GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αιγύπτιοι επίλεκτοι κομάντος στα χέρια παραστρατιωτικών του Σουδάν μαζί με δύο Mig-29

Η Αίγυπτος εκφράζει την ανησυχία της για τις συγκρούσεις στο Σουδάν, ζητώντας αυτοσυγκράτηση Η Αίγυπτος εξέφρασε το Σάββατο την έντονη αν...


Η Αίγυπτος εκφράζει την ανησυχία της για τις συγκρούσεις στο Σουδάν, ζητώντας αυτοσυγκράτηση

Η Αίγυπτος εξέφρασε το Σάββατο την έντονη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο γειτονικό Σουδάν, καλώντας όλα τα σουδανικά μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος κάλεσε επίσης όλα τα σουδανικά κόμματα να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών και να δώσουν προτεραιότητα στα ανώτερα συμφέροντα του έθνους τους.

Η δήλωση ήρθε μετά την ακρόαση σφοδρών πυροβολισμών σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν Χαρτούμ και σε κοντινές πόλεις, μετά από ημέρες έντασης μεταξύ των παραστρατιωτικών δυνάμεων ταχείας υποστήριξης του Σουδάν (RSF) και του στρατού της χώρας.

"Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι να καταλάβουμε όλες τις βάσεις του στρατού και τα έντιμα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ενωθούν μαζί μας", δήλωσε ο Mohamed Hamdan Daglo στο Al Jazeera.

Ο στρατός έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν κατά της ανάπτυξης των RSF στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις χωρίς την έγκρισή του.

Ο επικεφαλής της UNITAMS Volker Perthes "καταδικάζει έντονα την έκρηξη των μαχών στο Σουδάν", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι RSF υπό την ηγεσία του Ντάγκλο υποστήριξαν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τουλάχιστον τρία αεροδρόμια, την κατοικία του αρχηγού του στρατού και το προεδρικό μέγαρο. Ωστόσο, Daily News Egypt Πηγές στο Χαρτούμ διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και ότι ο σουδανικός στρατός έχει καταλάβει αρκετές βάσεις των RSF.

Η πολεμική αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των RSF, δήλωσε ο στρατός. Viral βίντεο έδειξε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος στον ουρανό πάνω από το Χαρτούμ. Ένα άλλο βίντεο έδειξε πολλά ελικόπτερα να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα.

Το Σουδάν διέρχεται πολιτική κρίση από τότε που ο διοικητής του σουδανικού στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Οκτώβριο του 2021 και διέλυσε το κυρίαρχο συμβούλιο καθώς και την κυβέρνηση.

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες του Σουδάν υπέγραψαν μια πολιτική συμφωνία-πλαίσιο για τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου και την εγκαθίδρυση μιας διετούς μεταβατικής πολιτικής αρχής, αλλά οι δύο πλευρές έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να μετατρέψουν τη συμφωνία σε τελική συμφωνία.

Συμφώνησαν στα περισσότερα θέματα, εκτός από εκείνα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις των δυνάμεων ασφαλείας και των στρατιωτικών δυνάμεων, βάσει των οποίων η RSF και άλλες ένοπλες παρατάξεις θα ενσωματωθούν στον σουδανικό στρατό.

 πηγη