GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εκλογές Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες... ξεκίνησε η καταμέτρηση! - 65 εκατ. ψήφισαν

Στις 21:00 η πρώτη εικόνα Κορυφώνεται η αγωνία καθώς οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 17:00 και ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι να αν...


Στις 21:00 η πρώτη εικόνα

Κορυφώνεται η αγωνία καθώς οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 17:00 και ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι να ανακοινωθεί ο νικητής των εκλογών.
Η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει κατά τις 21:00 όπου περίπου το 50% των ψήφων να αναμένεται να έχει καταμετρηθεί.
Απόψε θα φανεί εάν η βραδιά θα εξελιχθεί σε θρίλερ, αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου στις 28 Μαϊου ή αν η Τουρκία θα έχει νέο πρόεδρο από απόψε και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε την Κυριακή σε μία από τις πιο σημαντικές εκλογές στην 100χρονη σύγχρονη ιστορία της χώρας, εκλογές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Η ψηφοφορία θα αποφασίσει όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, πώς θα διαχειριστεί η οικονομία σε ένα πλαίσιο βαθιάς κρίσης στο κόστος ζωής και ποια θα είναι η εξωτερική της πολιτική που έχει υιοθετήσει.
Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις δίνουν στον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, ένα ελαφρύ προβάδισμα, αλλά εάν κανένα από αυτά δεν συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες, τον Μάιο στις 28.

Σε αυτό το κλίμα πόλωσης στο οποίο διεξάγεται η όλη διαδικασία, δεν έλειψαν επεισόδια ξυλοδαρμού σε εκλογικά κέντρα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η  μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων, με περίπου 65 εκατ. ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι τους 1,7 εκατ. φτάνουν οι Τούρκοι πολίτες από όλο τον κόσμο που έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, συμμετοχή που συνιστά ρεκόρ.

Χαρακτηριστικό του υψηλού ποσοστού συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στην Αντιόχεια έφτασαν πάνω από 100 λεωφορεία που μετέφεραν πληγέντες κι εκτοπισμένους από το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Τουλάχιστον, δε, 11 τουρκικές επαρχίες έχουν επηρεαστεί από τον φονικό σεισμό. 

Αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία κανένας από τους υποψήφιος σήμερα, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Η τελευταία δημοσκόπηση, πάντως, πριν από τις κάλπες έδειξε προβάδισμα 49,1% Κιλιτσντάρογλου – 46,9% Ερντογάν.

Ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Ο 74χρονος άλλοτε δημόσιος λειτουργός είναι υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, ετερόκλιτου συνασπισμού έξι παρατάξεων, που κινούνται στο φάσμα από την εθνικιστική δεξιά ως τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά περνώντας από το πολιτικό ισλάμ.

Ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής της άκρας δεξιάς, είναι επίσης υποψήφιος, όμως οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν του πιστώνουν παρά το 5% των προθέσεων ψήφου.

Ο τέταρτος είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που απέσυρε την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, αλλά ήταν πια πολύ αργά για να αποσυρθεί το όνομά του από τα ψηφοδέλτια.


Τα πρώτα επεισόδια από τις εκλογές στην Τουρκία


Στην περιοχή Σανλιούρφα στην Νοτιαοανατολική Τουρκία, ένας άνδρας θέλησε να δώσει τη δική του ψήφο… διαμαρτυρίας για όλες τις γυναίκες, ψηφίζοντας Ερντογάν.

Σε βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ο άνδρας να σφραγίζει δεκάδες ψηφοδέλτια και να βάζει την ειδική σφραγίδα μόνο στον Ερντογάν.

Μόλις τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής αντελήφθησαν τι συνέβη προσπάθησαν να τον απομακρύνουν, ενώ ο ίδιος δεν δίστασε να τους επιτεθεί, χτυπώντας τους.

Ο άνδρας συνελήφθη και η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.

Ξύλο «έπεσε» και στην πόλη Νίσιβις στην επαρχία Σιρνάκ, όταν μέλη κόμματος προσπάθησαν να ανοίξουν την κάλπη. 

Ειδικότερα, ο Λατόφ Οζέλ περιφερειάρχης και μέλος AKP εμφανίστηκε στο εκλογικό κέντρο με τους μπράβους του και άρχισε να παρενοχλεί την εφορευτική επιτροπή, εμποδίζοντας το απόρρητο της διαδικασίας. 

Σχετικό βίντεο διέρρευσε στα social media.

Στο βίντεο μάλιστα διακρίνεται ένας άνδρας να κρατά σφιχτά την κάλπη με τα δυο του χέρια, όταν ο Οζέλ τον πλησιάζει και του δίνει μια μπουνιά.


ΠΗΓΗ