GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

G20: Γεγονός η πρώτη σύντομη συνάντηση Blinken - Lavrov - Η Κίνα στο πλευρό της Ρωσίας

Κίνα και Ρωσία ήταν τα μόνα μέλη της G20 που δεν ενέκριναν το ανακοινωθέν για την Ουκρανία To πρώτο, έστω και σύντομο, τετ α τετ Blinken - L...

Κίνα και Ρωσία ήταν τα μόνα μέλη της G20 που δεν ενέκριναν το ανακοινωθέν για την Ουκρανία

To πρώτο, έστω και σύντομο, τετ α τετ Blinken - Lavrov είναι γεγονός και συνέβη στο περιθώριο της συνόδου των G20, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα η Ρωσία είχε απορρίψει το ενδεχόμενο συνάντησης.

Πρόκειται για ένα πρώτο μικρό βήμα προσέγγισης Ρωσίας - ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάθμισε τη σύντομη συνομιλία, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για διαπραγμάτευση ούτε για συνάντηση.


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken διαμήνυσε στον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειασθεί, κάλεσε την Μόσχα να κινηθεί προς ειρηνευτική συμφωνία με το Κίεβο, να εφαρμόσει την συνθήκη New START και να απελευθερώσει τον αμερικανό πολίτη Paul Whelan, δήλωσε μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden στους δημοσιογράφους ενημερώνοντάς τους για το περιεχόμενο της σύντομης συνομιλίας που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Ο Blinken ζήτησε συνάντηση με τον Lavrov, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Biden θέλει να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την έναρξη του πολέμου, ο Blinken και ο Lavrov μίλησαν μία φορά τηλεφωνικά.

Επικοινώνησαν πέρυσι για μια προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία για την απελευθέρωση του Paul Whelan και της Brittney Griner, Αμερικανών πολιτών που σύμφωνα με την κυβέρνηση Biden καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν άδικα στη Ρωσία.

Ο Blinken και ο Lavrov έχουν συμμετάσχει μαζί σε άλλες διεθνείς συναντήσεις και έχουν καθίσει στην ίδια αίθουσα κατά το τελευταίο έτος.

Αλλά συνήθως απεύφευγαν ο ένας τον άλλον, όπως έκαναν σε μια συνάντηση της G20 το περασμένο καλοκαίρι στο Μπαλί της Ινδονησίας και σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και των εταίρων τους στην Καμπότζη.


Στηρίζει τη Ρωσία η Κίνα

Η Κίνα ενώθηκε με την Ρωσία αρνούμενη να υποστηρίξει την απαίτηση για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 20 (G20) στο Νέο Δελχί.
Οι δύο χώρες ήταν τα μόνα μέλη της G20 που δεν ενέκριναν το ανακοινωθέν που απαιτεί «την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας».

Lavrov: Στη G20 θα εξουδετερωθούν τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία

Σε δηλώσεις του από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov εξέφρασε την ελπίδα πως στη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα γίνει στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο του 2023 θα ληφθούν αποφάσεις που θα εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητας εξαιτίας της εγωιστικής πολιτικής της Δύσης.
«Η Ρωσία διαφοροποιεί τις οικονομικές της σχέσεις.
Συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός hub φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Θα πραγματοποιήσουμε μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας – Αφρικής τον ερχόμενο Ιούλιο» υπογράμμισε ο Lavrov, ο οποίος τόνισε ότι η Μόσχα είναι υπέρ του αυξανόμενου ρόλου των αναπτυσσόμενων κρατών στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

www.bankingnews.gr