GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο κλειδωμένος χάρτης, ο θρασύς Ιρφάν Σιντίκ και πότε θα δείτε και την «Αδούλωτη Κερύνεια» Πρόεδρε;

της Φανούλας Αργυρού Ερευνήτριας/δημοσιογράφου Σημερινή 2/4/2023 και Ελευθερία Λονδίνου 30/3/2023 http://www.eleftheria.co.uk/pdf/3302023...


της Φανούλας Αργυρού
Ερευνήτριας/δημοσιογράφου


Σημερινή 2/4/2023 και Ελευθερία Λονδίνου 30/3/2023

Ο κλειδωμένος χάρτης ο θρασύς Ιρφάν Σιντίκ  και πότε θα δείτε και την «Αδούλωτη Κερύνεια» Πρόεδρε;

Διαβάζουμε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχώς ενημερώνει ξένους αρχηγούς κρατών και αξιωματούχους της ΕΕ για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και που περιλαμβάνει και …δώρα προς Τουρκία από την ΕΕ με την σύμφωνη γνώμη της ΚΚ. θυμίζω την προτροπή του Βρετανού Υπ. Αρμοστού στη Λευκωσία ζητώντας μέσω «Φιλελευθέρου» θαρραλέο Πρόεδρο να δώσει δώρα στην Τουρκία.
Για να την πείσουν να επαναρχίσει ο διάλογος.    «Aπ εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά» στο πλαίσιο της βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ (Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας), όπως τονίζει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
«Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε, αρχικά, στους προέδρους των Ευρωπαϊκών Θεσμών, στη βάση ανεπίσημου εγγράφου με συγκεκριμένο - όπως είπε- τρόπο «και όχι θεωρητικά», την πρότασή του.
Το ίδιο έπραξε και στις συζητήσεις και συνομιλίες που είχε επί τούτου, με ομολόγους του όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς …» Άρθρο συνάδελφου  Πέτρου Χρίστου  «Σ» 26.3.2023 «Η «σούμα» των Βρυξελλών και τα επόμενα βήματα».
Περαιτέρω, θα επισκεφθεί Αίγυπτο και Ισραήλ  για να ενημερώσει και τους εκεί ομολόγους του…Προσώρας όμως στα «θολά», αδιευκρίνιστες παραμένουν συγκεκριμένες πτυχές που αφορούν στο περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του Προέδρου, πρόσθεσε το δημοσίευμα.
Εξάλλου τίποτα δεν αναμένεται πριν τις εκλογές στην Τουρκία.
Εν κατακλείδι προς το παρόν ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ευγενικά ευρωπαϊκά ευχολόγια που έφερε πίσω μαζί του.

Το απύθμενο θράσος του βρετανού Υπ. Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ

Ταυτόχρονα, επανήλθε ο βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής πακιστανικής καταγωγής  Ιρφάν Σιντίκ να μας πει μη διπλωματικά και με απύθμενο θράσος, ότι δεν φθάνουν τα όσα δώρα ήδη … πρότεινε ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να φανεί ακόμα πιο θαρραλέος!
Και να προσφέρει και άλλα τόσα για να πείσει τους Τούρκους γιατί υπάρχει περιθώριο, είπε,  στο σχέδιο του ΟΗΕ (βλέπε Φόρειν ΄Οφις - Σερ Ντέιβιντ Χάνει) να καλυφθούν οι απαιτήσεις των Τούρκων για να… πεισθούν ( δηλαδή βλέπε αναγνώριση!). («Φιλελεύθερος» 26.3.2023).

Εννοεί βέβαια, τα επιτήδεια ψηφίσματα και Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ που γράφουν οι «μαστόροι» του στο Φόρειν ΄Οφις.
Οι λεγόμενοι «penholders» και που τα γράφουν με τέτοια βρετανική εποικοδομητική ασάφεια (μαεστρία!)  που είναι μια προσαρμοστική χοάνη που τα χωράει όλα… και την αναγνώριση!!!

