GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι ΗΠΑ απέκρυπταν καταστροφικό ατύχημα τύπου Chernobyl στο Οχάιο και ασχολούνταν με…κινεζικά μπαλόνια

Απορίες προκαλεί η «καθυστερημένη απάντηση» των ΗΠΑ στο σοβαρό ατύχημα στο Οχάιο, στις 3 Φεβρουαρίου 2023 Σοβαρά ερωτήματα αλλά και έντον...


Απορίες προκαλεί η «καθυστερημένη απάντηση» των ΗΠΑ στο σοβαρό ατύχημα στο Οχάιο, στις 3 Φεβρουαρίου 2023

Σοβαρά ερωτήματα αλλά και έντονη ανησυχία προκαλεί το ατύχημα, που συνέβη πριν από δυο εβδομάδες στο Οχάιο.

Αφορά στον εκτροχιασμό ενός εμπορευματικού τρένου της Norfolk Southern Railway με 150 βαγόνια (20 εκ των οποίων μετέφεραν επικίνδυνα υλικά) στη μικρή πόλη της Ανατολικής Παλαιστίνης του Οχάιο, με αποτέλεσμα μια χημική καταστροφή με άγνωστες ακόμη συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.


Χημική πυρηνική βόμβα


Καθώς οι ερευνητές εντοπίζουν την πιθανή αιτία του εκτροχιασμού, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ελεγχόμενης καύσης 20 βαγονιών που περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου χλωριούχου βινυλίου, ακρυλικού αιθυλεξυλεστέρα και ισοβουτυλενίου, απελευθέρωσαν αυτό που ορισμένοι περιέγραψαν ως «χημική πυρηνική βόμβα» που έχει μολύνει την πόλη και άλλες γύρω κοινότητες.

Μετά την έκρηξη υπήρξαν πολλές αναφορές για θάνατο άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων ψαριών και βατράχων σε κοντινό ρεύμα

Προβλήματα ανέφεραν, πως αντιμετωπίζουν και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Απορία προκαλεί το γεγονός της καθυστερημένης δημοσιοποίησης ενός τόσο σοβαρού ατυχήματος και ενώ την ίδια περίοδο κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα τα μπαλόνια και τα περίεργα ιπτάμενα αντικείμενα.


Κίνα: Οι ΗΠΑ ασχολούνταν με μπαλόνια

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ επειδή ανησυχούν για ένα κινεζικό μετεωρολογικό μπαλόνι, ενώ κρύβουν την αλήθεια για μια θανατηφόρα διαρροή χημικών από εκτροχιασμό τρένου στο Οχάιο.


Στις 14 Φεβρουαρίου, η Hua Chunying, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε στο Twitter:
«Προφανώς κάποιοι στις ΗΠΑ θεωρούν ένα περιπλανώμενο μπαλόνι ως μεγάλη απειλή, ενώ δεν θεωρούν ως τέτοια τον εκτροχιασμό τρένου και τη διαρροή τοξικών χημικών #Οχάιο Chernobyl».
Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν τις ΗΠΑ για την «καθυστερημένη απάντηση» τους στο ατύχημα στην Ανατολική Παλαιστίνη, στο Οχάιο, στις 3 Φεβρουαρίου 2023.
Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί αξιωματούχοι και εθνικά μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει εκτενώς την ιστορία του μπαλονιού, το οποίο οι ΗΠΑ κατέρριψαν στις ακτές της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο εκτροχιασμός τρένου στο Οχάιο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, με πολλούς να την αποκαλούν «μια καταστροφή σε επίπεδο Chernobyl»

Εκκενώσεις και εμφιαλωμένο νερό

Οι κάτοικοι της αμερικανικής περιοχής όπου εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία  η οποία μετέφερε χημικά προϊόντα θα πρέπει να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, συνέστησαν οι τοπικές αρχές, μεσούσης της αυξανόμενης ανησυχίας για τις συνέπειες του ατυχήματος αυτού στην υγεία και το περιβάλλον.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο εκτροχιασμός στο Οχάιο, είχε προκαλέσει τεράστια φωτιά και την απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων από την περιοχή.

Το τρένο μετέφερε μεταξύ άλλων χλωριούχο βινύλιο, ένα χημικό προϊόν καρκινογόνο και ιδιαίτερα εύφλεκτο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του πλαστικού.

Οι σιδηροδρομικές αρχές προχώρησαν στη συνέχεια σε «ελεγχόμενες» απορρίψεις του χλωριούχου βινυλίου «για να αποτραπεί πιθανή έκρηξη», σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Οχάιο, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τοξικές αναθυμιάσεις στον αέρα.

Ο αέρας είναι ωστόσο «ασφαλής», δήλωσε στο CNN ο κυβερνήτης Mike DeWine, βασιζόμενος στους ελέγχους ποιότητας του αέρα.
Όμως, όσον αφορά το νερό, για προληπτικούς λόγους, είπαμε στον κόσμο 'ναι, χρησιμοποιείστε εμφιαλωμένο νερό. Μην το διακινδυνεύετε, περιμένετε έως ότου έχουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων», δήλωσε.
Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Οχάιο κάλεσε τους κατοίκους που έχουν ιδιωτικά πηγάδια να ελέγχουν το νερό τους, συνιστώντας επίσης οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν για την ώρα εμφιαλωμένο νερό.


Εντεινόμενη ανησυχία

Στις 8 Φεβρουαρίου, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια.
Τα ερωτήματα πληθαίνουν ωστόσο σε σχέση με τις συνέπειες του εκτροχιασμού και κάτοικοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους.
Περίπου 3.500 ψάρια είναι νεκρά, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Φυσικών Πόρων.
Η αμερικανική υπηρεσία αρμόδια για τη διερεύνηση ατυχημάτων στον τομέα των μεταφορών (NTSB) δήλωσε ότι συνεχίζεται η έρευνά της για τα αίτια του εκτροχιασμού.
Ο κυβερνήτης DeWine, υποσχέθηκε η σιδηροδρομική εταιρία Norfolk Southern να λογοδοτήσει. «Θα πρέπει να πληρώσει για όλα. Είναι υπεύθυνοι γι αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.


 www.bankingnews.gr