GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τι ξέρουν οι Ρώσοι; ”Εκεχειρία μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας στο Αιγαίο” - Υπόνοιες για νέα συμφωνία τύπου Πρεσπών

Έρχεται de facto διεθνής διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με θέμα τους υδρογονάνθρακες για αυτό απαιτείται από την δύση “ηρεμία” και σ...


Έρχεται de facto διεθνής διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με θέμα τους υδρογονάνθρακες για αυτό απαιτείται από την δύση “ηρεμία” και συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας εις βάρος μας όμως
Τι γνωρίζουν στην Μόσχα, μιλώντας για άτυπη εκεχειρία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων ,για τα δικά τους συμφέροντα φυσικά, αφού είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι “ καίγονται” για το Αιγαίο που συνδέει Εύξεινο Πόντο με Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ρωσικές εταιρείες, και τα πολεμικά τους πλοία, διέρχονται καθημερινά από το Αιγαίο μας, για την ναυτική βάση της Ταρτούς και το Σουέζ, στο οποίο πρόσφατα ο Αλ Σίσι επέκτεινε το έδαφος για ρωσικές επενδύσεις.

Το ρωσικό ΜΜΕ, ανέφερε ότι “ οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν ανεπίσημα να μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών στις δύο χώρες", επικαλούμενο τον ελληνικό τύπο.

“Η συμφωνία ισχύει «μέχρι να ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος και στις δύο χώρες».

Αυτή η εκεχειρία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποσύρει τα κύρια μέρη του στόλου της για συντήρηση για πρώτη φορά μετά από τριετή περίοδο συναγερμού, που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Τουρκίας στη ζώνη ελληνικών διεκδικήσεων στην υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2023 θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και προεδρικές στην Τουρκία.

Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου, τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος έπεσαν σχεδόν κοντά σε αυτά της αντιπολίτευσης.

Επίσης, το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάστηκε από τη γενικότερη αντιρωσική θέση της Δύσης”, ανέφερε το ίδιο.

Οι Ρώσοι είναι σε συναγερμό λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας για πιθανή συμφωνία τύπου Πρεσπών για το Αιγαίο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει από την πλευρά της χώρας μας να στηριχθεί από κυβέρνηση συνεργασίας, σύμφωνα και με πρώην πολιτικούς όπως η κ. Ν.Μπακογιάνη.

Η ίδια πρόσφατα είχε δηλώσει:

Μιλώντας στο Κρήτη TV ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει «κανένα ταμπού» αναφορικά με τη συνεκμετάλλευση των πόρων του Αιγαίου με την Τουρκία.

«Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπάρχει η συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ – Ελλάδας στην οποία εκλήθη και η Τουρκία. Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου που είναι σε πόλεμο είναι ένα παράδειγμα, συνεργάζονται», είπε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Η Μεσόγειος είναι μικρή θάλασσα με πολλά κράτη».

Και πρόσθεσε: «Η επέκταση των 12 μιλίων ανατολικά της Κρήτης έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι, αλλά μια τέτοια κίνηση γίνεται με ενημέρωση του πολιτικού κόσμου της χώρας. Επί της ουσίας, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι μας δίδαξε ο Ελ. Βενιζέλος είναι ότι το πρώτο πράγμα στην εξωτερική πολιτική είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας. Οι συσχετισμοί, τα συμφέροντα. Να δημιουργήσεις συμμαχίες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πάμε σε επέκταση των 12 ναυτικά μιλίων περιμετρικά της Κρήτης και να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο».

Τι ετοιμάζεται παρασκηνιακά  πυρετωδώς στην περιοχής μας εδώ και κάμποσο διάστημα;

Πολλά λέγονται και ακούγονται αυτό το διάστημα με αφορμή τις εκλογές ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ αμερικανικοί κολοσσοί ( EXXONMOBILL -CHEVRON) επιζητούν να ξεκινήσουν εργασίες νοτίως της Κρήτης για παράδειγμα.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία πίεσαν την χώρα μας, (αντί τα Σκόπια) να αποδεχθεί μια επαίσχυντη συμφωνία, δίνοντας ο όνομα “ Βόρεια Μακεδονία”, με στόχο την ένταξη του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ, απομακρύνοντας την ρωσική παρουσία από εκεί.

Τώρα αμερικανικές και άλλες εταιρείες ( ENI-TOTAL) ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έρευνες-εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και όλες αυτές μαζί ζητούν “ ηρεμία και ειρήνη” στην περιοχή, αλλιώς τίποτα δεν μπορεί να λάβει χώρα.

Το πρόβλημα για όλους αυτούς είναι η Τουρκία των 83 εκατομμυρίων κατοίκων, ( 30 εκατ νεολαία), με την οποία όλοι έχουν εμπορικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις.

Ειδικά οι ΗΠΑ, οι οποίες ανέχθηκαν ανήκουστα για οποιαδήποτε χώρα της συμμαχίας προσβολές από το καθεστώς Ερντογάν, που τους κορόιδευε και συνεχίζει να το πράττει ευθέως.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα, η πιο πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ, και η χώρα που ξοδεύει το 2% σε αμυντικές δαπάνες κυρίως αμερικανικού υλικού, θα δεχθεί πιθανότατα υπέρμετρη παρασκηνιακή πίεση μετά τις εκλογές ώστε να έχουμε μια συμφωνία στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Η οποιαδήποτε συμφωνία όμως με μια Τουρκία, που θεωρεί για παράδειγμα 20 ελληνικά νησιά ως τουρκικά ( Ισλαμιστές-Κεμαλιστές), δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία περίπτωση.

Γιατί θα ρωτήσει κάποιος όλα αυτά;

Διότι έρχεται διεθνής διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με θέμα τους υδρογονάνθρακες.

Εκεί η δύση μαζί με Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ-Ιταλία-Γαλλία, κά άλλες χώρες θα διαμοιράσουν τις περιοχές που θα δράσουν  οι ενεργειακοί κολοσσοί, ενώ έχουμε και το θέμα του αγωγού East Med.

Πως θα πάμε σε αυτήν την σύνοδο χωρίς να έχει λυθεί η ελληνοτουρκική διαφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο σχετικά με την επέκταση στα 12 μίλια και τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ;

Η απάντηση είναι με μια συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι κατά πολύ εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.     

Η μυστική διπλωματία όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει πολλά, ενώ η στήριξη της Ελλάδος στον ΟΗΕ δείχνει μια απροσδόκητη τουρκική μεταστροφή που μόνο άσχημες υποψίες μας βάζει στο νου, για το τι αναμένουμε να δούμε από εδώ και στο εξής μέχρι και μετά τις εκλογές στην χώρα μας.

πηγη