“Charity begins at home”

Μια αγγλική παροιμία λέει « Η φιλανθρωπία ξεκινά από το σπίτι» (“Charity begins at home”) Πρόεδρε Χριστοδουλίδη.
Αυτή είναι η απάντηση που αρμόζει στον κ. Σιντίκ, ο οποίος συμπεριφέρεται ως απολογητής των Τούρκων ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο στη παραβίαση διπλωματικών καθηκόντων.
Αλλά να θυμάστε και εσείς, ότι λόγο έχετε πρώτα να δώσετε στους ιθαγενείς…

Η συμπεριφορά του κ. Σιντίκ θυμίζει τον βρετανό αξιωματούχο του Φόρειν΄Οφις όταν πριν την 3η Βιέννης τον Αύγουστο του 1975 ζήτησε στις 24 Απριλίου 1975 από τον τότε  Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία να πείσουν τον Γλ. Κληρίδη να προχωρήσει στην αποδοχή της ΔΔΟ. Έγραψε -  « Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η πιθανότητα να πεισθεί ο Κληρίδης  να πάρει με θάρρος την κατάσταση με τα δύο του χέρια και να διαπραγματευθεί στη Βιέννη πέραν των οδηγιών που έχει από την κυπριακή κυβέρνηση…»  Και το έκανε ο Γλ. Κληρίδης. Εισάκουσε, για να ζητήσει αμέσως την ίδια ώρα «άσυλο» προστασία, από το Φόρειν Όφις φοβούμενος για τη ζωή του…

“stick out a mile”

Προσέξετε λοιπόν Πρόεδρε Χριστοδουλίδη, να μην μετατραπείτε και εσείς θέλω να πιστεύω ασυνείδητα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε «ανδρείκελο» των Βρετανών.
Γιατί ο Ιρφάν Σιντίκ δεν σας  αφήνει περιθώριο για σωσίβιο με τις ασυμμάζευτες δημόσιες προκλήσεις για περισσότερα θαρραλέα δώρα προς τους Τούρκους.
Οι δηλώσεις του ερμηνεύονται καθαρά ως «οδηγίες» προς εσάς…Και είναι ολοκάθαρες από ένα μίλι (“stick out a mile”). 

Υπενθυμίζεται ότι της θαρραλέας «προσφοράς Χριστοδουλίδη» προηγήθηκε η απαίτηση Ερντογάν προς Ολλανδό Πρωθυπουργό

Συνέντευξη «Χωρίς Περιστροφές» στο Γιάννη Καρεκλά Sigma 2.1.2023

Ν. Χριστοδουλίδης 

«Είμαστε έτοιμοι κύριοι Ευρωπαίοι να ανοίξουμε όλα αυτά τα κεφάλαια να τα βάλουμε στο μεγάλο καλάθι των ευρωτουρκικών τα κεφάλαια που είχαν παγώσει, το θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής της Τουρκίας που είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, η συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας που είναι πάρα πολύ σημαντική για την Τουρκία, να βάλουμε την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους υπηκόους στη ΕΕ, να βάλουμε την αεροπορική συμφωνία και σε όλα αυτά να μπει και το Κυπριακό. Η επίλυση του Κυπριακού».

Ρ.Τ. Ερντογάν 22/3/22 κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε:

H  Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την Τελωνειακή Ένωση «χωρίς η ΕΕ να παραδοθεί στον φαύλο κύκλο της».  

Οι Κερυνειώτες πρόσφυγες και οι χάρτες Μον Πελεράν και Κραν Μοντανά 
Τους Κερυνειώτες, την  «Αδούλωτη Κερύνεια»  κύριε Πρόεδρε, πότε θα δείτε και ενημερώσετε για τις προτάσεις σας;
Να εξηγήσετε την επιμονή σας στην τρισκατάρατη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ;
Πότε θα δημοσιοποιήσετε, καθώς επιμένετε να συνεχίσετε από εκεί που μείνατε στο Κραν Μοντανά, τους χάρτες που σχεδιάσατε, δείξατε εκεί (Μον Πελεράν/Κραν Μοντανά Ελβετίας) αλλά δεν πήρατε πίσω όπως οι Τούρκοι τον δικό τους; 

Σας θυμίζω τι μας είπατε στην προεκλογική σας συγκέντρωση στην Αδελφότητα Λονδίνου στις 24 Νοεμβρίου 2022. (Από απομαγνητοφώνηση Φ.Α.) 

