GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ανεβαίνει η ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας! Κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον να δώσει εξηγήσεις

Ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για το περιστατικό Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κλήθηκε στην Ουάσιγκτον αφού ...


Ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για το περιστατικό

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κλήθηκε στην Ουάσιγκτον αφού οι Ρώσοι αναχαίτισαν ένα αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, σύμφωνα με τον Guardian .

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και δεν θα αποθαρρύνονται από την αναχαίτιση ενός drone από τη Ρωσία στον διεθνή εναέριο χώρο, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου την Τρίτη, όπως αναφέρει το CNN .

Ανακοίνωση Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας 

Το Αμερικανικό drone παραβίασε τον εναέριο χώρο μας πάνω από τον Εύξεινο Πόντο , και μαχητικά αεροσκάφη μας πέταξαν για να αναχαιτίσουν". Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε ότι το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή της Κριμαίας. Σύμφωνα με το ίδιο, το αμερικανικό drone πετούσε με  κλειστούς αναμεταδότες  προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων. Μετά τον εντοπισμό του, μαχητικά από τις δυνάμεις της ρωσικής αεράμυνας μετέβησαν στην περιοχή. Ως ς αποτέλεσμα αιχμηρών ελιγμών, το αμερικανικό drone προχώρησε σε ανεξέλεγκτη πτήση, έχασε ύψος και έπεσε στο νερό.Τα  ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν εναέρια όπλα και δεν ήρθαν σε επαφή με το drone.

Διευκρίνισαν ότι το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή της Κριμαίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το drone με κλειστούς αναμεταδότες πέταξε προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων, παραβιάζοντας τα σύνορα της περιοχής του προσωρινού καθεστώτος για τη χρήση του εναέριου χώρου που έχει καθοριστεί για τη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Ως απότομους ελιγμούς γύρω στις 09.30 ώρα Μόσχας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 τέθηκε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και συγκρούστηκε με την επιφάνεια του νερού», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το τμήμα τόνισε ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα όπλα και δεν ήρθαν σε επαφή με το drone. Μετά την αναχώρηση επέστρεψαν σώοι στο αεροδρόμιο της πατρίδας τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε επίσης τον Ρώσο πρεσβευτή  Ανατόλι Αντόνοφ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , Νεντ Πράις , ο διπλωμάτης θα είναι «εντελώς δυσαρεστημένος» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για «αντιεπαγγελματική υποκλοπή».
Επιπλέον, είπε ότι η πρέσβης στη Μόσχα  Λιν Τρέισι «μεταβίβασε νωρίτερα σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μια σοβαρή δήλωση» σε σχέση με το περιστατικό.

Ενώ λέει ότι τέτοιες εμπλοκές είναι φυσιολογικές και έχουν συμβεί και άλλες τις τελευταίες εβδομάδες, ο Κίρμπι αποκαλεί τη δράση της Ρωσίας την Τρίτη «απερίσκεπτη και ανασφαλή».
Ο Κίρμπι είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να πετάξουν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα .

«Αν το μήνυμα είναι ότι θέλουν να μας αποτρέψουν από το να πετάμε και να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τότε αυτό το μήνυμα θα αποτύχει, γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε.

«Θα συνεχίσουμε να πετάμε και να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα διεθνή ύδατα», πρόσθεσε. «Η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανένα έθνος. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας σε αυτό το μέρος του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι έχει επανειλημμένα περιγράψει τη ρωσική αναχαίτιση του αμερικανικού drone ως «μη ασφαλή» και «μη επαγγελματική», υποδηλώνοντας ότι οι ενέργειες υπερέβαιναν τις προηγούμενες ρωσικές προσπάθειες να αναχαιτίσουν αμερικανικά αεροσκάφη.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το περιστατικό μεταξύ ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και ενός ρωσικού αεροπλάνου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Κίρμπι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να επικοινωνήσουν με τη Ρωσία για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το περιστατικό με drone, σύμφωνα με τον Kirby. «Είναι πρόθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επικοινωνήσει με Ρώσους αξιωματούχους και να γνωστοποιήσει ρητά και άμεσα τις ανησυχίες μας σχετικά με αυτό το περιστατικό», είπε ο Κίρμπι.

Δεν μπόρεσε να πει αν αυτή η πληροφορία έλαβε χώρα.
Ο Κίρμπι αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τις προθέσεις των Ρώσων πιλότων.
Η αμερικανική ευρωπαϊκή διοίκηση ανέφερε σε δήλωσή της ότι δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν μια μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που επιχειρούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. 

Γύρω στις 07:03, ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την προπέλα ενός MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα.
Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, το Su-27 έριξε τα καύσιμα και πέταξε μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο.

Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από έλλειψη ασφάλειας και επαγγελματισμού, αναφέρεται στο αναφερόμενο δελτίο τύπου. «Το drone μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την ολική απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο στρατηγός James B. Hecker, διοικητής της Αεροπορίας Αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ από την Ευρώπη και την Αφρική.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών», είπε. «Αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων θα συνεχίσουν να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο και ζητάμε από τους Ρώσους να συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό και ασφάλεια», πρόσθεσε ο Χέκερ.

Αυτό το περιστατικό ακολουθεί ένα μοτίβο επικίνδυνων ενεργειών από Ρώσους πιλότους κατά την αλληλεπίδραση με αεροσκάφη των ΗΠΑ ή των συμμάχων στον διεθνή εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτές οι επιθετικές ενέργειες των ρωσικών πληρωμάτων είναι επικίνδυνες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς και σε ακούσια κλιμάκωση, αναφέρει το κείμενο.

πηγη