GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η κατάθεση βόμβα που αποκαλύπτει το χάος στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Την περασμένη Πέμπτη ,23 Μαρτίου ,ο πρόεδρος των μηχανοδηγών  καταθέτει στη Λάρισα στον Εφέτη Ανακριτή  Σωτήρη Μπακαΐμη για την κατάσταση πο...

Την περασμένη Πέμπτη ,23 Μαρτίου ,ο πρόεδρος των μηχανοδηγών  καταθέτει στη Λάρισα στον Εφέτη Ανακριτή  Σωτήρη Μπακαΐμη για την κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο τα τελευταία χρόνια. Τα όσα ισχυρίζεται αποκαλύπτουν το χάλι που επικρατούσε .Με κενά ασφαλείας ,έργα μισοτελειωμένα και  άπειρες υποσχέσεις. Παρουσιάζουμε λέξη λέξη τα όσα είπε ο έμπειρος μηχανοδηγός :

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πότε έχετε επισημάνει προβλήματα ασφάλειας και ειδικότερα λειτουργίας του συστήματος τηλεδιοίκησης και των λοιπών συστημάτων ασφαλείας  του ΟΣΕ και ποιες ενέργειες κάνατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το σωματείο μας διαχρονικά προβάλει τα προβλήματα της ασφάλεια των σιδηροδρόμων και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ηλεκτροκίνησης τον Φλεβάρη 2019 στο τμήμα ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, που μειώθηκε ο χρόνος διαδρομής λόγω της αύξησης της ταχύτητας σε πολλά σημεία του δικτύου, βλέπαμε ότι δεν ολοκληρώνονται  και τα αντίστοιχα συστήματα ασφαλείας, δηλαδή η τηλεδιοίκηση, τα φωτοσήματα και το ETCS, το οποίο επενεργεί έναντι λάθους του μηχανοδηγού κατά τη διάρκεια της πορείας και μπορεί να διακόψει την πορεία της αμαξοστοιχίας.
Κάναμε, ως Σωματείο, πολλές επιστολές τα τελευταία χρόνια για τα συστήματα αυτά και επειδή δεν είχαμε απάντηση-απόκριση σε αυτές παρά μόνο τον δημόσιο διάλογο, όπου ερχόταν ο εργοδότης και μας έλεγε ότι θα ζητήσει άμεση ενημέρωση από τον ΟΣΕ για το χρονοδιάγραμμα εργασιών.
Το Σωματείο μας τα τελευταία 2 χρόνια έκανε 3 εξώδικα για το θέμα αυτό, στις 7-9-2021 προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κοινοποιούμενο στον ΟΣΕ, στο Υπουργείο ΥΠΟΔΟΜΩΝ και ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, στο Υπουργείο ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ και στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).
Το δεύτερο είναι στις 8-3-2022 προς τους ίδιους ως άνω, το τρίτο είναι στις 31-10-2022 το οποίο είναι προς τον ΟΣΕ, τον Υπουργό ΥΠΟΔΟΜΩΝ και ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών και κοινοποιούμενο στη ΡΑΣ και στην Hellenic Train, για όλα αυτά τα ζητήματα.
Επίσης αποστείλαμε την επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 813/19-10-2021 στον Γ.Γ. Μεταφορών κ. Ξιφαρά και την κοινοποιήσαμε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αναφέροντας 8 συμβάντα εκτροχιασμών την περίοδο εκείνη.
Επίσης στις 26-8-2020 με αριθμό πρωτοκόλλου 702 προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κοινοποιούμενη στον ΓΓ Υπουργείου Μεταφορών κ. Σταθόπουλο, τον πρόεδρο της ΡΑΣ, τον τότε πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κοτταρά Αθανάσιο, τον τότε πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Caposciutti Marco, τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Τσαλίκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rail Cargo κ. Κισέογλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της PEARL κ. Παναγόπουλο.
Επίσης έχουμε κάνει εξώδικα για εργασιακά ζητήματα, τα οποία θα εγχειρήσω, μεταξύ των οποίων στις 8-5-2018, έναν χρόνο μετά το δυστύχημα στο Άδενδρο, όπου διαμαρτυρόμασταν για τα ίδια ζητήματα. Επίσης προσκομίζουμε επιστολές πολλές που έχουμε αποστείλει τα τελευταία χρόνια  γύρω από τα ζητήματα ασφαλείας του δικτύου.