«Ερώτηση Φανούλα Αργυρού

Η ερώτησή μου απορρέει από αυτά που είπατε μόλις τώρα.
Είπατε «δόθηκαν χάρτες, ανταλλάχτηκαν χάρτες, στη Γενεύη».
Όμως, Οι Τούρκοι είχαν ζητήσει μετά το δικό τους και τους τον επέστρεψαν.
Ο δικός μας τι έγινε γιατί δεν τον δημοσιεύετε, ή γιατί δεν δημοσιεύθηκε, ή αν θα τον δημοσιεύσετε αν εκλεγείτε πρόεδρος.
Γιατί αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι και φανερά γιατί αφορούν τον τόπο, το κόσμο και το μέλλον του.

Απάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη

Κυρία Φανούλα, ναι δόθηκαν χάρτες από τις δύο πλευρές,  η κάθε πλευρά είδε το χάρτη για περίπου 5 λεπτά και οι χάρτες κρατήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. (Φ.Α.  διέκοψε λέχθηκε ότι κλειδώθηκαν).
Ναι, κλειδώθηκαν, απλά να πω για σκοπούς  ιστορίας ότι δεν δόθηκε αντίγραφο του δικού μας χάρτη στην τουρκική πλευρά, ή του χάρτη που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι στην δική μας πλευρά.
Απλά το ξεκαθαρίζω για σκοπούς ιστορίας.
Στη πορεία  αν δεν με απατά η μνήμη μου ήταν τον Ιανουάριο του 2018 ο κ. Ακκιντζί τότε είπε ότι εμείς αποσύρουμε το χάρτη μας.
Αλλά να σας αναφέρω, το γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς από την ενασχόλησή σας με την ιστορία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει καμία ισχύ ο χάρτης γιατί τίποτα δεν θεωρείτε συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και ο συγκεκριμένος χάρτης δεν έχει σήμερα οποιαδήποτε ισχύ. 

Φ. Α  διέκοψε -  Τον έχουμε όμως στα αρχεία μας; 

Νίκος Χριστοδουλίδης συνέχισε 

Έχουμε το δικό μας χάρτη φυσικά, γιατί ο δικός μας χάρτης έγινε από την ομάδα, την αρμόδια ομάδα για το εδαφικό, ήταν μαζί μας στη Γενεύη και από το Κτηματολόγιο και από άλλες υπηρεσίες του κράτους, ναι, υπάρχει ο χάρτης που είχαμε δώσει».

Κύριε Πρόεδρε, 
Απεναντίας ο χάρτης/χάρτες  έχει/έχουν  την ιστορική «ισχύ» και σημασία τους. Εφόσον τονίζετε να συνεχίσετε από εκεί που μείνατε στο Κράν Μοντανά αλλά και όχι μόνο, για λόγους πλήρους διαφάνειας, καλείστε να δημοσιοποιήσετε στο λαό τον χάρτη ή χάρτες που δείξατε στην Ελβετία.
Και ουσιαστικά καταγράφουν τις παραχωρήσεις που κάνατε εκεί, απ όπου θέλετε να συνεχίσετε.
Να  γνωρίσει ο λαός ο οποίος βρίσκεται σε άγνοια  και σύγχυση  για που πάει και από που έρχεται.
Μιλάμε για τις περιουσίες μας στα κατεχόμενα και έχουμε κάθε λόγο και δικαίωμα να μάθουμε πως τις χειριστήκατε μάλιστα πριν συνεχίζετε απ΄εκεί που μείνατε…

Ο “original” χάρτης (χάρτες) με πολλά προφανώς αντίτυπα βρίσκεται/βρίσκονται στη Λευκωσία, όπου ετοιμάστηκαν από το Κτηματολόγιο και άλλες υπηρεσίες.  Δημοσιοποιείστε τους τώρα!


Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 


.