GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια - Η μεγαλύτερη αμερικανική ναυτική άσκηση στην Αφρική και με ελληνική συμμετοχή

Ξεκινά πολυεθνική άσκηση παρουσία 15 χωρών στο Τζιμπουτί παρουσία και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Πολυεθνικές δυνάμεις από την Ανατο...


Ξεκινά πολυεθνική άσκηση παρουσία 15 χωρών στο Τζιμπουτί παρουσία και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Πολυεθνικές δυνάμεις από την Ανατολική Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα συμμετάσχουν στην ναυτική άσκηση με την επωνυμία Cutlass Express 2023 (CE23), ξεκινώντας με μια τελετή έναρξης στο Τζιμπουτί στις 5 Μαρτίου 2023, και με ελληνική συμμετοχή.

Η Κίνα και η στάση της στο δυτικό ημισφαίριο, σε συνδυασμό με την παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων και πειρατών στην Αφρική, κινητοποιεί της διοίκηση της συμμαχίας σε ασκήσεις συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλάμε για τις αμερικανικές ναυτικές διοικήσεις Ευρώπης και Αφρικής, οι οποίες πλέον κινούνται σε κοινό πλαίσιο, για την εξάλειψη απειλών από την Βόρειο Αφρική έως τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Η χώρα μας συμμετέχει πλέον σε περισσότερες ασκήσεις αυτού του τύπου, σε μια προσπάθεια αύξησης της συνεργασίας με χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αφρική (NAVAF), με τη χορηγία της αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής (AFRICOM), σχεδίασε και θα εκτελέσει την άσκηση CE23, με στόχο την αξιολόγηση και τη βελτίωση των συνδυασμένων τεχνικών επιβολής του νόμου στη θάλασσα, την προώθηση της ασφάλειας στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

Η CE23 είναι μία από τις τρεις περιφερειακές ασκήσεις που διεξάγονται από τη NAVAF, παρέχοντας  ευκαιρίες συνεργασίας σε χώρες της Αφρικής, με ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους για την αντιμετώπιση κοινών διακρατικών θαλάσσιων συμβάντων.

Η συνεχής συνεργασία της NAVAF για τη θαλάσσια ασφάλεια με Αφρικανούς εταίρους επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την ασφάλεια στη θάλασσα μέσω της αυξημένης θαλάσσιας ευαισθητοποίησης, των ικανοτήτων απόκρισης και της υποδομής.

«Οι σχέσεις και οι συνεργασίες που οικοδομούμε μέσω ασκήσεων όπως το Cutlass Express 2023 αυξάνουν τις συνδυασμένες ικανότητές μας να ανταποκρινόμαστε σε θαλάσσιες απειλές στα ύδατα που περιβάλλουν την Αφρική», δήλωσε ο Αμερικανός Αντιναύαρχος Chase Patrick, επικεφαλής  του στρατηγείου της NAVAF.

«Διδάσκοντας και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον μέσα από τα διάφορα σενάρια, είμαστε σε θέση να φέρουμε νέες ιδέες και τεχνικές στο τραπέζι που θα οδηγήσουν σε ένα ασφαλέστερο, πιο ασφαλές περιβάλλον στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό».

Τα σενάρια CE23 θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Ναυτικών Επιχειρησιακών Κέντρων και θα ενισχύσουν την περιφερειακή ικανότητα των εταίρων για την αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας που βασίζεται στη θάλασσα.

Η φετινή άσκηση θα διεξαχθεί στο Τζιμπουτί, την Κένυα και τον Μαυρίκιο, με πολλαπλές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στην ξηρά και στη θάλασσα κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αφρικής.

Επιπλέον, η άσκηση CE23 θα συνδεθεί με τη Διεθνή Ναυτική Άσκηση της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, εξαλείφοντας τις περιφερειακές απειλές, αυξάνοντας παράλληλα τις συνδυασμένες παγκόσμιες δυνατότητες και την διαλειτουργικότητα.

Τα 15 κράτη που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στην άσκηση CE23 αφορούν τον Καναδά, τις Κομόρες, το Τζιμπουτί, τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κένυα, τη Μαδαγασκάρη, τον Μαυρίκιο, τη Μοζαμβίκη, τις Σεϋχέλλες, την Τανζανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα κοινό συμφέρον με τα αφρικανικά έθνη εταίρους για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα ύδατα που περιβάλλουν την ήπειρο, επειδή αυτά τα ύδατα είναι κρίσιμα για την ευημερία της Αφρικής και την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η AFRICOM, με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, είναι μία από τις 11 στρατιωτικές διοικήσεις του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η καθεμία με γεωγραφική ή λειτουργική αποστολή που παρέχει διοίκηση και έλεγχο στρατιωτικών δυνάμεων σε ειρήνη και πόλεμο.

Η AFRICOM χρησιμοποιεί την ευρεία προσέγγιση της διπλωματίας, της ανάπτυξης και της άμυνας για να ενισχύσει τις προσπάθειες μεταξύ των υπηρεσιών και να βοηθήσει στην εξάλειψη των παραγόντων σύγκρουσης και εξτρεμισμού στην Αφρική.

Με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, η NAVEUR-NAVAF έχει στην υπό την επίβλεψη της τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στις περιοχές ευθύνης της Διοίκησης της Ευρώπης (USEUCOM) και της Διοίκησης της Αφρικής (USAFRICOM).

Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ ανήκει στο NAVEUR-NAVAF και απασχολεί θαλάσσιες δυνάμεις μέσω του πλήρους φάσματος των κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων.

πηγη