GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Ν. Ανδρουλάκης

Κ.Μητσοτάκης και Α.Τσίπρας επέστρεψαν την διερευνητική εντολή Την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης ο ...


Κ.Μητσοτάκης και Α.Τσίπρας επέστρεψαν την διερευνητική εντολή

Την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η λαϊκή ετυμηγορία δείχνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Σακελλαροπούλου να ανακοινώνει ότι «περνάμε στο επόμενο στάδιο» και δηλαδή σε δεύτερες εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Ανδρουλάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η παράταξή μας έκανε γενναίο ξεκίνημα, ζητώ από όλους τους δημοκράτες να έρθουν κοντά μας. Έχουμε χρέος να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο, βάζουμε ψηλά τον πήχη, στόχος να αναγεννηθεί η παράταξη, είναι καλό για την κοινωνία και την δημοκρατία μας». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ τη διερευνητική εντολή παρέδωσε το πρωί της Τρίτης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ο διάλογος Ανδρουλάκη-Σακελλαροπούλου

ΠτΔ: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.
Ανδρουλάκης: Σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα με την λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων γι’ αυτό επιστρέφω τη διερευνητική. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλους και πχι για λίγους. Θα κάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ για να υπάρχει αυτή η δύναμη.
ΠτΔ: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

Ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές και να αντιμετωπίσει όποια ζητήματα παρουσιαστούν.

Υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι οι τρεις πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας: του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Είθισται στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να τοποθετείται ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπολογίζεται και η αρχαιότητα εισαγωγής στο δικαστικό σώμα.

Οι πληροφορίες από το χώρο της Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς είναι εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού.

Αν επιβεβαιωθεί η επιλογή του κ. Σαρμά, θα ολοκληρωθεί η τριάδα των υπηρεσιακών πρωθυπουργών από όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια, καθώς είχαν προηγηθεί ο Παναγιώτης Πικραμένος (από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και η Βασιλική Θάνου (από τον Άρειο Πάγο).

Ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987), ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα αποδεχθεί ή αν θα απορρίψει μια πιθανή πρόταση.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν κύκλοι του δικαστικού σώματος, η επιλογή για την ανάληψη της πρωθυπουργίας –έστω και κάτω από την αναγκαιότητα της ακυβερνησίας- θεωρείται «υπηρεσιακό καθήκον» για ένα δικαστικό, ο οποίος θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το Σύνταγμα.


πηγη