GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Προστασία ή πυρηνικό... «άλλοθι» ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία; - Έστειλαν την «σκιώδη» Μονάδα Πυρηνικών Ειδικών με ρητές εντολές

Επειδή σε έναν πόλεμο, όλα μπορούν να συμβούν, οι ΗΠΑ ανέλαβαν να προετοιμάσουν το έδαφος της Ουκρανίας, στέλνοντας την «σκιώδη» μονάδα ε...


Επειδή σε έναν πόλεμο, όλα μπορούν να συμβούν, οι ΗΠΑ ανέλαβαν να προετοιμάσουν το έδαφος της Ουκρανίας, στέλνοντας την «σκιώδη» μονάδα ειδικών σε θέματα ατομικών (πυρηνικών) όπλων, όπως έγραψαν οι ΝΥΤ

Ενόψει της εαρινής ουκρανικής αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, οι ΗΠΑ στέλνουν την «σκιώδη μονάδα» ειδικών σε θέματα ατομικής ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας για την πυρηνική προετοιμασία της Ουκρανίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Λαμβάνοντας υπόψη την πυρηνική απειλή οι ΗΠΑ θέλουν να προετοιμάσουν την Ουκρανία με αισθητήρες ανίχνευσης πυρηνικών εκρήξεων:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν μια «σκιώδη» μονάδα ειδικών σε θέματα ατομικών (πυρηνικών) όπλων προκειμένου να τοποθετήσουν στην Ουκρανία αισθητήρες, που μπορούν να ανιχνεύσουν εκρήξεις ραδιενέργειας από ένα πυρηνικό όπλο ή μια «βρώμικη» βόμβα και να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του εισβολέα», όπως αναφέρει έκθεση των New York Times.

Συμπληρώνουν δε, πως το Κρεμλίνο είναι πιθανό να το δει ως ένα εξαιρετικά προκλητικό και περιττό βήμα.


Στόχος της πυρηνικής προετοιμασίας


Στόχος, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να ενημερωθούν αμέσως για το εάν ένα ραδιενεργό όπλο εκραγεί εντός της Ουκρανίας και να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις ρωσικές δυνάμεις ως υπαίτιους.

Οι NYT περιγράφουν το μέτρο ως «την πιο σκληρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι η Ουάσιγκτον λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να προετοιμαστεί για τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα της εισβολής στην Ουκρανία, το δεύτερο μεγαλύτερο έθνος της Ευρώπης».

Με την ανάπτυξη των αισθητήρων έχει επιφορτιστεί η ελίτ ομάδα  που οι Times αποκαλούν «σκιώδη» μονάδα ειδικών σε θέματα ατομικών (πυρηνικών) όπλων: η Ομάδα Υποστήριξης Έκτακτης Πυρηνικής Έκτακτης Ανάγκης, ή NEST.

Διευθύνεται από την υπηρεσία ασφαλείας, συνεργάζεται με την Ουκρανία για να αναπτύξει τους αισθητήρες ακτινοβολίας, να εκπαιδεύσει το προσωπικό, να παρακολουθήσει δεδομένα και να προειδοποιήσει για θανατηφόρα ακτινοβολία.


Διευκρινίσεις περί των πυρηνικών και η... παραπλάνηση


Σε μια δήλωση που εστάλη στους New York Times ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου, η υπηρεσία ανέφερε ότι το δίκτυο αισθητήρων πυρηνικών αναπτύσσεται "σε όλη την περιοχή" και θα έχει την ικανότητα "να χαρακτηρίζει το μέγεθος, τη θέση και τις επιπτώσεις οποιασδήποτε πυρηνικής έκρηξης ."

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι αναπτυγμένοι αισθητήρες θα αρνηθούν στη Ρωσία «οποιαδήποτε ευκαιρία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία χωρίς απόδοση».

Επιπλέον, αυτό θα διασφάλιζε ότι εναλλακτικές ή λιγότερο συμβατικές μέθοδοι ανάπτυξης πυρηνικής «βρώμικης βόμβας», όπως η παράδοση με φορτηγό ή σκάφος, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πιο ανιχνεύσιμες (πέρα από το πιο προφανές: ένα σύννεφο μανιταριών).

Η Ρωσία πέρυσι πολλές φορές ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να σχεδιάζουν μια μικρή επίθεση υπό ψεύτικη σημαία με πυρηνική βρώμικη βόμβα, προκειμένου να παρασύρουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ απευθείας σε έναν επίγειο πόλεμο στην Ουκρανία.

Στον αντίποδα, αμερικανοί αξιωματούχοι και η έκθεση των Times αντιγύρισαν τον ισχυρισμό λέγοντας, «Για παράδειγμα, η Μόσχα θα μπορούσε ψευδώς να ισχυριστεί ότι το Κίεβο πυροδότησε μια πυρηνική έκρηξη στο πεδίο της μάχης για να προσπαθήσει να παρασύρει τη Δύση σε βαθύτερη πολεμική βοήθεια».

Με τους αισθητήρες υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, «θεωρητικά... η Ουάσιγκτον θα είναι σε θέση να υποδείξει τις δικές της αναλύσεις πυρηνικής απόδοσης για να αποκαλύψει ότι η Μόσχα ήταν στην πραγματικότητα ο εισβολέας».

Τώρα, λοιπόν, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το τελικά ένα παιχνίδι κατηγοριών με ψευδείς σημαίες, αρκετά ανησυχητικό.

Ήδη πέρυσι τα χάπια ιωδίου είχαν διανεμηθεί ευρέως στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


Η Ομάδα Υποστήριξης Έκτακτης Πυρηνικής Έκτακτης Ανάγκης δήλωσε εν τω μεταξύ δήλωσε ότι:


«Εάν συνέβαινε μια πυρηνική έκτακτη ανάγκη στην Ουκρανία, είτε πρόκειται για απελευθέρωση ραδιενέργειας από πυρηνικό αντιδραστήρα είτε έκρηξη πυρηνικού όπλου, οι επιστημονικές αναλύσεις θα παρέχονταν γρήγορα στις κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία και την περιοχή για να ληφθούν μέτρα, τεχνικά τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Αλλά παραμένει ότι η Μόσχα λέει ότι το πυρηνικό της δόγμα δεν έχει αλλάξει.

Αυτό περιλαμβάνει την πυρηνική επιλογή σε περιπτώσεις όπου η επιβίωση ενός έθνους τελεί υπό υπαρξιακή απειλή.

Το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει επανειλημμένα πως δυτικά μέσα ενημέρωσης και δυτικοί αξιωματούχοι διαστρεβλώνουν τα λόγια του Putin κάθε φορά που μιλάει για το θέμα των πυρηνικών όπλων.

Η ρωσική ηγεσία έχει επίσης ισχυριστεί ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τακτικά ή στρατηγικά πυρηνικά στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα πρόσφατα ανακοινωθέντα «σχέδια» του Putin να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία έχει σίγουρα συγκλονίσει τη Δύση.

Το περιέγραψε μαζί με την αποστολή βομβαρδιστικών αεροσκαφών με πυρηνική ικανότητα ως απαραίτητη απόφαση ως απάντηση στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στην Ουκρανία οβίδες διάτρησης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.


www.bankingnews.gr