GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εάν καταδικαστεί ο Θάτσι σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ συνεργάστηκε με έναν εγκληματία πολέμου κατά της Σερβίας

"Εάν ο Θάτσι κριθεί ένοχος, αυτό θα σήμαινε ότι το 1999 το ΝΑΤΟ πολέμησε ενάντια στα εγκλήματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς με τη βοήθε...


"Εάν ο Θάτσι κριθεί ένοχος, αυτό θα σήμαινε ότι το 1999 το ΝΑΤΟ πολέμησε ενάντια στα εγκλήματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς με τη βοήθεια άλλου"

Η δίκη εναντίον του Χασίμ Θάτσι είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για τη Δύση συνολικά, λέει ο δημοσιογράφος Μάικλ Μάρτενς για το Blic.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο πρώην αρχηγός του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου κριθεί ένοχος, αυτό θα σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πολέμησε κατά του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς το 1999 με τη βοήθεια ενός εγκληματία πολέμου.

Ο Μάρτενς είναι ανταποκριτής για τη Νότια Ευρώπη της «Frankfurter Algemeine Zeitung» και η εφημερίδα του Βελιγραδίου αναφέρει ότι ήταν αυτός που επεσήμανε μερικές απίστευτες λεπτομέρειες μετά τη δίκη κατά Θάτσι και άλλων στη Χάγη, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, σε μια ενδιαφέρουσα σειρά στις τον λογαριασμό του στο Twitter.

Ένα δίλημμα ρίχνει ιδιαίτερο φως στην όλη υπόθεση: «Είναι πράγματι η διαδικασία κατά του Θάτσι μια διαδικασία κατά του ΝΑΤΟ;». Και τι σχέση έχει αυτό με το γεγονός ότι τον Τάτσι υπερασπίζεται μια «dream team» δικηγόρων στην οποία επενδύθηκαν 16 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Πρίστινα και ποιος ξέρει πόσα άλλα «για την καλύτερη υπεράσπιση που μπορούν τα κλεμμένα χρήματα πληρώστε για», γράφει το Blic.

Εάν ο Θάτσι κριθεί ένοχος, αυτό θα σήμαινε ότι το 1999 το ΝΑΤΟ πολέμησε ενάντια στα εγκλήματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς με τη βοήθεια άλλου .
Αυτό δεν σημαίνει ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ ήταν λάθος - αλλά η ιστορία από το 1999 θα είχε αποκτήσει ένα επιπλέον στοιχείο που οι ιστορικοί δεν θα μπορούν να αγνοήσουν», επεσήμανε ο Μάρτενς.

"Εάν καταδικαστεί ο Θάτσι, αυτή η ετυμηγορία θα επηρεάσει έμμεσα και το ΝΑΤΟ. Όχι νομικά, αλλά πολιτικά. Αυτό δεν θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ διεξήγαγε εγκληματικό πόλεμο (ακόμα πιστεύω ότι ο πόλεμος ήταν το μικρότερο κακό το 1999), αλλά θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ συνεργαζόταν με έναν οργανισμό που σύμφωνα με την κρίση του διεθνούς δικαστηρίου είχε εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου», επισήμανε ο Γερμανός δημοσιογράφος.

«Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι ο UCK ήταν εγκληματική επιχείρηση. Εφόσον το ΝΑΤΟ συνεργάστηκε με τον UCK το 1999, το ερώτημα είναι: Λέει η εισαγγελία ότι το ΝΑΤΟ εν γνώσει του συνεργάστηκε με μια εγκληματική επιχείρηση;», επισημαίνει ο Μάρτενς.


πηγη