«Οι απαντήσεις που παίρναμε»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε όλες αυτές τις ενέργειες στις οποίες προβήκατε, τί σας απάντησαν οι ανωτέρω φορείς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τον Μάιο 2018 έγινε συνάντηση με τον τότε Υπουργό κ. Σπίρτζη, οποίος μας ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων, για τη γραμμή προς Θεσσαλονίκη και πως συνεχίζονταν τα έργα υποδομής-επιδομής, ενώ και ο ίδιος επισκέφθηκε με αμαξοστοιχίες την περίοδο εκείνη.
Στα υπόλοιπα εξώδικα από το 2019 και μετά, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με το Σωματείο μας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών ή του Υπουργείου Εργασίας, έγιναν 2 ή 3 συναντήσεις με τη Διοίκηση του ΟΣΕ η οποία μας έδινε γενικές διαβεβαιώσεις ότι προχωράμε, ενώ η ΡΑΣ έκανε παρεμβάσεις γύρω από ζητήματα που έθετε το Σωματείο μας. Καμία απάντηση δεν λάβαμε.
Σε δημόσιο διάλογο στις 14-3-2022 οι εκπρόσωποι της Hellenic Train ανέφεραν ότι θα στείλουν επιστολή στον διαχειριστή ΟΣΕ με την οποία θα ζητεί την άμεση ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το διάγραμμα εργασίας συντήρησης που θα πραγματοποιήσει και πρότεινε ένα πλαίσιο ενεργειών, αναφέροντας ότι σημαντικό μέρος των αιτημάτων μας δεν εμπίπτει στη σφαίρα ευθύνης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στο τελευταίο εξώδικο που στείλαμε τον Οκτώβριο 2022, ο ΟΣΕ μας απάντησε με εξώδικο αναφέροντας στο τέλος ότι εκτοξεύουμε αυθαίρετες εκτιμήσεις, ότι λέμε ανακρίβειες ότι όσα αναφέρουμε είναι αβάσιμα και γίνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων και για λόγους σκοπιμότητας, αγνοώντας την προσπάθεια του Διαχειριστή και με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός τους.
Το εξώδικο του ΟΣΕ κοινοποιούνταν στο Σωματείο μας στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, στον Γ.Γ. Μεταφορών, στη ΡΑΣ, και στην Hellenic Train.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί ειδική γνώση έχετε για το σύστημα τηλεδιοίκησης στο Σ.Σ. Λάρισας και από πότε εμφάνισε πρόβλημα – διακοπής τη λειτουργία του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εργάζομαι ως μηχανοδηγός και κάνω τη διαδρομή ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5 ή 6 φορές τον μήνα. Το σύστημα τηλεδιοίκησης έχει τεθεί εκτός εδώ και 4 χρόνια περίπου.
Όσο αυτό λειτουργούσε οι εντολές που δεχόμασταν ως μηχανοδηγοί για την αναχώρησή μας, αφορούσαν την αναχώρηση από τον ΣΣ Λάρισας πολλές φορές με αριθμό τηλεγραφήματος λόγω της μη λειτουργίας των φωτοσημάτων και μετά λαμβάναμε οδηγίες από την τηλεδιοίκηση, η οποία λειτουργούσε.
Εδώ και περίπου 4 χρόνια οι οδηγίες δίνονται μόνο από τον Σταθμάρχη Λάρισας.
Το τελευταίο διάστημα, από Οκτώβριο 2022 και μετά,  είχαμε ενημερωθεί από τον εργοδότη μέσω το ΟΣΕ ότι τίθενται σε λειτουργία τα φωτοσήματα μεταξύ Λάρισας – Παλαιοφαρσάλου, με κατεύθυνση προς Αθήνα.  Ωστόσο και αυτά παρουσίαζαν πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μας δίνονται εντολές για υπερβάσεις ερυθρών φωτοσημάτων είτε μέσω ασυρμάτου είτε με υποδείγματα (τηλεγράφημα 1001).

«Οι κίνδυνοι από τη μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι κινδύνους συνεπάγετο η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορούσε να δει ο διαχειριστής υποδομής σε ποιο σημείο και σε ποια γραμμή (ανόδου ή καθόδου) βρισκόντουσαν τα τρένα κατά την πορεία τους, ενώ δεν μπορούσαν  να γίνουν  διασταυρώσεις τρένων σε σταθμούς, ούτε να χαράσσεται η πορεία των τρένων στην ευθεία από σταθμούς όπως αυτός των Ν.Πόρων, όπου η είσοδος είναι μόνιμα καθηλωμένη στη διαγώνιο και ο μηχανοδηγός οφείλει να μειώσει την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας χωρίς να έχει στη διάθεσή του ούτε τις ενδείξεις των φωτοσημάτων καθώς είναι μόνιμα κόκκινα.
Όπως με ρωτάτε η λειτουργία του ETCS προλαμβάνει το λάθος του μηχανοδηγού, δηλαδή στην περίπτωση που θέλει να μειώσει ταχύτητα ή να σταθμεύσει σε κόκκινα φωτόσημα, υπάρχει κόμβος  που προειδοποίει στην καμπίνα μηχανοδήγησης και αν δεν υπακούσεις σε αυτόν το σύστημα επενεργεί και ακινητοποιείται η αμαξοστοιχία.
Όπως με ρωτάτε, αυτά τα τρία συστήματα είναι αλληλένδετα, η μη λειτουργία του ενός μπορεί να ακυρώσει τα άλλα δύο. Όπως με ρωτάτε, η λειτουργία αυτού του τριπλού συστήματος μετά βεβαιότητας θα απέτρεπε το δυστύχημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για την παραπάνω δυσλειτουργία των συστημάτων ασφαλείας της κυκλοφορίας τί εικόνα έχετε για τις συμβάσεις που δεν εκτελέστηκαν ή καθυστέρησαν να εκτελεστούν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα συστήματα εμφάνισαν προβλήματα εδώ και 20 χρόνια περίπου, ψηφίστηκε το 2014 μία σύμβαση για την ανάταξή τους. Δεν γνωρίζω όμως για την πορεία εκτέλεσης της σύμβασης.
Όπως με ρωτάτε, το σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε μέχρι το 2019 χωρίς να ξέρω όμως μέχρι πού βλέπει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά το συγκεκριμένο δυστύχημα των Τεμπών ποιοι θεωρείτε ότι ευθύνονται για τη δυσλειτουργία του συστήματος ασφάλειας κυκλοφορίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι οι φορείς που αναφερθήκαμε ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα.



makeleio