GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μύκονος - Ξυλοδαρμός αρχαιολόγου: Σοκάρει η εικόνα του μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε

Φωτογραφία ντοκουμέντο με τα τραύματα του αρχαιολόγου και υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρού, που δέχθηκε «μαφιόζ...


Φωτογραφία ντοκουμέντο με τα τραύματα του αρχαιολόγου και υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρού, που δέχθηκε «μαφιόζικη επίθεση» το βράδυ της Τρίτης (14.3.2023) από άλλον άνδρα ενώ γυρνούσε σπίτι του στη Μύκονο, φέρνει στη δημοσιότητα η βρετανική Telegraph.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ο αρχαιολόγος γυρνούσε στο σπίτι του στη Μύκονο το βράδυ της Τρίτης όταν δέχθηκε την επίθεση από έναν 35χρονο άνδρα μετρίου αναστήματος – σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα – και υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στο σώμα του.

Στη φωτογραφία φαίνονται τα χτυπήματα που δέχθηκε ο 53χρονος άνδρας στο πρόσωπο από την επίθεση, για την οποία κατηγορούνται κατασκευαστές ακινήτων στη Μύκονο ότι βρίσκονται πίσω από αυτή, επειδή – σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα – ο κ. Ψαρρός ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία που αφορά την προστασία ιστορικών τοποθεσιών.

Σύμφωνα, επίσης, με την Telegraph, ο 53χρονος αρχαιολόγος δήλωσε ότι «θυμάμαι ότι πλησίασα το αυτοκίνητό μου και μετά η επόμενη ανάμνηση που έχω είναι όταν με έβαλαν στο ασθενοφόρο», όπου τελικά νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του, καθώς του έσπασαν τη μύτη και τα πλευρά του.

Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου κατήγγειλαν τη «μαφιόζικη επίθεση» που έχει σχέση με δύο επιχειρήσεις του κοσμοπολίτικου νησιού, οι οποίες έχουν καταπατήσει αρχαιολογικούς χώρους.

«Η επίθεση ήταν επαγγελματική», δήλωσε στην Telegraph η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα. «Ο συνάδελφός μας δεν είχε άλλη επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα τέτοιο χτύπημα, πέρα από την επαγγελματική του εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομης ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν από επιχειρηματικά συμφέροντα στη Μύκονο».

Όπως δήλωσε η αρχαιολόγος στην Telegraph, ο 53χρονος δέχεται πιέσεις από τοπικά συμφέροντα εδώ και 3 χρόνια, τα οποία έχουν αυξηθεί λόγω της ανάπτυξης του νησιού, που θέτει σε κίνδυνο πολύτιμους αρχαιολογικούς χώρους πολύ συχνά.

Μάλιστα, όπως γράφει η Telegraph o Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού λέγοντας ότι βάζει τα «οικονομικά συμφέροντα» πάνω από την «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», υποστηρίζοντας ότι είχε «δυσφημήσει» το έργο των αρχαιολόγων και προσθέτει ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τεταμένες από τότε που η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη έχει συχνά επιτεθεί στους αρχαιολόγους σε δηλώσεις της, αποκαλώντας τους «οπαδούς της οπισθοδρόμησης» και «κολλημένους στα στερεότυπα και την ιδεολογία της εσωστρεφούς κουλτούρας». «Όποτε υπάρχει σύγκρουση, το υπουργείο επεμβαίνει υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε η κ. Κουτσούμπα στην Telegraph.

«Γνωρίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου βρίσκεται σε άμεση επαφή με επιχειρηματίες στη Μύκονο, Μάλιστα πριν έναν μήνα ψηφίστηκαν νόμοι υπέρ τους», υποστήριξε η κ. Κουτσούμπα. Ωστόσο, το υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της σε αίτημα της Telegraph.

Μετά την επίθεση, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την επίθεση και η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε τον κ. Ψαρρό στο νοσοκομείο.


πηγη