GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δραματικές ώρες στο Σουδάν: Χτυπήθηκε γαλλικό κομβόι - Μετέφερε και Έλληνες αμάχους

Κανένα επίσημο σχόλιο από το γαλλικό ΥΠΕΞ - Πληροφορίες για Έλληνες στο γαλλικό κομβόι - Αναστέλλουν τις επιχειρήσεις οι ΗΠΑ Με μεγάλη δυ...


Κανένα επίσημο σχόλιο από το γαλλικό ΥΠΕΞ - Πληροφορίες για Έλληνες στο γαλλικό κομβόι - Αναστέλλουν τις επιχειρήσεις οι ΗΠΑ

Με μεγάλη δυσκολία πραγματοποιείται η επιχείρηση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών από το φλεγόμενο Σουδάν από το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γαλλικό κονβόι που εγκαταλείπει το Σουδάν και στο οποίο επιβαίνουν και Έλληνες πολίτες χτυπήθηκε. Το κονβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και ύστερα εκτός Σουδάν.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμό Έλληνα ή Γάλλου πολίτη. Να υπενθυμίσουμε πως οι Έλληνες και οι Κύπριοι που αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν είναι 120 άτομα.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης κατηγορούν τον τακτικό στρατό του Σουδάν

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης υποστηρίζουν πως δέχθηκαν επίθεση από αεροσκάφη κατά την διάρκεια της εκκένωσης των Γάλλων υπηκόων από την πρεσβεία του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν στο twitter: Το πρωί της 23ης Απριλίου 2023, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης δέχθηκαν επίθεση από αεροσκάφη κατά την εκκένωση Γάλλων υπηκόων από την πρεσβεία τους, περνώντας από το Μπαχρί στο Ομντουρμάν, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή Γάλλων υπηκόων τραυματίζοντας έναν από αυτούς και την επιβίωση των υπολοίπων. των μελών της συνοδείας.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης αναφέρουν ότι, σε πλήρη συντονισμό με τη γαλλική κυβέρνηση, η συνοδεία εκκένωσης Γάλλων υπηκόων μετακινήθηκε σήμερα το πρωί από τους χώρους συγκέντρωσης στη γαλλική πρεσβεία και διέσχισε την πόλη Μπαχρί προς το Ομντουρμάν, όπου δέχθηκε επίθεση και το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου και της κηρυγμένης εκεχειρίας έγιναν μάρτυρες και παρευρέθηκαν μέλη της γαλλικής πρεσβείας που κατέγραψε το περιστατικό.

Μπροστά σε αυτή τη δειλή επίθεση για τη διατήρηση της ασφάλειας των Γάλλων υπηκόων, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έπρεπε να επιστρέψουν τη συνοδεία στο πρώτο σημείο εκκίνησης.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευσή τους στην κηρυγμένη ανακωχή και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να μπορέσουν οι πολίτες να αποκτήσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και να διευκολύνουν τη μετακίνηση ξένων υπηκόων στις περιοχές εκκένωσης που έχουν ορίσει οι κυβερνήσεις τους.

Από την άλλη πλευρά οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν  τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), εναντίον των οποίων μάχονται, πως επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια οχηματοπομπή του Κατάρ η οποία κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν. Μέχρι στιγμής η Ντόχα δεν έχει ανακοινώσει πως σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίσθηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κάιρο και σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, μετασταθμεύουν στο Κάιρο, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων και Κυπρίων στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το πρωί της Κυριακής (23.04.2023).

Ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως, ενημέρωσε, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως, ενημέρωσε, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Έτοιμη να στείλει στρατό και η Σουηδία

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας την απαραίτητη έγκριση για να στείλει ένοπλη δύναμη για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.

Η Ρίκσνταγκ (η σουηδική βουλή) ενέκρινε πρόταση για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μια μονάδα έως 400 στρατιωτών για την αποστολή. Η δύναμη αυτή θα απομακρύνει σουηδούς και ξένους πολίτες από το Σουδάν, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής.

Η έγκριση δόθηκε μία ημέρα αφού οι υπουργοί Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ και Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσαν πως θα ζητήσουν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ένοπλης μονάδας.

Η έγκριση του κοινοβουλίου χρειάζεται στη Σουηδία για να σταλούν ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό. Η μονάδα θα πρέπει να μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές προστασίας, διάσωσης και απελευθέρωσης μόνη της ή μαζί με χώρες εταίρους, δήλωσε ο Τζόνσον.

Οι λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι ασαφείς, όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η μονάδα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν θα βρίσκεται καθ’ οδόν μέσα σε 24 ώρες. Αρχικά αναμένεται να αριθμεί περίπου 150 μέλη των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.


πηγη