GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Επικίνδυνο μίγμα για ΗΠΑ-ΕΕ- Ο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι τραπεζική κρίση δεν τελείωσε- Στη Γαλλία βγήκαν ειδικά “όπλα” στις ταραχές

Γάλλοι αστυνομικοί σε μάχες σώμα με σώμα με πυροσβέστες ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς και σοβαρά τραυματίες Πολύ επιφυλακτικός είναι ...

Γάλλοι αστυνομικοί σε μάχες σώμα με σώμα με πυροσβέστες ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς και σοβαρά τραυματίες

Πολύ επιφυλακτικός είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Τ.Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση, η οποία δεν έχει παρέλθει όπως όλα δείχνουν ούτε σε Αμερική, ούτε σε Ευρώπη.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απάντηση του Λευκού Οίκου στην τραπεζική κρίση είναι ότι «δεν έχει τελειώσει ακόμη», σκορπώντας ανησυχία παντού στην δύση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι “η κυβέρνησή του είχε κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση με τις διαθέσιμες αρχές, αλλά πρόσθεσε ότι η απάντηση του Λευκού Οίκου για το θέμα «δεν έχει ακόμη τελειώσει».


"Έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να κάνουμε εκτελεστικά. Αισθάνομαι σίγουρος ότι τα πράγματα έχουν ρυθμιστεί. Οι αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται", είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Βόρεια Καρολίνα για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνησή του είχε εξαντλήσει τις μονομερείς κινήσεις της, εκτός από τη δράση του Κογκρέσου, για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, ο Μπάιντεν είπε: "Όχι, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παρακολουθούμε πολύ στενά. Νομίζω ότι η ομάδα μου το χειρίστηκε πολύ καλά Και αντί να παρέμβουμε και άλλο εδώ, νομίζω ας αφήσουμε τα πράγματα να κινηθούν όπως έχουν».

Οι πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank (SVB) και, μέρες αργότερα, της Signature Bank (SBNY.O), προκάλεσαν μια ευρύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα, η οποία έπληξε τις μετοχές και πυροδότησε φόβους για πλήρη οικονομική κρίση.  

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υιοθέτησε γρήγορα μια σειρά έκτακτων μέτρων για την προστασία των καταθετών στις δύο τράπεζες, ενώ η αμερικανική κεντρική Τράπεζα παρείχε πρόσθετη ρευστότητα για να βοηθήσει τις τράπεζες σε όλο τον κλάδο να καλύψουν τις ανάγκες των καταθετών.

Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η Federal Deposit Insurance Corporation θα μπορούσε να ενεργήσει για να εγγυηθεί καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων εάν άλλες τράπεζες των ΗΠΑ αποτύχουν, αλλά είπε ότι αναμένει ότι οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες θα επιβιώσουν από τις τρέχουσες πιέσεις στον κλάδο.

Η συμφωνία για τη διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα και η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της SVB στην First Citizens Bancshares (FCNCA.O) αυτή την εβδομάδα βοήθησαν να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές, αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για περισσότερα προβλήματα που ελλοχεύουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κίνδυνος όμως παραμένει, και οποιαδήποτε κατάρρευση μεγάλης τράπεζας είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να επιφέρει οικονομικό Αρμαγεδώνα, με όλες τις συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ανησυχία των επενδυτών ενισχύουν οι ταραχές στην Γαλλία ενώ κινδυνεύει ολόκληρη η ΕΕ

Στο Παρίσι εντωμεταξύ η δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά, επικαλούμενη την Λιμπερασιόν, ανέφερε για χρήση όπλων από την γαλλική στρατοχωροφυλακή.

“Όπλα Πολέμου” χρησιμοποιήθηκαν από την γαλλική στρατοχωροφυλακή το Σάββατο στην περιοχή Σεν Σολίν, για την καταστολή των πολιτών που διαδήλωναν υπέρ της προστασίας του νερού ως δημόσιο αγαθό και κατά των γιγαντιαίων ταμιευτήρων για το πότισμα εντατικών αγροτικών καλλιεργειών”.


Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε όμως ότι οι αρχές δεν είχαν χρησιμοποιήσει πολεμικά όπλα κατά των διαδηλωτών.

“Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται επί τόπου αναφέρονται πράγματι ως τέτοια στον εσωτερικό κωδικό ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον εργοταξίου, τραυματίστηκαν περίπου 40 χωροφύλακες, σύμφωνα με τις αρχές, και περισσότεροι από 200 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Δύο από αυτούς βρίσκονται πλέον σε κώμα, μεταξύ των οποίων και ένας 32χρονος ο οποίος είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας ακόμη έχασε την όραση του στο ένα μάτι, ενώ ένα άλλο άτομο κινδυνεύει επίσης να χάσει το μάτι του, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εστάλη την Τρίτη.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος υπουργός Gérald Darmanin διαβεβαίωσε λοιπόν ότι «όχι, κανένα πολεμικό όπλο δεν χρησιμοποιήθηκε στο Sainte-Soline. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο “ενδιάμεσα όπλα”, από την άλλη πολλοί διαδηλωτές έκαναν χρήσης μολότοφ», γράφει η εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στις περισσότερες από 5.000 χειροβομβίδες κρότου λάμψης χρησιμοποιήθηκαν σε λιγότερο από δύο ώρες από τους Γάλλους χωροφύλακες (σύμφωνα με την καταμέτρηση των αρχών), αρκετές ανήκουν, νομικά, στην κατηγορία των πολεμικών όπλων.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας Liberation ανέφεραν τα εξής:

“Πρώτον, χρησιμοποιήθηκαν πολλά δακρυγόνα. Σε αυτό προστίθεται ένας μεγάλος αριθμός χειροβομβίδων GM2L, οι οποίες προκαλούν προκαλούν ισχυρή έκρηξη και, ταυτόχρονα, απελευθερώνουν δακρυγόνα.

Σημειώσαμε αρκετές βολές LBD (ή ακόμα και τη χρήση κανονιών νερού, και το προϊόν σήμανσης) καθώς και τη χρήση εκτοξευτών χειροβομβίδων τύπου κούγκαρ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των διαφορετικών όπλων συγκεντρώνονται από τον δημοσιογράφο Maxime Sirvins, στην ιστοσελίδα του maintenancedelordre.fr”, αναφέρουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, αυτός ο εξοπλισμός που εντοπίστηκε στο έδαφος εμπίπτει στην κατηγορία των πολεμικών όπλων, ο νόμος των οποίων επιδιώκει να περιορίσει την απόκτηση και την κατοχή".

Σε βίντεο επίσης βλέπουμε την μάχη σώμα με σώμα μεταξύ Γάλλων αστυνομικών με συναδέλφους τους στην πυροσβεστική, σε μια πρωτόγνωρη μάχη.

Το σκηνικό αυτό πυροδοτεί εξελίξεις και σε Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες, προκαλώντας και οικονομική αστάθεια, σε συνδυασμό με την κρίση στον τραπεζικό τομέα, κάτι που είναι λίαν επικίνδυνο ειδικά για την Ευρώπη, που δέχεται τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.


ΠΗΓΗ