GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας (Δείτε βίντεο)

Πέντε τοποθεσίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης, στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία «Το Ισχυρό Χέρι» ...


Πέντε τοποθεσίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης, στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία «Το Ισχυρό Χέρι»

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα, όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός, για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) που επικαλούνται μαρτυρίες κατοίκων, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις επιθέσεις του κατά της παλαιστινιακής Χαμάς.

Αεροπορικές επιδρομές

Είχαν προηγηθεί αναφορές για πτήσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή. Οι εκρήξεις σηματοδοτούν την έναρξη ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά της Χαμάς, σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο κατά του βόρειου Ισραήλ, μεταδίδει η ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel, επικαλούμενη τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Οι IDF ισχυρίζονται ότι έπληξαν δύο σήραγγες και δύο εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στις «παραβιάσεις ασφαλείας της Χαμάς» τις τελευταίες ημέρες, γράφει η ισραηλινή ιστοσελίδα. Η πρώτη σήραγγα εντοπίστηκε κοντά στη βόρεια πόλη της Γάζας, Μπέιτ Χανούν, σύμφωνα με τις IDF.

Η δεύτερη, κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, χτυπήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2021.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν εντοπίσει πρόσφατες προσπάθειες για την ανακατασκευή της.

«Το Ισχυρό Χέρι»

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι τουλάχιστον πέντε τοποθεσίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης, στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία «Το Ισχυρό Χέρι», και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματισμοί.

Σειρήνες της αεράμυνας ηχούν μέσα στη νύχτα σε πόλεις του νότιου Ισραήλ, γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν επίσης οι IDF.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο.

«Θα πλήξουμε τους εχθρούς μας και θα πληρώσουν το τίμημα για όλες τις επιθετικές ενέργειες», δήλωσε σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ.

Εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά τεταμένη στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου μαχητές της Χεζμπολάχ έγινε γνωστό πως τέθηκαν σε συναγερμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η δύναμη των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο, προειδοποιώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», κάλεσε να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση απ’ όλα τα μέρη, ν’ «αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση». Από τεχνική άποψη, Ισραήλ και Λίβανος παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η νέα έξαρση της έντασης στην περιοχή ακολουθεί τα επεισόδια για δυο συνεχόμενα βράδια ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ.

Επιθέσεις «εναντίον πιστών»

Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε χθες «τη συνέχιση των βάρβαρων ισραηλινών επιθέσεων εναντίον πιστών» εν μέσω Ραμαζανιού κι ενώ από χθες οι εβραίοι γιορτάζουν το Πάσχα.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει τις επιχειρήσεις της ισραηλινής αστυνομίας μέσα στο Αλ Ακσά κι εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της στους Παλαιστίνιους.

πηγη