GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Μαζεύουν» χρυσό οι Τούρκοι - Ρεκόρ εξαγωγών από την Ελβετία

Η τουρκική ζήτηση για το μέταλλο έχει εκτοξευθεί Η Ελβετία έστειλε 58,3 τόνους χρυσού αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δι...


Η τουρκική ζήτηση για το μέταλλο έχει εκτοξευθεί

Η Ελβετία έστειλε 58,3 τόνους χρυσού αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην Τουρκία τον Ιανουάριο, μακράν το μεγαλύτερο ποσό για κάθε μήνα από τα αρχεία που ξεκινούν από το 2012, όπως έδειξαν τα στοιχεία των ελβετικών τελωνείων την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως ασφαλές μέσο αποθήκευσης πλούτου και η τουρκική ζήτηση για το μέταλλο έχει εκτοξευθεί καθώς ο υψηλός πληθωρισμός διαβρώνει την αξία του τοπικού νομίσματος λίρας.

Η Ελβετία είναι ο μεγαλύτερος κόμβος διύλισης και διαμετακόμισης ράβδων χρυσού στον κόσμο.

Πέρυσι απέστειλε 188 τόνους χρυσού αξίας 10,1 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην Τουρκία, από μόλις 11 τόνους το 2021.

Οι εξαγωγές χρυσού της Ελβετίας προς την Τουρκία δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ξεπεράσει τους 34 τόνους σε έναν μόνο μήνα, σύμφωνα με τα ελβετικά στοιχεία.

Η ποσότητα χρυσού που εισρέει στην Τουρκία έχει επιδεινώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο αυξήθηκε στα 48,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία αυτόν τον μήνα, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και τεράστιες οικονομικές ζημιές, η κυβέρνηση κινήθηκε για να μειώσει την ποσότητα του χρυσού που εισέρχεται στη χώρα, αναστέλλοντας ορισμένες εισαγωγές και ζητώντας από τις τράπεζες να διευρύνουν το περιθώριο για τις συναλλαγές σε χρυσό, καθιστώντας τις πιο δαπανηρές για να περιορίσει τη ζήτηση.

Οι αποστολές της Ελβετίας προς την Τουρκία αντιπροσώπευαν το 42% των συνολικών εξαγωγών χρυσού της τον Ιανουάριο.

Η χώρα έστειλε 3,2 τόνους στην Ινδία τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο για κάθε μήνα από τον Μάιο του 2021, και 26,1 τόνους στην ηπειρωτική Κίνα, το λιγότερο από τον Μάιο του 2022.

Η Ινδία και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές καταναλωτών χρυσού και η ζήτηση συχνά αυξάνεται όταν οι τιμές του χρυσού είναι χαμηλές και μειώνεται όταν οι τιμές του χρυσού αυξάνονται.

Οι τιμές του χρυσού εκτοξεύτηκαν από το χαμηλό των 1.615,59 δολαρίων ανά ουγγιά στις αρχές Νοεμβρίου στο υψηλό των 1.959,60 δολαρίων στις 2 Φεβρουαρίου, προτού υποχωρήσουν σε περίπου 1.840 δολάρια την Τρίτη.


www.bankingnews.gr