δικαστηρίων στο Σύνταγμα δεν είναι δεσμευτική για την πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επιλογή έγκειται στην κρίση της.

Παράλληλα, όμως η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, άτυπα εξέφρασε την πρόθεσή της να μην αναλάβει το βάρος των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών καθηκόντων.
Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στην εκπνοή του ερχόμενου μήνα.

Τώρα, ο  66χρονος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω  το έτος 1957, είναι   έγγαμος  (1987)  και  έχει  δύο παιδιά 33 και 34 ετών.

Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών  έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα   μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στην  συνέχεια έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986)  συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

πηγη