GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η αγορά πυρηνικών καυσίμων: Αποτελέσματα του 2022

Γρηγόρης Κοτσίρης Σε δύο προηγούμενα κείμενα, τον Μάιο [1] και τον Ιούλιο [2] 2022, αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην ...


Γρηγόρης Κοτσίρης


Σε δύο προηγούμενα κείμενα, τον Μάιο [1] και τον Ιούλιο [2] 2022, αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις αγορές πυρηνικών καυσίμων και τεχνολογίας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.
Στο κείμενο αυτό, γίνεται ένας απολογισμός των εξελίξεων σε αυτό τον τομέα για το 2022.

Παρά τα σχέδια της Δύσης για ενεργειακή αποσύνδεση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία είδε τις εξαγωγές πυρηνικών καυσίμων και τεχνολογίας να αυξάνονται περισσότερο από 20%. Το 2022, οι αγορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν σε υψηλό τριετίας και το εμπόριο με την Αίγυπτο, το Ιράν, την Κίνα και την Ινδία «εξερράγη», έγραψε το Bloomberg [3].

Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ

Για το Κρεμλίνο το όφελος δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και στρατηγικό: κάθε φορά που η κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom κατασκευάζει έναν νέο αντιδραστήρα στο εξωτερικό, στην πραγματικότητα, η Μόσχα κερδίζει τόσο σε έσοδα όσο και σε πολιτική επιρροή για μεγάλες χρονικές περιόδους.

«Η Ρωσία – είπε στο Bloomberg ο Έντουιν Λίμαν της αμερικανικής οργάνωσης Union of Concerned Scientists – βλέπει το πυρηνικό εμπόριο ως μέσο ενίσχυσης των συμμαχιών». Δηλαδή, δεν περιορίζεται στην κατασκευή εργοστασίων, αλλά ....

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα: geoeurope.org


.