GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που το ρωσικό μαχητικό επιτίθεται στο αμερικανικό drone

Συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο από το περιστατικό Συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο από το περιστατικό με το μαχητικό Su-27 της Ρωσί...


Συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο από το περιστατικό

Συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο από το περιστατικό με το μαχητικό Su-27 της Ρωσίας και το αμερικανικό drone MQ9 «Reaper» που σημειώθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ στο βίντεο ντοκουμέντο το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος διακρίνεται αρχικά να ρίχνει καύσιμα στο drone MQ-9 και μετά να το χτυπάει.
Το βίντεο κόβεται προς στιγμήν.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η εικόνα επιστρέφει, και είναι εμφανές ότι ο έλικας έχει πάθει ζημιά.


Με τον έλικα κατεστραμμένο, οι χειριστές του drone πέταξαν ουσιαστικά το αεροσκάφος ως ανεμόπτερο καθώς κατευθυνόταν προς τη Μαύρη Θάλασσα, κατεβάζοντάς το στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου, δύο ρωσικά Su-27 πέρασαν 19 φορές δίπλα και κάτω από το UAV. Πάντα κατά την ίδια πηγή, τα ρωσικά μαχητικά άφηναν σκόπιμα καύσιμα για να «τυφλώσουν» και να «αχρηστέψουν» το MQ-9 Reaper και ότι οι χειριστές έσβησαν εξ αποστάσεως το ευαίσθητο λογισμικό του drone, μειώνοντας τον κίνδυνο να πέσει μυστικό υλικό στα χέρια του εχθρού πριν αυτό πέσει στο νερό.

Την Τετάρτη, ο συντονιστής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε στο «CNN This Morning» ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν είχε ανακτηθεί και ότι δεν ήταν σίγουρος ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το ανακτήσουν.

Η Μόσχα είχε καταστήσει σαφές ότι θα επιχειρούσε να ανακτήσει τα συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN την Τετάρτη ότι η Ρωσία είχε φτάσει στο σημείο συντριβής του MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα.

Τι ξέρουμε για τα μαχητικά τύπου MQ-9

Τα Reapers μπορούν να μεταφέρουν έως και 16 πυραύλους Hellfire, που ισοδυναμούν με τη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου ενός ελικοπτέρου Apache

Το MQ-9 Reaper αξίας 32 εκατ δολαρίων... το οποίο καταρρίφθηκε χτες 14/3 από ρωσικά μαχητικά στη Μαύρη Θάλασσα είναι ένα αρθρωτό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα αναγνώρισης και κρούσης που αναπτύχθηκε από την General Atomics Aeronautical Systems.

Είναι εξοπλισμένο με κινητήρα turboprop που του επιτρέπει να πιάνει ταχύτητες άνω των 400 km/h.

Η μέγιστη διάρκεια πτήσης UAV είναι 24 ώρες.

Είναι ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος, καθώς και βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος προηγμένης τεχνολογίας, που κύρια χρήση του είναι η συλλογή πληροφοριών.

Χειρίζεται εξ αποστάσεως από μια ομάδα δύο ατόμων, αποτελούμενη από έναν πιλότο και ένα μέλος του πληρώματος που χειρίζεται αισθητήρες και καθοδηγεί τα όπλα..

Το αεροσκάφος έχει μήκος 11 μέτρα και άνοιγμα φτερών πάνω από 22 μέτρα.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία αναφέρει ότι η κύρια χρήση του είναι «μέσο συλλογής πληροφοριών», ενώ υπογραμμίζει, επίσης, τη «μοναδική ικανότητά του να εκτελεί πλήγματα ακριβείας εναντίον στόχων υψηλής αξίας και ευαίσθητων στον χρόνο».

Τα Reapers μπορούν να μεταφέρουν έως και 16 πυραύλους Hellfire, που ισοδυναμούν με τη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου ενός ελικοπτέρου Apache.

Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντείνει τις πτήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης, αν και επιχειρούν πάντα στον διεθνή εναέριο χώρο.

O Ολεξέι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, σημείωσε πως το περιστατικό με το drone αποτελεί «σημάδι της «ετοιμότητας» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη ζώνη σύγκρουσης.

Σημειώνεται πως η ρωσική πλευρά αρνήθηκε την επαφή που οδήγησε το σκάφος των δεκάδων εκατομμυρίων στη σύγκρουση.


πηγη